vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Dumitru Șerban, Vasile Dan și Dorin Frandeș – cele trei propuneri pentru titlul de Cetățean de Onoare al Aradului! Vezi lista tuturor distincțiilor acordate de Zilele Aradului – 2021

    de Special Arad | 19 iulie 2021, 9:28 AM | Administraţie

    0

    A venit și timpul acordării titlurilor de Cetățean de Onoare al Aradului, Pro Urbe, Excelență și a Diplomelor de Onoare pentru arădenii care, din perspectiva conducerii administrative a municipiului, s-au evidențiat prin munca lor. Astfel, Primăria Arad ne-a trimis spre publicare un proiect de hotărâre care conține întreaga listă a arădenilor propuși pentru a fi „decorați” de municipiul nostru.

    Care sunt aceștia și în ce domeniu activează fiecare dintre de ei puteți consulta în lista de mai jos așa cum a fost concepută:

    Se conferă Titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Arad –Domnului prof. univ.dr. Dumitru Șerban, în semn de recunoaștere și respect pentru întreaga activitate artistică prin care a contribuit la mărirea prestigiului și vizibilității municipiului Arad pe plan național și internațional.

    Se conferă Titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Arad – Domnului Vasile Dan,în semn de prețuire pentru activitatea literară remarcabilă.

    Se conferă Titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Arad –Domnului dr. Dorin Frandeș,în semn de recunoaștere a carierei muzicale de excepție.

     

    Art. 2. Se conferă Titlul Pro Urbe:

    Doamnei Valerica Ciobanu – creator de modă, care prin brandul său a contribuit la promovarea imaginii Aradului pe plan național și internațional.

    Doamnei Aniela Mladin – om de afaceri implicată activ în acțiuni de voluntariat;

    Doamnei dr. Dana Olar – medic primar pneumolog;

    Doamnei Popa Otilia Emilia –director de îngrijiri medicale în cadrul SCJU Arad;

    Doamnei dr. Amza Oana Lucia – medic primar;

    Doamnei dr. Pilat Luminița – biochimist în cadrul laboratorului SCJUA Arad;

    Domnului dr. Aiordăchioae Gigi Adrian – medic primar chirurg, pentru dăruirea și profesionalismul cu care s-au implicat în prevenția și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

    Domnului dr. Hațegan Ovidiu Alin – în semn de apreciere pentru întreaga activitate sportivă prin care a contribuit la sporirea vizibilității municipiului Arad pe plan național și internațional.

     

    Art.3. Se conferă Titlul de Excelență pentru merite profesionale remarcabile, precum și pentru interesul consecvent de promovare a Municipiului Arad, următoarelor personalități:

      • În domeniul LITERATURĂ:

    Domnului Ioan Matiuț – scriitor, în semn de recunoaștere a activității literare valoroase;

    • În domeniul ÎNVĂȚĂMÂNT:

     

    Doamnei Doina Stoica – profesor matematică, director al Liceului Tehnologic” Francisc Neuman” din Arad pentru performanțele manageriale și didactice obținute în întreaga carieră.

    Domnului Nicolae Antoniu Pellegrini- inspector școlar general adjunct la Inspectoratul Școlar Județean Arad, pentru merite profesionale remarcabile;

    Domnului Rotariu Dan Teodor–profesor,pentru implicarea și profesionalismul cu care slujește învățământul preuniversitar arădean.

    • În domeniul ARTELOR VIZUALE:

    Doamnei Sofia Klemenco  – artist plastic cu recunoaștere internațională;

    Doamnei Corina Ana Stoica – artist plastic de renume;

    • În domeniul MASS-MEDIA :

    Doamnei Puskel Tünde Emesepentru contribuția semnificativă la promovarea valorilor arădene, atât în țară cât și peste hotare.

    Art.4 Se conferă Diploma de Onoare:

    Domnului Tudor Lile – pentru rezultatele deosebite obținute la Olimpiada Internațională de Chimie ”D.I. Mendeleev”.

    Domnului Călin Ștefan  Tămaș – pentru rezultatele foarte bune, premiul I, obținut la etapa Internațională a concursului ”AcadNet 2021” în cadrul Olimpiadei de Informatică Aplicată.

    Domnului Raul Andrei Floarea –pentru rezultatele deosebite obținute la etapa Internațională a concursului ”AcadNet 2021”  premiul II,  în cadrul Olimpiadei de Informatică Aplicată.

     

    Mai jos, puteți consulta referatele de aprobare pentru fiecare dintre cei propuși 

    TITLUL DE CETĂȚEAN DE ONOARE AL MUNICIPIULUI ARAD – Domnul prof. univ.dr. Dumitru Șerban s-a născut în data de 03.07.1948, în localitatea Gura Ialomiței, jud Ialomița. A studiat la Institutul de Arte Plastice ” Nicolae Grigorescu” din București, secția sculptură, promoția anului 1977. În anul 2004 își susține teza de doctorat, cu tema ” Simpozionul de sculptură, fenomen al artei contemporane”. Este profesor universitar la Facultatea de Arte și Design Timișoara, din anul 1996, coordonator de doctorate din anul 2007. A fost Decan al Facultății de Artă și Design, între anii 1999-2008 și prodecan între anii 2000-2002 și anii 2008-2009. În calitatea sa de Decan al Facultății de Artă și Design dezvoltă această Facultate la nivelul unei Universități de artă, deschide noi specializări de licență, noi specializări la master și master interdisciplinar este și fondator al Școli doctorale de artă.

    Din anul 2018 este Doctor Honoris Causa al  Universității ”Aurel Vlaicu” din Arad iar în anul 2020 a primit Ordinul ” Meritul cultural” în grad de ” Cavaler” categoria C – Arte plastice, conferit de Președintele României Klaus Werner Johannis.

    Domnul dr. Dumitru Șerban posedă o vastă activitate expozițională în țară dar și în străinătate în cei 30 de ani de activitate. Este organizator, inițiator, coordonator de simpozioane de sculptură în România dar are și sculpturi monumentale amplasate permanent în străinătate în țări precum, Ungaria, Germania, Liban, Franța, Egipt, Grecia. A fost prezent la numeroase simpozioane internaționale de sculptură monumentală din țară și din lume.

    A debutat cu prima expoziție personală de sculptură în anul 1979 la Galeria Alfa din Arad, de la acel moment până astăzi are la activ peste 17 expoziții cu catalog în țară, 19 expoziții personale în afara României și peste 36 de participări la simpozioane naționale și internaționale. A fost premiat în țară și în străinătate cu peste 17 premii. A participat la numeroase expoziții de grup, naționale și internaționale dar și la numeroase expoziții colective-bienale, trienale.

    TITLUL DE CETĂȚEAN DE ONOARE AL MUNICIPIULUI ARAD – Domnul Vasile Dan s-a născut în data de 08.05.1948 în comuna Chețani, județul Mureș. A efectuat școala gimnazială în Chețani, a urmat liceul ” George Barițiu” din Cluj-Napoca. Este licențiat al Facultății de Filologie, din anul 1972, la Oradea și a Facultății de Ziaristică din București, din anul 1985.

    A fost profesor de limba și literatura română în localitatea Milășel, instructor cultural în Lipova, redactor – șef la revista ”Vatra”, bibliotecar la Biblioteca Medicală din Arad, redactor-șef și fondator al revistei de cultură ” Arca” . A debutat în presă cu poezia ” Clopote”, revista ” Steaua” din Cluj Napoca, nr. 6/1967, iar cu volumul de poezii ” Priveliștile” apărut în anul 1977 primește Premiul de debut al editurii ”Facla”. Este colaborator la cele mai importante reviste literare din țară ” Steaua” din Cluj-Napoca, ”România literară” etc dar și la reviste din Germania, Serbia, Canada. Este autorul a 19 volume de versuri, poeme și eseuri.

    Domnul Dan Vasile are în palmares numeroase premii primite dar și distincții precum, Ordinul Național Pentru Merit, în grad de ofițer, acordat în anul 2000 de Președintele României, Emil Constantinescu; Ordinul Meritul Cultural, în grad de ”Cavaler” pentru realizări artistice și promovarea culturii, acordat de Președintele României, Traian Băsescu, Categoria A – Literatură și Premiul Special ” Principesa Margareta a României” 2006.

    Este președintele Filialei Arad a Uniunii Scriitorilor din România, membru al Comitetului Director al Uniunii Scriitorilor din România, membru al PEN, Centrul Român.

    TITLUL DE CETĂȚEAN DE ONOARE AL MUNICIPIULUI ARAD – Domnul dr. Dorin Frandeș s-a născut în anul 1949 în Cluj într-o familie de muzicieni, urmează cursurile Liceului de muzică din Cluj-Napoca la clasa de pian. Finalizează în anul 1971 cursurile Conservatorului de muzică ” Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, clasa de dirijat orchestră a maestrului Emil Simion.

    În perioada 1969 – 1971 a fost secretar muzical al Filarmonicii de Stat din Cluj-Napoca, între anii 1971 – 1987 a fost dirijor al Filarmonicii de Stat din Sibiu, iar între anii 1987 – 2010 a fost dirijorul Filarmonicii de Stat din Arad. Între anii 1992 – 2008 a ocupat și calitatea de director al  Filarmonicii de Stat din Arad. Din 2002 este doctor în științe muzicale cu teza ” GALAXIA Edison-Marconi- implicații estetice ale efectelor curentului electric în sonosferă”. A dirijat toate orchestrele filarmonice din țară, a realizat numeroase concerte simfonice și vocal simfonice sau de cameră în Europa, SUA și Asia. A fost declarat ” Internațional Man of the Year” în anul 1997-1998, este laureat al Premiului de excelență pentru muzică – Arad 2004 și laureat al Premiului Patrimoniului Cultural Național în anul 2005. Este președintele fondator al Clubului Rotary Arad Cetate, a fost premiat cu Diploma Paul Haris și a manageriat un proiect având ca beneficiari tinerii asistați sociali din cadrul DGASPC Arad.

    Pe parcursul întregii sale activități, domnul Dorin Frandeș a reușit să lege indisolubil muzica de Arad și de arădeni de ieri și de astăzi, prin diverse proiecte, precum ” Muzica în cetățile Aradului”, ” Monografia Filarmonicii de Stat” și volumul ” Spații arădene care au găzduit muzică”.

    TITLUL PRO URBE –

    • Doamna Valerica Ciobanu creator de modă. Doamna Valerica Ciobanu este director general al S.C. Chic SRL și o cunoscută creatoare de modă. A lansat peste 21 de colecții de modă în România și în Franța – Paris-, SUA – New York -, Austria – Viena. Shooting-ul colecției ” Contrast ”, inspirată din folclorul românesc și organizată de Oxford Fashion Studio a fost prezentată pe scena Paris Fashion Week și a fost inclusă în trei ediții fizice a celebrei reviste ”Vogue” una din aceste ediții, fiind și ediția aniversară a revistei dar și în prima ediție a cunoscutului editor Edward Enniful.

    Colaborează cu soprana Ildiko Raimondi, din anul 2013, asigurând costumația de scenă, iar din anul 2018 a asigurat ținutele de gală, pentru covorul roșu, producătorului Andrea Iervolino pentru evenimente precum, Premiile Oscar și Golden Globes. Printre alte persoane cu influență care au purtat și poartă creațiile doamnei Valerica Ciobanu putem enumera pe omul de afaceri Mahomed Hadid sau stilistul Derek Warburton.

    • Doamna Aniela Mladin s-a făcut remarcată prin implicarea activă și constantă în activități sociale și de voluntariat precum și prin sprijinul acordat unor diferite ONG-uri.

    Este licențiată în cadrul Facultății de „Administrarea afacerilor” și a urmat cursurile de „Limbi moderne aplicate în afaceri” ale Universității „Vasile Goldiș” Arad. A urmat diferite cursuri de specialitate: leadership, inteligență emoțională, comunicare, coaching, project management dar și cursuri tehnice de producție și control de gestiune.

    În prezent ocupă funcția de director general al companiei SC Guala Pack Nadab S.R.L.

    • Doamna Dana Olar – absolventă și șefă de promoție a Facultății de Medicină din Timișoara, după un stagiu de un an ca medic la Zădăreni și alți trei, ca medic la dispensarul Întreprinderii de Vagoane, a optat în anul 1988 pentru pneumofiziologie, iar din anul 1989 până în prezent și-a constituit o carieră profesională ca medic primar, șef al Secției Pneumologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.
    • Doamna Popa Otilia Emilia – activează în domeniul medical din anul 1986, este licențiată în asistență medicală, iar astăzi conduce și coordonează activitatea care privește serviciile de îngrijiri în cadrul SCJU Arad. A îndeplinit în cadrul activității sale desfășurate în cadrul nucleului SPCIN din Arad sarcina privind supravegherea, prevenirea și controlul infecțiilor nosocomiale precum și planificarea, coordonarea și controlul activității asistenților medicali și a infirmierilor.
    • Doamna dr. Amza Oana Lucia – este absolventă a Colegiului ” Sf. Sava” din București, promoția 1983, licențiată a Facultății de Medicină Generală din București, promoția 1990.

    Din anul 2002 este medic primar specialitatea radiologie – imagistică medicală, posedă numeroase certificate de competență și a participat la numeroase Congrese naționale și internaționale de specialitate. A fost reprezentant al României în cadrul Medical Board Euromedic Internațional și în cadrul ECR Viena.

    • Doamna dr. Pilat Luminița – A absolvit liceul ”Elana Ghiba Birta” în anul 1979, Institutul Politehnic Bucuresti, Facultatea de Tehnologie Chimică, specializarea Biochimie în anul 1984. Din anul 1984 lucrează la Laboratorul de analize medicale, din anul 1990 predă la catedra de Biochimie din cadrul Universității de Vest ”Vasile Goldiș” unde deține funcția didactică de Sef de lucrări. Este doctor în chimie și a fost membru în numeroase proiecte ale Universității de Vest ”Vasile Goldiș” Arad. Are publicate numeroase lucrări de specialitate alături de colegi din spital și Universitate.
    • Domnul dr. Aiordăchioae Gigi Adrian – licențiat al Universității de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad, promoția 2004, în anul 2013 obține titlul de doctor în Științe medicale, este cadru didactic din anul 2010 la Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș”, Facultatea de Medicină Generală, Farmacie și Medicină Dentară din Arad. Actualmente este medic primar chirurg în cadrul Spitalului Județean de Urgență Arad.

    A publicat în domeniul medical peste 16 studii, cărți și peste 10 cursuri publicate în țară și publicații de prestigiu din străinătate. Posedă competențe în chirurgie hepato-bilio-pancreatică; în endoscopie digestivă diagnostică și în chirurgie oncologică.

    • Domnul dr. Hațegan Ovidiu Alin s-a născut la data de 14.07.1980 în Arad. A absolvit liceul ”Moise Nicoară” din Arad promoția 1999, licențiat al Facultății de Medicină și Farmacie ” Victor Babeș ” din Timișoara, în anul 2010 obține titlul de doctor în științe medicale, specializarea anatomie în cadrul Facultății de Medicină ”Victor Babeș ” din Timișoara. Din anul 2012 este Șef de lucrări și predă anatomie în limba română și engleză în cadrul Facultății de Medicină ” Vasile Goldiș” din Arad.

    Are o carieră sportivă, ca arbitru de fotbal, remarcabilă în anul 1996 devine arbitru de fotbal, în anul 2006 arbitru în Liga I și ulterior arbitru internațional -FIFA- din anul 2008.

    A fost declarat arbitrul anului de cinci ori în cadrul Galei Fotbalului Românesc, a  arbitrat finala Cupei României, în anii 2014 și 2016, Supercupa României în anul 2013 si peste 300 de meciuri în Liga I.

    În calitate de arbitru internațional: a arbitrat finala Cupei Ciprului anul 2021, peste 150 de meciuri internaționale în cadrul Champions League și Europa League precum și numeroase semifinale din Campionatul European de Tineret, Campionatului European de Fotbal din Franța și din acest an 2021.

    III. TITLUL DE EXCELENȚĂ:

    În domeniul LITERATURĂ:

    Domnul Ioan Matiuț s-a născut în data de 18 decembrie 1956, în localitatea Chişineu-Criş, din judeţul Arad.

     Ioan Matiuț s-a remarcat ca un valoros scriitor este jurnalist și membru al Uniunii Scriitorilor din România și membru al P.E.N. Club România.  Absolvit Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad,  Facultatea de Jurnalism.

    Domnul Ioan Matiuț este o prezență constantă în viața culturală arădeană, participând la diferite : simpozioane, emisiuni TV, lansări de carte și lecturi publice. Este redactor șef al publicației „Monitorul cultural”, redactor la revista „Arca”, conduce Editura Mirador unde publică volume ale unor scriitori valoroși.

    A publicat diferite volume de poezie din care amintim: „Stâlpi de sare” 1996, „Respiră să nu uiți”, 2011, „Contraatacul de panică” 2020 etc.

    Poezia domnului Ioan Matiuț, de-a lungul vremii a fost distinsă cu numeroase și valoroase premii literare.

    În domeniul ÎNVĂȚĂMÂNT:

    Doamna Doina Stoica – este profesoară de matematică și  director al Liceului Tehnologic” Francisc Neuman” din Arad. S-a remarcat prin seriozitate, profesionalism și dăruire fiind unul dintre cei mai longevivi directori de instituții de învățământ din Arad.

    Domnul Nicolae Antoniu Pellegrini – este licențiat al Institutului Pedagogic din Târgu Mureș, Facultatea de Matematică-Fizică și a Universității ”Babeș-Bolyai” Facultatea de Matematică promoția 1979. Posedă numeroase diplome de expert și formator în domeniul educațional și de formare continuă.

    Actualmente ocupă funcția de inspector școlar general adjunct, având în principal activități care privesc coordonarea profesorilor de fizică, chimie și biologie din județul Arad, dar și identificarea și analiza nevoilor de formare a personalului didactic.

    A publicat 5 lucrări, are peste 6 prezentări, numeroase conferințe, seminarii și cursuri în domeniu, primind  și numeroase distincții.

    Domnul Rotariu Dan Teodor –  este absolvent al Liceului de Chimie din Arad, promoția 1988, precum și licențiat al Universității „Babeș- Bolyai ”din Cluj-Napoca, promoțiile anilor 1992 și 1998.      Domnul Rotariu Dan Teodor este cadru didactic de 29 de ani, actualmente profesor la Colegiul arădean ”Moise Nicoară”, fiind coordonator al elevului Tudor Lile, premiat cu medalia de aur la Olimpiada Internațională de Chimie 2021.

    • În domeniul ARTELOR VIZUALE:

    Doamna Sofia Klemenco – artist plastic, este licențiată a Facultății de Artă din Timișoara, cu un master în arte plastice, decorative și design. Este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Arad. A participat la numeroase expoziții, bienale, simpozioane – expoziții de grup în țară: Timișoara, Arad, Râmnicu-Vâlcea, Drobeta Turnu-Severin, Brăila precum și în străinătate: Hamburg-Germania, Saarbrucken(Germania), Art Project Basel (Elveția) și Roma.

    Expoziții personale: „Anatomii fulgurante” (2010), „Însemne” (2013), „Ireversibil” (2017) și „Preidolia” (2018).  Temele abordate de doamna Sofia Klemenco pornesc de la forme care derivă din inconștient, dintr-un plan spiritual.

    Doamna Corina Ana Stoica – s-a născut la data de 26 octombrie 1978 în municipiul Arad. În anul 2002 a absolvit Facultatea de Artă din Timișoara, secția grafică. A organizat 4 expoziții personale în anul 2006 la Arad, în anul 2007 la Oroshaza și Budapesta iar în anul 2021 la Arad, Galeria Delta. De asemenea a participat la 32 de expoziții colective care au avut loc atât în țară cât și în străinătate.

    • În domeniul MASS-MEDIA:

    Doamna Puskel Tünde Emese s-a născut la data de 3 mai 1956 este absolventă a Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, având dublă specializare: limba și literatură maghiară – limba și literatură franceză.

    Din anul 1990 este redactor la televiziunea locală precum și colaborator și corespondent a TVR București și MTV Budapesta.

    Prin reportajele și filmele de scurt metraj a contribuit semnificativ la promovarea valorilor arădene atât în țară cât și peste hotare. Creațiile sale au creat o veritabilă punte între arădenii dispersați prin toate colțurile lumii. Pe lângă principalul rol al mass mediei, de a informa publicul, a folosit cu măiestrie și rolul educativ și cultural al acesteia.

    Activitatea sa în mass media audiovizuală a constituit și un veritabil pionierat, prin organizare de numeroase tabere de creație de formare și perfecționare a noii generații.

    DIPLOMA DE ONOARE:

    Domnul Tudor Lile –  este absolvent al Colegiului Național” Moise Nicoară” Arad promoția 2021 și a fost premiat cu medalia de aur în anul 2021 la Olimpiada Internațională de Chimie ” D.I. Mendeleev”organizat de Departamentul de Chimie al Universității Lomonosov din Moscova. În cadrul Olimpiadelor desfășurate în Sankt Petersburg- Rusia- și Paris – Franța – în anul 2019 a fost premiat cu medalii de argint.

    Domnul Călin Ștefan Tămaș – este absolvent al Colegiului Național” Moise Nicoară” Arad promoția 2021 a obținut premiul I, la etapa Internațională a concursului ”AcadNet 2021” în cadrul Olimpiadei de Informatică Aplicată.

    Domnul  Raul Andrei Floarea –  elev în clasa. a-X-a B, la Colegiul Național” Moise Nicoară” Arad a obținut premiul II, la etapa Internațională a concursului ”AcadNet 2021”  în cadrul Olimpiadei de Informatică Aplicată.

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.