miercuri, 28 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Sediul desfrâului de pe Pădurii 19 al medicilor stomatologi italieni și „activitatea” lor minunată

  de Alin Olteanu, Mihai Todoca | 20 octombrie 2021, 3:53 PM | Investigaţii | Recomandările editorilor

  3

  Ce-i unește pe 15 indivizi (poate nu chiar atâția, însă sigur peste 10) care își fac sedii de societăți cu scop „cabinet medical stomatologic”? Nu e un răspuns greu… bineînțeles că îi unește diploma. Diploma de studii mai precis. Aceea care le dă dreptul de liberă practică. Adică, să mergem noi la ei la cabinet și să fim tratați pentru dureri de măsele sau altele. Și știți ce-i mai unește pe indivizii aceștia? Adresa pe care au sediile firmelor. Iar aceasta este, doamnelor și domnilor, strada Pădurii nr.19. Nu știți unde se află? Ei bine, uitați-vă pe poze și aduceți-vă aminte că și acolo, pe Pădurii 19, în 2017, au fost descinderi ale DNA în dosarul „Diplome la UVVG”. Descinderi care s-au „lăsat” chiar cu arestări. Nu și a lui „doctorului stomatolog” Negru Millian Nelu, proprietarul clădirii respective.

  Sincer, când am primit informația, în urmă cu mai bine de o lună, nu prea am luat-o în seamă (ne cerem scuze pentru asta), considerând-o de domeniul fantasticului. Adică, după ce DNA -ul a intrat cu picioarele peste ei, unora să nu le pese și să-și ducă traiul liniștiți, cu aceleași metehne și metode. Se poate? Ei bine, da, se poate. Și am constatat asta adresând Ministerului Finanțelor o întrebare simplă în Baza legii 544 din 2001: „Câte societăți sunt înregistrate cu sediul social pe strada Pădurii nr.19?”.

  Ah, am uitat să vă spunem: noi aflaserăm că la respectiva adresă ar fi înființate societăți pe bandă rulantă, societăți cu obiect de activitate „cabinet medical stomatologic” și că acestea sunt deținute de niște cetățeni italieni ale căror diplome de studii ar fi false.

  Răspunsul, dătător de speranță (că nu ne-am bătut capul degeaba) pentru noi, e următorul:

  tabel Ministerul Finantelor

  După cum observați, pe strada Pădurii numărul 19 figurează nu mai puțin de 15 firme cu același sediu social declarat. Din acestea 15, active mai sunt 11, iar din acestea 11, 9 sunt cabinete medicale deținute de cetățeni care clar nu sunt de naționalitate română, ci italiană.

  Ce pare a fi o coincidență, dar suntem aproape siguri că nu e, este că o firmă prezentă în tabel, care aparent a funcționat fără nici un fel de probleme din 2013, este radiată din aceeași perioadă în care primele informații au ajuns la noi. Ancheta noastră a început la începutul acestei luni iar radierea s-a făcut în 07.10.2021. Probabil că ancheta organelor statului, despre care am aflat că este în derulare (dar nimeni nu ne-a spus oficial nimic), a început mai devreme din moment ce a fost radiată atât de abrupt, în 2021, și nu în 2020 atunci când pandemia a făcut ravagii printre medicii stomatologi.

  Deși puși în fața „opacității” unor instituții ale statului (pe undeva de înțeles… dar poate prea excesivă), am reușit să aflăm că organele statului român, solicitate de statul italian, au aflat despre o rețea amplă care se ocupă cu „traficarea” diplomelor universitare false pe care unii cetățeni italieni le-ar fi obținut din Albania și Moldova. Cu aceste diplome, respectivii indivizi au venit în România, au dat teste de competențe lingvistice la București, iar ulterior au obținut certificate de atestare a studiilor ca urmare a participării la cursuri de șase luni la cabinete individuale private. Ulterior, acești indivizi puteau practica oriunde meseria în România, chiar și în Italia. Cum s-ar spune: „Malpraxis cu diplomă de la statul albanez sau moldovean, ulterior și român”.

  Dintre toate numele de pe lista de mai sus, Negru Millian, Alessi Roberto, Bradascio Giampiero, Costa Angelo Franco și Gazzoli Danilo Francesco și-au echivalat diplomele în România, mai precis în București și Arad. Însă, acum, din informațiile noastre, acestea au fost declarate false de Centrul Național pentru Recunoașterea și Echivalarea Diplomelor.

  Revenind, reamintim că nu mai puțin de 9 cabinete medicale stomatologice au fost deschise, și sunt încă active, având înregistrat același sediu social, pe Pădurii 19, dar de existat nu știm și nici nu am găsit vreun cabinet stomatologic cu numele cetățenilor care le-au înființat, cu toate că aceiași cetățeni au reședința în Arad.

  Am fost și noi la adresa care se pare că geme de firme și cabinete stomatologice italienești, însă acolo nu am găsit altceva decât o spălătorie de mașini, un bistro și un birou de traduceri legalizate. Și apropo de coincidențe, printre firmele care sunt în tabel, chiar ultima este deținută tot de un italian, iar obiectul acestei firme este, conform codului CAEN (7022), „Activități de consultanță pentru afaceri și management”, dar și „proiectarea metodelor sau procedurilor contabile, programe de contabilizare a costurilor, proceduri de control bugetar”. Nu intrăm în mai multe detalii, dar credem că este relevant, cel puțin momentan, pentru investigația jurnalistică în curs.

  Revenim la medici. După efectuarea acestor, să le zicem „formalități”, unii dintre așa-zișii medici au ajuns înapoi în țara de baștină, unde și-au deschis și acolo cabinete medicale stomatologice. Numele unora – nu spunem cu exactitate, fiindcă poate fi și doar simplă coincidență- le-am găsit în dreptul unor cabinete stomatologice din Italia, pe alții nu.

  Informațiile noastre ne duc către latura penală și mai „grea” a subiectului, drept pentru care ne-am mai acordat niște zile în plus de documentare până la episodul doi al acestei investigații. Fiindcă, știți cum e, nu depinde totul doar de noi. Urmează probele, fiindcă nu am făcut altceva decât să ne adresăm oficial unor instituții ale statului român și așteptăm răspunsurile cu răbdare. Poate, până atunci, aflăm și răspunsul care ne macină: De ce își face cineva cabinet stomatologic în România și nu practică o zi?

  Am sunat la numărul de telefon al lui Negru Millian. Nu ne-a răspuns. Deocamdată.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  0 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.