joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Doinaș. Un centenar, o continuitate literar-artistică și un brand cultural local | Foto

    de Tomck@t | 29 aprilie 2022, 3:27 PM | Cultură | Topic special

    1

    Ștefan Augustin Doinaș este, astăzi, mai mult decât un nume de rezonanță în literatura română. Ceea ce a început ca un proiect literar pentru îmbogățirea agendei culturale a Aradului, în timpul competiției pentru obținerea titlului de „Capitală Europeană a Culturii”, a devenit pe parcurs exact ceea ce și-a propus: un brand cultural, un brand local, care nu promovează doar opera și povestea de viață a scriitorului, ci și scriitori și mediatori culturali contemporani, descoperind și punând în lumină, totodată, tinerele talente arădene, atât din municipiu, cât și din județ. Localitatea Caporal Alexa (alături de orașul de care aparține administrativ, Sântana) – fostul sat numit Cherechiu, în care s-a născut Doinaș – având un rol distinct în cadrul festivalului, începând chiar cu ediția curentă, după cum a precizat moderatoarea festivalului SAD, Lia Faur.

    Festivalul „Zile și Seri de Literatură Ștefan Augustin Doinaș” (pe scurt: SAD) a bifat zilele trecute cea de-a opta ediție, însă în acest caz nu vorbim despre un „alt eveniment bifat doar să fie”, din contră, este un eveniment care și-a creat locul de merit în agenda culturală anuală a Aradului și tinde să devină chiar mai mult de atât, un eveniment de importanță județeană. În plus, dat fiind faptul că 2022 a coincis cu „Centenarul Doinaș” (100 de ani de la nașterea scriitorului), ediția curentă a avut parte și de o atenție națională, prin suplimentul de opt pagini dedicat lui Ștefan Augustin Doinaș în revista Observator Cultural.

    Toate acestea se datorează în primul rând scriitoarei Lia Faur, inițiatoarea și organizatoarea festivalului, fiind ajutată de profesoara Larisa Chițu și învățătoarea Cornelia Demian (de la Colegiul Național „Preparandia-Dimitrie Țichindeal”), membre ale Grupului pentru Inițiative Culturale (GPIC). De asemenea, evenimentul a avut sprijinul Centrului de Cultură și Știință al României la Tunis, al Universității de Vest „Vasile Goldiș”, al organizației PEN România și, nu în ultimul rând, al Primăriei Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad, care au facilitat din punct de vedere financiar, de exemplu, apariția suplimentului din Observator Cultural.

    IMG 20220428 175016

    Ediția din acest an a început pe 1 Aprilie cu o expoziție de fotografii inedite cu Doinaș, realizate de fotograful scriitorului, Ion Cucu, precum și cu câteva desene realizate de caricaturistul Vali Ivan. Expoziția a fost mutată între timp în holul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” și urmează să fie mutată la Muzeul Preparandia.

    Fotografiile și desenele apar și în două volume noi, editate de Casa de Pariuri Literare: „Album Ion Cucu: Ștefan Augustin Doinaș” și „SAD – biografie grafică” (cel din urmă fiind semnat Lia Faur și Vali Ivan), lansate oficial joi seara în Sala Ferdinand a Primăriei Municipiului Arad, în prezentarea profesoarei Alexandra Teodora Mândra și a Andradei Haneș, precum și a prorectorului Cristian Bențe (UVVG).

    IMG 20220428 174317

    Tot joi seara (28 aprilie), în Sala Ferdinand a avut loc un recital de poezie în interpretarea unor elevi din Sântana și Caporal Alexa, fiind coordonat de profesoara Camelia Belei. Au recitat poezii de Doinaș elevii: Ramona Mihai, Cătălin Todoruț, Denisa Maxim, Sorin Miu, Andrei Slavita, Oana Slavita, Ana Maria Candale, Ioana Rădac, Andrada Sîrb, Denisa Popa, Roxana Betea, Flavia Gurban și Melisa Sima.

    Cu o seară înainte, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” a avut loc un alt recital poetic, de această dată în interpretarea actorilor arădeni Dorina Darie Peter, Ioan Peter, Iulia Dragoș și Bogdan Costea. Ei au recitat Psalmii lui Ștefan Augustin Doinaș.

    doinas teatru 2022
    Foto: Laura Pascu / Facebook

    „Ștefan Augustin Doinaș a avut o viață oarecum controversată, fiind o personalitate controversată mai ales după moartea sa. Viața i-a fost revizuită și s-au făcut diverse interpretări. Nu am fost niciodată părtinitori în Festivalul Zile și Seri de Literatură Ștefan Augustin Doinaș, dimpotrivă, i-am invitat și pe cei care au scris cărți împotriva sa, i-am invitat și pe cei care au scris cărți tratând cât se poate de obiectiv opera și viața scriitorului”, a spus moderatoarea Lia Faur. Ea a mai menționat și faptul că Fundația Culturală Secolul 21 (din care a făcut parte și Ștefan Augustin Doinaș) alocă anual burse de studii elevilor școlii gimnaziale din Caporal Alexa, care poartă numele scriitorului încă din 2001 și care deține și o bibliotecă cu denumirea „Ștefan Augustin Doinaș”, tot cu sprijinul Fundației Secolul 21.

    Iar omagiul adus scriitorului care dă numele acestui festival nu se oprește aici. Primarul orașului Sântana, Tomuța Daniel Sorin, a declarat ieri seara, în Sala Ferdinand, că are în vedere amplasarea unui bust al lui Ștefan Augustin Doinaș în localitatea Caporal Alexa.

    Ediția a opta a festivalului s-a încheiat tot pe un ton liric, dar prin muzică.

    IMG 20220428 185359 1

    Faimosul pianist canadian născut la Arad, Teo Milea, a încântat publicul arădean prezent la festival cu compozițiile sale, fiind pentru prima oară în Palatul Primăriei Arad, atât ca vizitator, cât și în calitate de invitat special, după cum a recunoscut artistul.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    5 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.