sâmbãtã, 24 februarie, 2024

Special Arad Logo

  SAD 7, cu și despre femei. Invitate din România, Tunisia, Irak, Siria, Liban și Spania

  de Tomck@t | 26 septembrie 2021, 2:29 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  Afișul festivalului și cele două organizatoare, Lia Faur și Ilinca Bernea

  „Miercuri, 29 septembrie 2021, nu vă faceți program de ieșit la plimbare. Este ziua de SAD: Festivalul Zile și Seri de Literatură Ștefan Augustin Doinaș”, anunță Grupul pentru Inițiative Culturale, organizatorul evenimentului. Festivalul ajunge în acest an la ediția a VII-a și, ca în 2020, va fi organizat online. Vor fi 26 invitate, toate femei, scriitoare (și nu numai) din România, Tunisia, Irak, Siria, Liban și Spania. 

  Tematica SAD 7 este feminitatea, egalitatea de șanse și libertatea de exprimare a femeii, fiind inspirată de suferința femeilor din Afganistan, cele care riscă din nou să fie excluse din societate, transformate în anexe ale bărbaților, în urma colapsului guvernului afgan și în urma preluării puterii de către forțele talibane.

  Ediția acestui an este o portavoce care strigă „Locuiesc într-o inimă!”, citând titlul volumului de poezii de Ștefan Augustin Doinaș, dar luând în considerare și faptul că data aleasă pentru festival, 29 septembrie, este Ziua Internațională a Inimii.

  Festivalul se va desfășura pe paginile oficiale de Facebook și Twitter ale evenimentului, începând cu ora 12:00, iar postările vor rămâne pe rețelele online menționate și pot fi revăzute.

  Programul conține o discuție despre condiția de a fi femeie, poate femeie musulmană, despre emigranți și imigranți, dar și despre cât de pregătiți suntem noi, românii, să primim refugiații afgani. Invitate sunt: Magda Cârneci (poetă, eseistă, romancieră), Anamaria Oteanu (socioloagă, expertă în migrație), Fawzia G. Rehejeh (coordonatoarea Centrului Cultural Arab din Sibiu) și Carmen Lidia Vidu (regizoare).

  De asemenea, programul include un recital de video-poeme interpretate de poete din România, Spania, Irak, Tunisia și Siria și o serie de interviuri, realizate de Ilinca Bernea și Lia Faur, cu femei de cultură sau studente la secția de arabă a Universității din București (UB), din Liban, Siria, Irak și România, găzduite de portalul cultural LiterNet.

  Lista invitatelor este completată de Darin Ahmad, Ramona Boldizsar, Leah Dueibes, Reem Dueibes, Myriam Garali, Laura Grünberg, Adriana Hoyos, Ștefania Mihalache, Antonia Mihăilescu, Dunya Mikhail, Ioana Miron, Oana Cătălina Ninu, Malika Omrani, Corina Oproae, Iulia Pană, Ana Petrache, Ana-Manon Pițu, Miriam Reyes, Ligia-Verkin Keșișian, Miruna Vlada și Sholeh Wolpé.

  „Anul acesta ne-a făcut să privim cu mai multă atenție spre șansa sau neșansa pe care ți-o poate da genul la naștere. Un exemplu dureros este cel al femeilor afgane care au descoperit libertatea și au pierdut-o peste noapte. Încercăm o formă de solidarizare cu toate femeile care se află în această situație, fără deosebire de religie, geografie sau istorie, transmițând un mesaj lumii prin intermediul culturii, problematizând și acordîndu-ne timp să înțelegem că femeile, oriunde s-ar fi născut, merită o viață în libertate, lipsită de prejudecăți, stereotipii și violență. Femeile din lumea întreagă merită șansa la feminitatea, considerată o slăbiciune, care aduce atît de multă suferință. Ororile pe care le suportă femeile într-un secol al progresului în toate domeniile sînt un semnal de alarmă pentru umanitatea pe cale să dispară”, anunță organizatoarele festivalului.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.