duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  O festivitate presărată cu emoții: ședința de acordare a titlurilor și distincțiilor de Ziua Aradului (Galerie foto)

  de Raluca Medeleanu | 23 august 2023, 8:03 AM | Știri Arad | Topic special

  2

  La ședința festivă organizată la Vechiul Cazinou, marți, 22 august, de Ziua Aradului, s-au oferit douăzeci și trei de diplome, dintre care una post mortem, personalităților despre care s-a considerat că prin pasiunea și dedicarea pentru meseria lor cinstesc orașul. Într-o manieră protocolară, alături de cei doi viceprimari și de consilierii locali pe scenă, primarul a fost cel care a înmânat câte o diplomă, un cadou și, doamnelor, câte un buchet de flori, în semn de prețuire.

  Două titluri de cetățean de onoare al municipiului au fost oferite anul acesta: academicianului prof. univ. dr. Ioan Bolovan, care este directorul Institutului de Istorie din cadrul Academiei Române, respectiv creatoarei de modă Elena Lăslean, a cărei casă de modă este favorită în rândul a nenumărate vedete naționale, inclusiv a primei doamne a României.

  Prof. univ. dr. Ioan Bolovan

  prof univ dr ioan bolovan zilele aradului 2023

  La momentul primirii titlului, prof. univ. dr. Ioan Bolovan a fost copleșit de emoții și a transmis mulțumiri municipiului Cluj Napoca, însă s-a corectat îndată, cerându-și scuze:

  „Iertare! Emoțiile și la vârsta mea… Distinse oficialități naționale, europarlamentari, șefi de instituții științifice, academice și de stat, onorată asistență, emoțiile deja m-au copleșit, deși aici la Arad am fost pentru prima dată recompensat cu un titlu academic, cel de Doctor Honoris Causa al Universității Aurel Vlaicu. Aradul este un loc cu totul special în inima, în mintea mea, pentru că în urmă cu 45 ani am scris primul articol științific pentru revista Tribuna Elevilor a liceului Pedagogic, un articol care apoi mi-a marcat întreaga evoluție personală(…).

  Iată că acum, acest triunghi echilateral început cu primul unghi – primul articol de acum 45 ani-, continuat cu al doilea unghi – recunoașterea profesională în 2018 de către Universitatea Aurel Vlaicu și de către Academia Română-, se închide cu al treilea unghi – cel de a fi, de acum, și cetățean al municipiului Arad. Încă o dată, mulțumiri domnului primar, mulțumiri distinse doamne și distinși domni membri ai Consiliului Local, pentru această onoare! Și cu siguranță că de acum înainte pașii mei prin urbea de pe malul Mureșului, era să zic Someșului, vor fi altfel decât până acum. Sunt, repet, emoționat, onorat și extrem de bucuros că sunt cu drepturi depline și cetățean al Aradului. La mulți ani, Arad! La mulți ani, arădeni!”.

  Eli Lăslean

  eli laslean zilele aradului 2023

  După ce i-a fost înmânat titlul de cetățean de onoare al Aradului, Elena Lăslean (Eli, cum este cunoscută), așa cum adesea obișnuiește, a vorbit cu emoție despre trecut și despre persoanele dragi pe care le poartă mereu în suflet:

  „Dragii mei arădeni, stimați invitați, sunt foarte, foarte emoționată, dar și foarte fericită pentru că până la urmă cursa mea cu obstacole a ajuns aici, în acest moment în care sunt recunoscătoare celor care au contribuit la formarea mea. În acest moment, nu pot să nu mă gândesc la părinții mei, cărora le datorez educația deosebită pe care mi-au dăruit-o și care a fost cea mai importantă comoară pe care am primit-o. Nu pot să nu mă gândesc la cel care a fost soțul meu, care a crezut în mine și cu care 20 ani am crescut împreună, am construit împreună, și brandul ELLIS a pornit la drum avându-l pe el sprijin. Dar inima mea și gândul meu merge la fiul meu, Marius, care este lângă mine și pe care l-am simțit mereu, în această perioadă, inimă lângă inimă. Marius, îți mulțumesc! Aș vrea să le mulțumesc tuturor celor datorită cărora sunt acum în fața dumneavoastră. Nu pot să nu mă gândesc la clientele mele, frumoasele femei care cumpără creațiile mele! Fără ele nu eram aici. Și sper că ceea ce am făcut, cei 30 ani dedicați frumosului, să fie o inspirație pentru tinerele fete și băieți, pentru fetițele care într-un colț de țară, așa cum am fost eu la Târnova, visam la lumea fascinantă a modei.

  Noua direcție ELLIS Cool am deschis-o recent la Arad – și proiectul Discover Yourself pe care domnul Falcă mi l-a aprobat când a fost primarul Aradului și atunci am început să gândesc la cum am putea modela tinerele talente – acum am pornit în forță cu un proiect frumos, cu 120 copii care au trecut prin cursurile pe care noi le-am organizat. Marea mea bucurie a fost că alături de mine au venit oameni importanți, ca fiica Andreei Marin și Ștefan Bănică Jr., Violeta, care este ambasadoarea acestui proiect și împreună cu care îmi doresc să inspirăm copiii noștri, astfel încât arta de a face lucrurile să fie respectată și să fie ceva nobil. Dumnezeu ne-a dat multă creativitate, credință că putem realiza lucruri frumoase și împreună cred că vom reuși! La mulți ani, arădeni! La mulți ani, Arad!”.

  Eugenia Iovănaș

  eugenia iovanas zilele aradului 2023

  Un alt titlu semnificativ, Titlul Pro Urbe, a fost oferit anul acesta judecătoarei Eugenia Iovănaș, care a ocupat funcția de președinte al Secției contencios administrativ și fiscal din cadrul Tribunalului Arad timp de 4 mandate. Doamna Iovănaș a dorit și să-i felicite, pe această cale, pe colegii de la Tribunalul Arad pentru eficienta digitalizare a instituției.

  „În primul rând, doresc să mulțumesc domnului primar, care m-a propus pentru acordarea acestei distincții, recunoscută ca merit pentru întreaga activitate, și îmi exprim gratitudinea pentru că justiției i se aduce recunoaștere publică, pentru onoarea de a fi primul judecător din sistemul judiciar căruia se conferă titlul Pro Urbe. Adresez mulțumiri Consiliului Local pentru că în această ședință festivă a aprobat acordarea acestei onorabile distincții. După ce timp de 26 ani, am trăit în urbea universitară a Clujului, oraș care mi-a conferit instruire la cel mai înalt nivel, în 1985 am devenit locuitor al Aradului și m-am preocupat continuu de problemele cetățenilor, m-am identificat cu problemele cetățenilor comunității – oraș care a devenit casa mea de peste 38 ani.

  Judecătorii sunt înfăptuitorii justiției. Un judecător este demn din conștiința lui curată, menită să înfăptuiască justiția prin misiunea lui unică, aceea de a judeca oamenii, pe semenii lui, dar și din calitatea profesională și umană a soluțiilor pronunțate. Un judecător în robă este conectat temeinic la paginile dintre coperțile dosarului, la normele legale, la doctrină, la jurisprudența națională și comunitară aplicabilă, dar, dincolo de robă, judecă omul. Pentru că justiția este înfăptuită de oameni pentru oameni. În acest moment festiv, doresc să mulțumesc tuturor colegilor judecători din Tribunalul Arad, Curtea de Apel Timișoara, înfăptuitori ai justiției pentru comunitate și adresez cu recunoștință faptul că toți președinții Tribunalului Arad au ales să fie astăzi alături de mine, în acest moment festiv unic din viața mea, care va rămâne o amintire de neuitat!”, a spus judecătoarea Eugenia Iovănaș.

  In memoriam Zeno Moldovan

  ZENO MOLDOVAN

  Deși doar persoanele cărora li s-a înmânat titlul de cetățean de onoare, respectiv cel Pro Urbe au luat cuvântul, iar restul titlurilor de excelență au fost înmânate doar cu câte o trecere în revistă a activității profesionale, a existat o excepție.

  Dr. Zeno Moldovan a murit cu 12 zile înainte să i se înmâneze titlul de excelenţă din domeniul Sănătăţii. Pentru a îi cinsti memoria, la festivitate a fost invitată soția regretatului medic să ridice premiul, astfel că a rostit și un discurs care a emoționat audiența.

  Născut în 1950, la Arad, dr. Moldovan a fost un foarte apreciat medic, cu o activitate medicală impresionantă constând în aproximativ 15.000 intervenții chirurgicale, și un mentor care a format mulți medici, fiind și lector universitar. A ocupat funcția de șef secție Chirurgie și Ortopedie Pediatrică din 1994, iar timp de 2 ani a ocupat și funcția de director adjunct al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

  „Doresc să-i aduc ultimele mulțumiri. El a fost anunțat cu câteva zile înainte (să moară, n.red.) că a fost propus pentru acest titlu și mă bucură acest fapt, că a știut că va primi acest titlu, având în vedere că ne-am cunoscut de 54 ani, 6 ani de facultate și săptămâna trecută am avut 48 ani de căsătorie. Sunt pe deplin mulțumită! Ce să vă spun? E foarte greu, într-adevăr! Sunt mulțumită, pentru că vă spun că a meritat pe deplin acest titlu. Restul, despre activitatea lui profesională au spus mulți, inclusiv profesorul Burnei, care a fost la înmormântare și cu care s-a consultat la toate congresele sau când avea un caz mai greu. La fel și pe Corina Zamfir, mentorul lui… îi plăceau noutățile!”.

  Soția doctorului Moldovan a evocat și o amintire din iarna cumplită a anului 1976, într-un sat izolat de lângă Vaslui, când grație iscusinței sale, dr. Zeno Moldovan a reușit să salveze viața unei mame care a născut doi gemeni, printr-o naștere extrem de complicată, fără aparatura zilelor noastre, iar pentru acest lucru a fost declarat „Eroul Vasluiului” de către echipa Direcției Sanitare.

  Alte titluri și distincții acordate de Ziua Aradului

  Diplome au primit și alți arădeni care s-au făcut remarcați în domenii de activitate precum arta, sportul, gazetăria și învățământul. Dintre cei premiați, îi amintim pe: MARIA ÓDRY (premiată pentru creația artistică prin care a contribuit la salvarea și conservarea unor bunuri aparținând patrimoniului cultural al Aradului), RÉKA FEKETE – pentru contribuția adusă la promovarea activității teatrale din Arad, IOANA CAMELIA MOLER, pentru dedicarea cu care slujește învățământul preuniversitar arădean, IOANA CAMELIA MOLER, pentru dedicarea cu care slujește învățământul preuniversitar arădean, IOANA LUNG – pentru rezultate deosebite obținute la concursuri și festivaluri naționale și internaționale, OVIDIU MIHĂIEȘ – pentru merite profesionale și manageriale remarcabile, MARIANA TOMESCU – pentru preocupări constante în formarea a multor generații de sportivi de performanță, CONSTANTIN MICLEA – pentru performanțele sportive obținute pe plan național și internațional, DANIELA MONICA CAMENIȚĂ – pentru contribuția la ridicarea prestigiului învățământului preuniversitar arădean, OLGA IULIA GHINGA – pentru profesionalismul, implicarea și competența dovedite în cariera managerială și didactică, DANIEL PAVEL SCRIDON – cel mai longeviv ziarist post-decembrist cu continuitate la același ziar, ANDRA CRAINIC ȘI CARINA CRAINIC – pentru rezultatele însemnate obținute la campionatele naționale și internaționale, ANDRA CRAINIC ȘI CARINA CRAINIC – pentru rezultatele însemnate obținute la campionatele naționale și internaționale de gimnastică, DORU PESCARU– culturist – în semn de recunoaștere a activității sportive valoroase, MELISSA MARCOS – pentru merite sportive importante obținute în urma participării la competiții interne și internaționale în sportul Karate WUFK și ADRIAN MESESAN – pentru rezultatele prestigioase la competiții interne și internaționale în sportul Karate WUFK.

   

  • Citește și: Voltaj, cap de afiș la Zilele Aradului 2023. Vezi programul complet · Special Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  0 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.