marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Update Disperarea continuă! Administrația locală ignoră cererile locuitorilor din Aradul Nou

  Aradul Nou este unul dintre cele mai vechi cartiere ale Aradului, iar acest lucru se vede și acum pentru că oarecum și-a păstrat patina, autenticitatea. Din păcate, acest lucru se întâmplă și dacă ne referim la condițiile din zonă. Străzile sunt praf (la propriu și la figurat), canalizarea nu funcționează, dar oamenii plătesc impozite de zonă cu canalizare.

  Documentarea noastră a avut ca punct de plecare un e-mail primit pe adresa redacției pe care vi-l redăm în rândurile de mai jos: „în această toamnă se vor împlini trei ani de când s-au demarat lucrările de canalizare și asfaltare a străzilor Constituției, Iosif Lengyel, Ady Endre, din Aradul Nou. Pe lângă faptul că lucrările de canalizare au fost făcute sub orice critică, fără pluvial, fără a se conecta mufat țevile de colectare, ci doar lăsate la poartă la fiecare, ele necesitând tot la două săptămâni o noua săpare și reparare (vezi intersecția Ascaniu Crișan cu Iosif Lengyel), lucrările s-au oprit demult. De anul trecut nu s-a mai mișcat absolut nimic. Plătim impozite de zonă cu canalizare, cablu, asfalt, etc, și în fapt trăim aproape ca în evul mediu. Cum se poate să nu finalizezi așa o lucrare? Ce așteaptă Primăria?

  Am sunat la Apă Canal, care se lăudau prin ziare că sunt în termen și au zis că Primăria răspunde. Am sunat la Primărie, de la un departamanet la altul pentru ca la al 7-lea telefon să mi se spună că Apă Canal sunt responsabili. Se poate face ceva? Ne puteți ajuta?”

  Ne-am dus la fața locului  – intersecția străzilor Constituției cu Cîmpia Turzii

  O echipă de muncitori lucrau la ceea ce urmează a fi stația de pompare care, atunci când va fi funcțională va funcționa și canalizarea în cartier. „Nici nu contează cine suntem noi, beneficiar este Apă Canal”, ne spunea cel care conducea echipa de muncitori. Într-adevăr, ei nu aveau nicio vină, chiar lucrau oamenii, angajați cu toții la compania Aqua Vest.

  Unde au greșit? Atunci când au spusă că într-o lună și jumătate totul va fi funcțional. Aici, părerea lor se bate cap în cap cu cea a celor de la Apă Canal, care spun că lucrările mai durează minim trei luni. Deci, Aradul Nou nu va avea canalizare funcțională mai repede de trei luni, dar oamenii din zonă vor plăti impozitele ca și pentru zonă cu canalizare.

  Ce vor oamenii?

  Am plecat de la stația de pompare și am intrat într-o alimentară din zonă. Oamenii ne-au vorbit imediat. Ei își vor străzile măcar în condițiile inițiale, de dinaintea lucrărilor de canalizare și mai vor să le funcționeze canalizarea dacă tot plătesc pentru ea. „Am făcut o petiție și s-au adunat peste 230 de semnături ale oamenilor din cartier. Am fost chiar și în audiențe la stimabilul domn primar. Ce să mai facem? Noi vrem măcar refacerea străzilor așa cum au fost. Pe străzile Constituției și Cîmpia Turzii era piatră cubică. Acum nici aia nu mai este”, spun oamenii. O altă problemă a ocuitorilor din zonă este praful. „Este foarte mult praf. Ne rugăm să plouă cât mai des, pentru că altfel nu putem deschide geamurile la cât praf este. Strada aceasta (n.r. Constituției) a fost plină de gropi până acum o săptămână. Nici nu puteam merge spre autostradă. Acum au dus o lamă și au mai îndreptat. Cât de cât se poate circula, dar ne omoară praful”, spune un profesor din zonă.

  Primăria aruncă pisica în curtea celor de la Apă Canal

  „Referitor la reabilitarea carosabilului străzilor Constituției, Iosif Lengyel, Coloniștilor, Cîmpia Turzii, Luminii, Economului, Sigismund Borlea, Dogarilor și Spicului. Lucrările de introducere a canalizării pe străzile din cartierul Aradul Nou, la care faceți referire la adresă, au fost executate în cadrul obiectivului de investiții „Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în Municipiul Arad”, beneficiar Compania de Apă Arad. Primăria a solicitat de nenumărate ori beneficiarului lucrării să aducă la forma inițială străzile afectate de lucrări. A fost solicitat și sprijinul Poliției Locale pentru a interveni cu amenzi pentru nerespactarea obligației beneficiarului de readucere la forma inițială a zonelor afectate de lucrări.

  În funcție de fondurile disponibile pe anul 2014, Primăria Municipiului Arad va programa și executa lucrările de reabilitare a carosabilului din cartierul Aradul Nou”, se arată în comunicatul remis de Primărie și semnat de directorul executiv Elena Portaru.

  Apă Canal dă liber la asfaltare

  Cei de la Apă Canal spun că lucrările pe străzile Constituției, Iosif Lengyel, Câmpia Turzii, Coloniștilor și celelalte din această zonă s-au încheiat, urmând a mai fi finalizată lucrarea de la stația de pompe. „Noi doar acolo mai intervenim în acea zonă. Acolo mai durează aproximativ trei luni lucrările. Mai trebuie adus un grătar pentru colectare, mai 400 de metri de țeavă. Mai este de lucru”, spun cei de la Apă Canal. Deci, din punctul lor de vede, Primăria se poate pregăti pentru demararea lucrărilor de asfaltare. Probabil nu o va face în grabă din lipsă de fonduri disponibile.

  ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

  UPDATE

  Scriam în urmă cu o lună despre străzile din cartierul Aradul Nou, mai precis despre cum au fost ele distruse odată cu lucrările la canalizare. La exact o lună de la apariția acelui articol, cetățenii din zonă au apelat iarăși presă, pentru că disperarea devine… cronică, iar Primăria Arad în loc să le rezolve problema, se ocupă de altfel de lucruri…

  Am aflat atunci că s-a făcut o petiție la Primărie, petiție semnată de peste 280 de locuitori din această zonă. Interesant este că la doar câțiva metri de la autostradă, străzile arată ca după război! Credem că este de prisos să mai adăugăm vreun comentariu, deoarece se înțelege perfect cât de serioase sunt  tratate probleme arădenilor doar citind mesajulo unuia dintre locuitorii din zonă:

  „La vreo lună după răspunsul la petiția noastră au fost mobilizate efective importante de <<Dorei>>  (n.r. aluzie la personajul Dorel, din reclama televizată) în zonă. Cu lopeți, cu buldozere, cu șefi etc. Și a început lupta de clasă. Au rupt din nou drumul, trotuare, au tăiat un copac bătrân … tranșee, tot ce s-a putut. Acum e liniște și dezastru …  Oamenii din zonă sunt disperați și cu nervii întinși la maxim.

  Acum e tot așa cum a fost în urmă cu o lună, când ați publicat articolul despre cum arată străzile în această zonă. Ba chiar mai mult … în sens negativ… Mă refer la infrastructură: drumuri pentru mașini, trotuare pentru pietoni, care sunt efectiv distruse. Canalizarea este, dar lipsește cu desăvârșire …. ca în bancurile cu proști”, ne scrie unul dintre locuitorii din zonă, semnatari ai acelei petiții.

  „Zonă devastată ca după explozia unei bombe!”

  În fața școlii părăsite de pe strada Constituției, cei de la Apă Canal, cred (n.r. o firmă contractată de cei de la Apă Canal) au demarat o lucrare de îngrădire și betonare a unei zone cu cămine de decantare. Până aici totul e bine și frumos. Partea cea mai interesantă este ce au lăsat în urma lor: o zonă devastată, ca după explozia unei bombe. Au tăiat un copac enorm, bătrân, ca să faca ei jumătate de gard. Au stricat de tot un trotuar, iar drumul de acces e plin de pământ care cu ploile astea s-a întins pe vreo 200 m … Este o minunăție! Mă întreb cine îi autorizează pe nemernicii ăștia care distrug tot în jurul lor? Cine le dă lucrări de genul acesta? Consiliul Județean? Ioțcu știe oare? Poate ar trebui să vină în vizită să vadă cu ochii lui ce au lăsat ăștia în urmă. Înainte de Ioțcu poate veniti voi și faceți un mic reportaj. Vă salut”, continuă mesajul cetățeanului – plătitor de taxe și impozite, care pe bună dreptate este deranjat de cum arată strada pe care locuiește.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.