duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Update Directorul adjunct al Direcției Agricole Arad s-a suspendat din funcție la patru zile de la numire. „Șocul” are legătură cu niște interceptări DNA. Sunt implicate nume importante din PSD Arad

  de Alin Olteanu | 11 iulie 2022, 12:51 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  3

  Fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a ajuns în această dimineață la sediul DNA Timișoara pentru declarații. În perioada 9 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, care era membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg, persoană de încredere a ministrului, o parte din subiectele la probele scrise la concursurile pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv în direcții județene ale ministerului.

  „Voi da declarații după finalizarea anchetei”, a răspuns fostul ministru în fața jurnaliștilor.

  Subiectele ar fi ajuns apoi la patru candidați „agreați” (n.r. inclusiv la cel din Arad, Mihai Pârv) dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective.

  Mai mult decât atât, la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. În urma intervenției ministrului, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale de 33.782 lei.

  Cum spuneam, Aradul nu lipsește nici el din această anchetă. Mihai Pârv, consilier local PSD în localitatea Șepreuș, a câștigat concursul pentru postul de director executiv adjunct al Direcției pentru Agricultură Județene Arad. Concursul a constat dintr-o probă scrisă și un interviu. Mihai Pârv a avut punctajul cel mai mare, reușind astfel să câștige postul pentru care a concurat.

  Ceva, însă, s-a întâmplat imediat după numirea sa în funcția de director executiv adjunct. La doar patru zile distanță, Mihai Pârv s-a suspendat din funcția recent obținută. Din informațiile noastre, chiar în ziua concursului, Pârv a postat pe contul său de Facebook un „selfie” în care apărea chiar alături de fostul ministru, Chesnoiu. Nu doar că și-a șters fotografia, ci chiar și-a închis contul de Facebook.

  Oare în acele zile care au urmat concursului, a avut loc o percheziție informațională la casa lui Mihai Pârv, percheziție în urma căreia s-au găsit subiectele de la concurs dar și legătura cu un personaj important din PSD, filiala Arad? Doar ne întrebăm…

  Sursele noastre susțin ca la audierile DNA au fost duse și persoane importante din PSD, inclusiv din PSD Arad, dar nu se știe daca acestea au calitatea de suspecți sau martori.

  Mihai Pârv are telefonul închis, nu știm dacă din proprie inițiativă sau obligat de organele de anchetă și cercetare.
  Revenim.

  UPDATE: Procurorii DNA au început urmărirea penală a fostului ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu:

  „În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 544/VIII/3 din 23 iunie 2022, ca urmare a ca urmare a îndeplinirii condițiilor legale și constituționale, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul CHESNOIU ADRIAN IONUȚ, în prezent deputat, iar la data faptelor având și funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
  – instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni) și
  – abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

  În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
  În perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, suspectul Chesnoiu Adrian Ionuț, în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.
  Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați “agreați” dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective.
  De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei.

  Suspectului i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

  În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

  Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  0 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.