duminicã, 3 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  O nouă alianță artistică la Arad… și corabia înaintează | Foto

  de Tomck@t | 16 decembrie 2019, 1:10 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  Inspirați de filmul italian din 1983 al lui Federico Fellini, „E La Nave Va” (în traducere: „Și corabia înaintează”), opt artiști arădeni cu nume de rezonanță pe scena artistică locală, națională și chiar internațională – Onisim Colta, Rudolf Kocsis, Cosmin Moldovan, Laurian Popa, Adrian Sandu, Diana Serghiuță-Popa, Iosif Stroia și Anamaria Șerban – și-au unit forțele pentru o nouă expoziție colectivă. Corabia înaintează și ne putem aștepta pe viitor la alte expoziții ale acestui grup, precum și la depășirea granițelor – aceasta fiind principalul laitmotiv al expoziției-debut de sâmbătă seară, în Sala Ovidiu Maitec a Muzeului de Artă.

  „Adrian Sandu este unul dintre vectorii acestui grup, lui i se datorează cumva coeziunea pe care acest grup o dovedește”, a spus la vernisaj Simona Vilău, curatorul expoziției. „Vorbim despre o experiență umană, în care opt artiști colaborează și comunică și, pe de altă parte, vorbim despre o experiență artistică, o experiență vizuală, în care ei prezintă cele mai recente lucrări, sau lucrări care n-au mai fost arătate în această formulă. Consider că Aradul este un punct forte pe harta artei contemporane românești, adică oricând poți să ai în cap câteva nume de personalități artistice și consider că, de fapt, arta contemporană nu are granițe, nu are culoare locală neapărat”.

  Expoziția folosește titlul filmului regizat de Federico Fellini deoarece ambele tratează continuitatea, care are loc cu orice preț, chiar dacă întâmplările ce se succed sunt nefericite.

  Obiectivul acestui grup artistic, respectiv necesitatea de a depăși spiritul delăsării provinciale sau cutumele obișnuințelor tradiționaliste, este explicat de către curatorul Simona Vilău în descrierea expoziției „E La Nave Va”: în Arad, un oraș situat geografic între centre de putere cultural-administrativă (Timișoara, Oradea, Cluj-Napoca, Budapesta, Szeged, Novi Sad etc.), atât pe teritoriul României, cât și în țările vecine, există o comunitate artistică solidă, atașată de loc, dar nefixată ideologic, formată din personalități cunoscute, artiști activi atât pe plan local, cât și național. În cazul celor expuși acum, firul roșu de legătură este reprezentat de faptul că trăiesc și lucrează încă sau vor lucra întotdeauna în acest oraș, sunt prieteni care se vizitează și comunică continuu și, prin exercițiile constante de apropiere, formează un strat dur de inițiative culturale atent construite, rafinate și binevenite în orice context contemporan, care nu lasă spiritul delăsării provinciale sau cutumele obișnuințelor tradiționaliste să îi oprească din ceea ce au de făcut ca artiști.

  „Prin această expoziție vrem să dovedim că noi, cei de la Arad, avem artiști de valoare, avem public de valoare și vrem să facem și pe viitor acțiuni legate de aceste subiecte. Cum zice și titlul foarte sugestiv, «E La Nave Va», nava merge înainte, dar important este ce lăsăm noi în urmă”, a spus Bogdan Blaga, directorul interimar al Complexului Muzeal Arad, la deschiderea expoziției.

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.