sâmbãtã, 25 mai, 2024

Special Arad Logo

  Magistrații au validat probele DNA în dosarul de mare corupție în care e implicat Mihai Pârv, fostul director adjunct al Direcției Agricole Arad

  de Alin Olteanu | 29 martie 2023, 2:32 PM | Administraţie | Naţional

  0

  Un complet de cameră preliminară de la instanța supremă (ÎCCJ) a stabilit, miercuri, respingerea tuturor excepțiilor apărării ex-ministrului Ionuț Chesnoiu, ceea ce echivalează cu validarea legalității probelor obținute de DNA Timișoara în dosarul de mare corupție al demnitarului, scriu jurnaliștii de la Știri pe surse.

  „Respinge cererile şi excepţiile invocate de către inculpații Chesnoiu Adrian-Ionuţ, Sandu Aurel, Pârv Mihai, Lăscaie Cătălin, Corobea Mihai-Cosmin şi Răducan Andrei-Cristian. În baza art. 346 alin. (2) din Codul de procedură penală, constată legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul nr.16/P/2022 din 28 noiembrie 2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DNA – Serviciul Teritorial Timișoara, precum și legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală.

  Dispune începerea judecății în cauza privind pe inculpatul CHESNOIU ADRIAN-IONUȚ, trimis în judecată pentru săvârșirea în concurs, a patru infracțiuni de instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informa?ii ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite, prevăzute de art. 52 alin. (3) din Codul penal raportat la art. 12 lit. b) din Legea nr. 78/2000 și infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prevăzută de art. 297 alin. (1) din Codul penal raportat la art. 132 din Legea nr. 78/2000, totul cu aplicarea art. 38 alin. (1) din Codul penal; inculpatul SANDU AUREL, trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct, de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite, prevăzute de art. 12 lit. b) din Legea nr. 78/2000; inculpatul PÂRV MIHAI, trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct, de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite, prevăzute de art. 12 lit. b) din Legea nr.78/2000 (…)” – am reținut, printre altele, din decizia magistraților de la ÎCCJ. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată de către apărătorii celor deferiți justiției în acest dosar.

  Procurorii DNA Timișoara au documentat temeinic faptele aduse la cunoștința lor de o denunțătoare, persoană cu funcție de conducere în MADR, și au inclusiv înregistrări ale discuțiilor purtate de Chesnoiu, despre situațiile ilegale cercetate de procurorii anticorupție”.

  Ce acuzații aduc procurorii DNA în dosarul de mare corupție

  Comunicat DNA: „CHESNOIU ADRIAN-IONUȚ, în prezent deputat, iar la data faptelor având și funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, sub aspectul comiterii a:
  – 4 (patru) infracțiuni de instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite, și a
  – infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

  RĂDUCAN ANDREI-CRISTIAN, la data faptelor director general adjunct în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, sub aspectul comiterii a 4 (patru) infracțiuni de complicitate la infracțiunea de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite,

  SANDU AUREL, fost șef serviciu în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale,

  COROBEA MIHAI-COSMIN, fost consilier clasa I în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale,

  PÂRV MIHAI, fost director executiv adjunct gradul II la Direcția pentru Agricultură Județeană Arad,

  LĂSCAIE CĂTĂLIN IONUȚ, la data faptelor și în prezent consilier județean în cadrul Consiliului Județean Dâmbovița și vicepreședinte al unei organizații județene de partid.

  Conform rechizitoriului, Mihai Pârv cunoștea subiectele de concurs

  „În perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, inculpatul Chesnoiu Adrian Ionuț, în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze inculpatului Răducan Andrei-Cristian (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.
  Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la candidații «agreați», respectiv Sandu Aurel, Corobea Mihai-Cosmin, Pârv Mihai și Lăscaie Cătălin Ionuț. După primirea subiectelor și promovarea probei scrise, inculpatul Lăscaie Cătălin Ionuț ar fi fost respins la proba interviului.
  De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul candidatului Sandu Aurel, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze în condițiile în care acesta nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând, în perioada ocupării funcției, venituri salariale în valoare de 50.995 lei. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă cu suma menționată mai sus, în vederea recuperării cheltuielilor salariale efectuate pentru inculpatul Sandu Aurel cât timp acesta a ocupat funcția de șef serviciu”.

  Citește și:

  Directorul adjunct al Direcției Agricole Arad s-a suspendat din funcție la patru zile de la numire. „Șocul” are legătură cu niște interceptări DNA. Sunt implicate nume importante din PSD Arad

  Presa centrală: „Numele lui Pistru, Fifor și Falcă, în dosarul de mare corupție al lui Chesnoiu”. Doar martori… dar sunt în stenograme

  Va fi „coadă” la DNA… Lideri politici locali de „stânga”, cu acordul împărătesc al celor de „dreapta”, l-au „rezolvat” pe Mihai Pârv ca director executiv adjunct al Direcției Agricole Arad

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.