Directorul medical al INBI: „În mod clar, pandemia nu s-a terminat, dar am ajuns în etapa de convieţuire cu virusul”

  de - | 6 iulie 2022, 9:02 AM | Naţional | Sănătate

  0

  Ultimele date arată că România a intrat în valul 6 al pandemei de COVID

  Numărul cazurilor de COVID a explodat în România în ultima săptămână, iar specialiştii vorbesc deja de începutul Valului 6. Lumea medicală a fost luată prin surprindere de faptul că noul val se dezvoltă pe perioada verii, deoarece asta demonstrează că virusul SARS-CoV-2 nu are o evoluţie sezonieră, şi anticipează un Val 7 la toamnă cu o altă variantă/subvariantă a virusului. Totuși, se consideră că „este o etapă de conviețuire cu virusul”.

  Am intrat în Valul 6 al pandemiei de COVID, atrag atenţia experţii în Sănătate după ce ultimul bilanţ al Ministerului Sănătăţii arată 7.729 de noi cazuri de infecţii cu SARS-CoV-2 în intervalul 27 iunie – 3 iulie, din aproape 19.000 de teste RT-PCR efectuate. Numărul pacienţilor internaţi cu COVID-19 este de 922. din care 52 la ATI. Din totalul acestora din urmă, 25 sunt nevaccinaţi. Numărul minorilor internaţi este de 125, în creştere faţă de săptămâna anterioară, din care unul este la ATI.  În acelaşi interval menţionat mai sus s-au înregistrat şi 16 decese, toate la pacienţi cu vârste peste 60 de ani şi cu boli asociate.

  „Am ajuns în etapa de convieţuire cu virusul“

  Dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase, directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase (INBI) „Matei Balş” din Bucureşti, consideră că evoluţia pandemiei este cea anticipată: „În mod clar, pandemia nu s-a terminat. Nu aş numi această fază atipică, ci una de convieţuire cu virusul”.  Dovadă, mai spune specialistul, este faptul că variantele actuale sunt mai puţin agresive şi, chiar dacă avem un număr mare de infecţii, cazurile grave sunt puţine. „Asta se vede şi la pacienţii de la «Matei Balş» care nu au nevoie de oxigen, nu ajung în ATI. Nu sunt cazuri cu complicaţii, nu sunt cazuri severe, decât prin excepţie”, mai spune dr. Marinescu.

  Citeste mai mult pe adevarul.ro

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.