sâmbãtã, 9 noiembrie, 2024

Special Arad Logo

    Ştiri aproape ratate (2). Haideţi să fugim cu primarul, ca să nu mai fim atât de cinici

    15 arbori au căzut într-o singură zi în Arad, sub drujbele specialiștilor, dar mai ales sub convingerea de nestrămutat a primarului Călin Bibarț că aceștia ar putea deveni oricând copaci ucigași şi subiect de ştiri dramatice. În aplauzele prietenilor primarului, pe fondul tăcerii unui oraș resemnat.

    La o zi distanță, parte din tavanul unuia dintre cele mai mari licee din oraș, clădire proaspăt renovată pe banii Primăriei, adică ai noştri, a căzut peste o profesoară. Urgența de la începutul săptămânii, care a dus joi la tăiere a 15 copaci dintr-un foc, s-a transformat vineri în analize, comisii și apoi tăcere, deși o profesoară a ajuns la spital.

    Cât de gravă e starea profesoarei, greu de spus, pentru că, în chestiunile ce ţin de tavanului prăbuşit al școlii renovate pe sute de mii de euro din banii noștri, tăcerea e sfântă. Vinovații sunt ușor de arătat cu degetul, dar cine vrea să facă asta pe bune? A încercat să o facă opinia publică, două zile, unde altundeva decât pe facebook, unde lucrurile tind să devină neserioase.

    Şi în cazul copacilor, vinovaţii sunt uşor de găsit, trebuie luată doar urma banilor pe care Primăria Arad i-a direcţionat an de an către cei care s-au ocupat, au îngrijit/toaletat copacii și modernizat spaţiul verde de aici.

    netanyahu

    Războaiele celor doi Bibi şi cum să fugim cu primarul

    Dar nu de anchete e vorba aici, ci de ştirile pe care aproape le-am ratat, concentrată prea tare pe cum a început primarul Bibarţ săptămâna în forţă, filmându-se aproape triumfător lângă copacul prăbuşit pe carosabil, şi cum a încheiat-o departe de reţelele sociale, ascuns de furia părinţilor şi a elevilor de la Ghiba.

    Despre alte ştiri e, însă, loc aici, tura aceasta plecând de la ai noştri.

    „Degrabă tăietorul de copaci” Bibi e departe, spun tot mai multe voci, de abilităţile politice, de conducător, ale altor politicieni. Foarte departe e, și poate avem noroc și în asta, de „Degrabă vărsătorul de sânge” Bibi al Israelului. Netanyahu, numit Bibi, are planuri mari pentru Israel, poporul său, războiul său, dar mai ales pentru ambiţiile sale politice. Iar faptul va face, cel mai probabil, ca Orientul Mijlociu să rămână pe mai departe cimitirul ambiţiilor democratice.

    Citeşte aici:

    Care este miza reală a lui Netanyahu în conflictul cu Iran? Moartea lui Nasrallah a deschis porțile către un nou Orient Mijlociu

    Câţi israelieni sunt aproape de politica lui Benjamin Netanyahu, greu de spus acum. Lucrurile sunt mult prea complicate în Orientul Mijlociu.

    La noi, în partea asta de lume, sunt mult mai simple lucrurile, din topor. Deși și aici sunt voci care susțin că tot mai puțini sunt aproape de politica purtată de la distanță de Călin Bibarț. Prea complicată gândirea locuitorilor urbei, aș spune, pentru lumea simplă în care trăiesc politicienii ei.

    În alte zone, mai civilizate, sunt însă locuitori care chiar îşi iubesc primarul şi-l însoţesc în alergările sale săptămânale, menite să-l scape pe edil de câteva zeci de kilograme până la următorul scrutin. Nu-i treabă uşoară, nici aici, în primul rând pentru că primarul crede că s-a îngrăşat fix din cauza faptului că e edil al oraşului de zece ani. În al doilea rând, pentru că a slăbi înseamnă a renunţa la Proseco chiar în oraşul Valdobbiadene, renumit pentru celebra băutură alcoolică.

    Grea misiune pentru primar şi locuitorii orăşelului italian. De urmărit.

    Citeşte aici:

     Il sindaco di Valdobbiadene riceve i cittadini in passeggiata

    şi aici:

    Un întreg sat din Italia a decis să alerge împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească

    David Popovici

    David Popovici, încă o lecție: „Mi-e jenă să înot”

    Dacă politicienii din România nu au timp să caute exemple din alte țări, fiind prea prinși să ne conducă, le putem spune că nici nu e nevoie. Pot primi câte o lecție scurtă pe săptămână de la David Popovici. Nu trebuie decât să-l asculte cu atenţie. E preluat de aproape toată mass-media.

    Săptămâna asta a vorbit despre datoria fiecăruia dintre noi de a face cât de bine poate. Și a vorbit de a mutat iar „munții”: „Cred că e o dorință și o datorie a fiecăruia dintre noi să încerce să facă bine pe cât poate. De unde dorința asta mea de a mă implica? Nu știu, mi se pare cumva… Mi-e jenă doar să înot, știi? Mi-e jenă doar să înot, să câștig, deși important, e important pentru mine, pentru copilul din mine, mi-e jenă să fac doar asta”.

    Citeşte aici:

    „Mi-e jenă doar să înot”
    David Popovici despre impactul pe care vrea să-l aibă în societate: „Nu toți se nasc cu aceeași șansă”

    Câteva ore în minus la somn fac bine unoeri

    Totuși, să nu-i stresăm prea tare pe politicienii noștri și să le cerem să devină perfecționiști, pentru că acestora le e cel mai greu cu odihnitul, iar lipsa somnului poate ucide.

    Studiile arată că perfecționiștii suferă cel mai tare de insomnii pentru că încearcă să rezolve problemele și atunci când ar trebui să doarmă. Există însă și câteva soluții care pot fi încercate pentru a scăpa de problema insomniilor. Printre acestea se numără, surprinzător, scurtarea perioadei dedicate somnului, dar și lucrul serios cu propria persoană, astfel încât să știi cum să aloci doar un timp, câteva minute, zeci de minute, pe zi pentru griji și pentru a-ți analiza problemele. Noaptea e pentru dormit.

    Citeşte aici:

    How to sleep when you’re a perfectionist

    Privarea de somn e una dintre cele mai letale forme de tortură. Dar nu doar atât. E și o cauză inflamatorie în organism, iar inflamațiile sunt cauza tuturor bolilor. Despre inflamații, bune sau rele, e bine de știut câte ceva dacă cauți să duci o viață cât de cât sănătoasă:

    Citeşte aici:

    How bad is inflammation really?

    22 donald melania trump.w710.h473

    Sursa: NYMag

    Curajul femeilor şi procentul celor care nu sunt mulţumite de sânii lor

    Nu mă întorc la politică decât pentru a pune aici linkul cu știrea mea preferată de săptămâna aceasta: Melania Trump e susținătoare înfocată a dreptului la avort! În viitorul volum de memorii aceasta subliniază că „este imperativ să se garanteze că femeile au autonomie în a decide preferința lor de a avea copii, pe baza propriilor convingeri, fără orice intervenție sau presiune din partea guvernului”.

    O spune soția candidatului republican, pe fondul unei campanii în care amenințările lui Donald Trump la adresa dreptului la avort ale femeilor au jucat un rol important!

    Citeşte aici:

    Melania Trump passionately defends abortion rights in upcoming memoir

    Sunt femeile extrem de curajoase de multe ori, dar cu aprecierea de sine nu stau mai niciodată tot atât de bine cum stau cu capacitatea de muncă, curajul, forţa. 70% dintre femei sunt total nemulțumite de sânii lor, iar mai toate de corpul lor.

    Prin occident, sânii la modă acum sunt “yoga boobs” și aspectul de girlish “coquette” look. În România, mai avem ceva de așteptat. Aici se poartă sânii mari și la vedere.

    Ce se poartă însă peste tot sunt intervențiile chirurgicale și goana după tinerețea veșnică, aşa că ultimul film cu Demi Moore în rol principal, The Substance, cade, se spune, ca o mănuşă pentru moda lumii şi peste afirmaţia că “I don’t know a single woman who doesn’t have a troubled relationship to her body.” („nu cunosc nicio femeie care să nu aibă o relație problematică cu trupul ei”).

    Citeşte aici:

    The Substance is gory – but the real body horror is that 70% of women dislike the size of their breasts

    Dacă cauţi să te simţi bine şi fără intervenţii estetice, măcar un timp, atunci e bine să ştii că e tare greu să nu te simţi vinovată pentru cumpăratul obsesiv de haine. Nu te salvează nici cumpăratul de la second-handuri, pentru că şi aici e o industrie tot mai nesănătoasă, aşa cum arată analiza celor de la Scena9, şi pentru că promisiunile greenwashing sunt minciuni, chiar și pe la suedezi.

    Pot să-mi cumpăr haine fără să mă simt vinovat? Răspunsul secondhand (I)

    antartica

    CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 100

    Antarctica devine tot mai verde, grădinile enlgezeşti tot mai uscate

    Dacă crezi că m-am abătut prea mult de la lucruri serioase, doar pentru shopping, nu-i defel aşa. Fac, însă, şi pauze de la ştiri întunecate, precum cea care ne spune că Antarctica devine tot mai verde. Vestea nu e una bună:

    Scientists looked at images from space to see how fast Antarctica is turning green. Here’s what they found

    sau cea care spune cam cât vor avea de suferit celebrele grădini englezeşti şi parcuri din UK.

    The UK will get hotter and drier for plants … except in Manchester

    Cinismul nu face bine decât politicienilor

    Am aflat, însă, săptămâna aceasta, că nu e defel bine să fii cinic, aşa cum se credea, pentru că studiile arată că cinicii sunt mai deprimaţi, beau mai mult alcool, au mai puţini bani şi mor mai repede decât optimiştii.

    Citeşte aici:

    Is being a cynic bad for you? Here’s what I learned

    În plus, fără a avea vreodată încredere, cinicii nu vor pierde, desigur, niciodată, dar nici nu vor câștiga („By never trusting, cynics never lose. They also never win”).

    Ce însă e bine de știut e că politicienii îi iubesc pe cinici, pentru că neavând încredere în nimeni, nici nu fac echipă cu nimeni. (“Autocrats love a cynical population, because a group of people that don’t trust each other are easier to control.”).

    Filme în Arad, expoziții la Timișoara, muzică de pe youtube și poezie de Bogdan O. Popescu

    Dacă v-ați săturat de politică și pesimism, atunci vă spun că, deși azi e ultima zi fARAD, o ediție despre sport, vedete, chin și performațe sportive, de filme tot vom mai avea parte în Arad și asta e o veste bună.

    Debutul FARAD#11 și sesiunea Q&A cu Tudor Giurgiu a fost… într-un mod pozitiv „Nasty”

    În plus, niţel de artă, arădeană, e de văzut la Timişoara, acolo unde, la Galeria Jecza, expune până la început de decembrie Laurian Popa lumea sa onirică.

    „Here, now you don’t exist”. Arădeanul Laurian Popa, expoziţie personală la Galeria Jecza

    Până săptămâna viitoare, nu uitați să ascultaţi muzică:

    și să citiţi câte o poezie, ca să mai tăiaţi din cinism:

    haide

    haide să ne facem praf inimile, ce zici?
    să ne rupem oasele dragostei
    să ne despățim în hohote de plâns
    să transformăm nectarul în apă tonică, cea cu celebra chinină
    și mingile și piramidele de carne
    în lame ascuțite.
    fiindcă oricum ne vom despărți la un moment dat
    prin vacarmul meu și căderea ta…
    mai bine să organizăm noi, mirific, atent
    acest gest de sinucidere, munte prăbușit, lac secat
    până la urmă infarct și nu mai puțin eveniment
    demn de știri, de paradă
    cu dragostea noastră – fecioară și pradă.
    oricum ne așteaptă
    prăpastiile fără fund ale nopții totale
    prăpădul de frică și fiarele mortale
    ne așteaptă acolo, mâine sau peste un an
    ce este cel mai diabolic și rău
    hai să ne facem acum praf inimile
    și să ne aruncăm în hău.
    3 octombrie 2024.
    Bogdan O. Popescu

    Aștept semne cu știri din lumile voastre pe [email protected] și pe [email protected],

    Citește și: 

    Știrile pe care aproape le-am ratat (1). Luminile lui Caravaggio, întunericul lui P. Diddy, jumătatea de baraj și Anul nou care n-a fost

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.