sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  DSP, despre campania lunii martie „Fii mândru de zâmbetul tău! Ai grijă de sănătatea ta orală!”

  de Special Arad | 3 martie 2021, 3:50 PM | Sănătate | Știri Arad

  0

  Comunicat. În luna martie, Ministerul Sănătății finanțează și organizează campania „Fii  mândru de zâmbetul tău! Ai grijă de sănătatea ta orală!”, campanie  care aduce în atenția publică problematica  sănătății orale pentru populația generală (inclusiv copii și adolescenți) și are ca obiective creşterea numărului de persoane informate privind importanţa sănătăţii orale şi riscurile neglijării acesteia, a celor care adoptă comportamente sănătoase în vederea menţinerii sănătăţii orale precum și formarea unor deprinderi sănătoase şi încurajarea tratamentului precoce al potenţialelor probleme dentare,  pentru a evita îngrijirile tardive, mai dificile şi mai costisitoare.

  Conform OMS, bolile orale afectează aproape 3,5 miliarde de persoane şi multe dintre aceste afecțiuni pot fi evitate prin programe de prevenţie, diagnostic şi tratament, finanţate de guvern, asociaţii şi societăţi de promovare a sănătăţii.

  Cariile dentare şi boala peridontală reprezintă la ora actuală cele mai frecvente boli infecţioase în întreaga lume. Larga răspândire a acestor boli este în strânsă corelaţie cu stilul de viaţă şi în special cu un consum crescut de zahăr, alcool şi tutun dar şi cu o igienă orală deficitară.

  Ultimul studiu cu 4592 de respondenți efectuat în România de specialiștii  INSP referitor la evaluarea practicilor privind menținerea sănătății orale arată că în ceea ce privește frecvența spălării zilnice pe dinți 18 % dintre participanți se spală de mai puțin de două ori pe zi pe dinți, 33,7 % se spală mai puțin de două minute pe dinți și doar 33,6 % după ce mănâncă în maximum 15 minute.  Numai 70,2 % din respondenți au fost instruiți cu privire la tehnica corectă de periaj al dinților și doar 28,2 % își schimbă lunar periuța de dinți. Referitor la mijoacele utilizate pentru asigurarea igienei orale: 1,9 % nu utilizează pastă de dinți, doar 57,3 % utilizează o pastă de dinți cu fluor, 24, 7 %  folosesc doar periuța de dinți,  55,6 %   folosesc apa de gură și 29, 5 % ața interdentară. Un procent relativ mare, 48, 7 % utilizează guma de mestecat ca mijlocde asigurare a igienei orale iar 24,9 %  folosesc scobitori. În ceea ce privește starea de sănătate orală doar 27,6 % dintre participanții la studiu au afirmat că în ultimul an nu au avut nici un disconfort la nivelul dinților și doar 15, 9 % se duc de două ori pe an la control la medicul stomatolog. Referitor la consumul de produse îndulcite, alcool și fumat: doar 50,4 % dintre respondenți nu consumă zilnic dulciuri, 53,4 % nu consumă zilnic băuturi acidulate îndulcite și 61, 3 % nu consumă deloc băuturi alcoolice.20,1 % dintre participanții la studiu fumează.

  Direcţia de Sănătate Publică a județului Arad, prin compartimentul Evaluarea și Promovarea Sănătății, în luna martie 2021 organizează campania de informare,educare,comunicare privind sănătatea orală.

  Tema campaniei este de informare și conștientizare a populaţiei cu privire la: importanţa sănătăţii orale, factorii de risc pentru bolile cavității orale,  posibilităţile de prevenire a problemelor de sănătate orală.

  Scopul campaniei este informarea populaţiei generale ( inclusiv copii și adolescenți) cu privire la importanţa sănătăţii orale și metode de prevenire a afecțiunilor cavității bucale.

  Grupurile țintă ale campaniei sunt: femei gravide, adolescenți, populația generală.

  Sloganul campaniei este: “Fii  mândru de zâmbetul tău! Ai grijă de sănătatea ta orală!”

  Obiectivele : creşterea numărului de persoane din grupul ţintă informate privind importanţa sănătăţii orale şi riscurile neglijării acesteia; creşterea numărului de persoane informate pentru a adopta comportamente sănătoase în vederea menţinerii sănătăţii orale; formarea unor deprinderi sănătoase şi încurajarea tratamentului precoce al potenţialelor probleme dentare, pentru a evita îngrijirile tardive, mai dificile şi mai costisitoare.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.