sâmbãtã, 22 martie, 2025

Special Arad Logo

    Enola Day – Despre presă și comentarii. Pe bune!

    de Lajos Notaros | 6 februarie 2025, 7:30 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    10

    (foto: Mads Thomsen / Pexels.com)

    Din când în când mă apucă așa o stare de nu știu ce să mă fac cu ea. Se întâmplă cu oricine, chiar dacă nu recunoaște sau nu o bagă în seamă. Stai așa și te întrebi: ce rost au toate astea? Ce să te mai zbați și să te iei în serios. Și să îi iei în serios și pe ceilalți? Desigur, până la urmă trece. Toate trec, aici nu există excepție. Aici egalitatea este perfectă, democrația funcționează fără hibă. Acum, având în vedere și cele câteva evenimente din jur, chiar personale sau intime, depinde de unde le privești, m-a cuprins așa o stare de lehamite legată de treaba cu care mă ocup de câteva decenii bune. Printre altele, desigur, dar mai mereu în primul rând. Este vorba de presă, așa cum ați putea deduce din titlu.

    Am mai scris, e și asta ceva firesc, din când în când te oprești, arunci o privire în jur și îți pui întrebarea obligatorie: ce rost mai au toate astea. În cazul abordat întrebarea poate fi multiplicată la infinit: mai există jurnalism pe bune? Nu doar la noi, oriunde? Normal, răspunsul meu, având în vedere locul și rostul meu, este pozitiv: da, există, chiar dacă, la prima vedere, nu pare. Chiar și aici la Arad, în acest orășel bătut de soartă și de împrejurările potrivnice.

    presă

    Noutatea sunt comentariile. Presa, înainte de a deveni online, făcea abstracție de comentariile, puține și întâmplătoare, de obicei țintind mai mult o informație exactă. Acum însă comentariile au devenit parte integrantă a presei, cunosc destui care sunt mai interesați de comentarii decât de textul jurnalistic la care se referă acestea. Mai mult decât atât, aici la Arad, publicația la care scriu a introdus ceva inedit, foarte rar până și la publicațiile din lumea în care dialogul nu este ceva nou și problematic. E vorba de reacția redacției, a autorilor, la observațiile din comentarii, la stabilirea unui dialog în măsura în care acest lucru devine posibil.

    E un lucru bun, cel puțin în intenție, însă realitatea, din nefericire, nu arată prea bine.

    Navigând pe nenumăratele site-uri de socializare, trăind mai nou în virtual, mulți dintre cei care comentează au tendința să confunde jurnalismul cu postările de pe aceste site-uri. Mai precis fac abstracție sau pur și simplu nu realizează că un text jurnalistic, o producție jurnalistică autentică nu se confundă cu o postare pe FB sau Tik-Tok, ca să amintim aici și acum doar site-urile cele mai la modă.

    E vorba de multe aici, dar cel mai important este faptul care face diferența: produsul jurnalistic, fie text sau imagine, chiar în mișcare, nu este așa o dorință goală de a fi băgat sau băgată în seamă. Are un scop definit de secole, are proceduri de asemenea stabilite de mult. Scopul este simplu, pentru a nu complica prea tare povestea, este stabilirea a ce și cum despre lucrurile care se întâmplă și pot influența viața oamenilor. Ce se întâmplă și cum, eventual de ce, sunt întrebările la care jurnalistul autentic caută mereu răspunsul. Și asta indiferent de trăirile și dorințele sale, indiferent de cum i-ar conveni lui. Altfel spus, jurnalistul lucrează cu faptele și cu circumstanțele producerii lor, nu cu subiectivitatea și lipsa de informare lăsate fără control.

    În momentul în care înțelegem asta e cât se poate de simplu să stabilim cele trei diferențe decisive care împart presa în presă independentă, presă de partid și presă de interes.

    mass media

    Mai nou, presa de partid nici pe la noi nu mai este la modă, așa că e vorba doar de diferența dintre presa de interes și cea independentă. Iar diferența este relativ ușor de făcut. Ajunge să îți dai seama cine stă în spatele redacției, cine se ocupă de finanțele care asigură apariția publicației. Dacă e vorba de oameni de afaceri, eventual în relații cu politicieni de fel și chip, treaba e oablă, nu ai cum să vorbești de independența redacției.

    Cea care este asigurată exclusiv de cititori. Și mai precis de cititorii care contribuie prin cumpărare, respectiv abonamente la susținerea publicației. Dacă această susținere lipsește – iar la noi, spre deosebire de alte părți, cam lipsește cu desăvârșire – publicația independentă trăiește cel mult din reclame și donații care nu periclitează independența redacțională.

    Ei, după toate astea spuse, lucrurile sunt din ce în ce mai clare: pericolul cel mare pentru jurnalismul independent este dorința celor puternici, a oligarhiei economice și politice de a confisca presa în armonie cu lipsa de interes și de preocupare a cititorilor pentru a asigura această independență.

    În rest doar vorbe. Chiar și cele care apar în comentariile postate după articole și dintre care cele mai multe nu diferă de postările de pe site-urile de socializare în care cel care postează dorește să se prezinte în cele mai bune culori, tânjind egolatru după înțelegere și apreciere.

    Și având în vedere situația, atât cea mondială cât și cea locală, din nefericire presa independentă este în mare pericol. Pericolul ca faptele și circumstanțele reale să fie din ce în ce mai ascunse de presa care nu mai face diferență între jurnalism și postările de pe FB sau Tik-Tok, locul lor să fie luat de excepționalul ieftin și umflat, de orgoliile nesatisfăcute, fără să mai vorbim de locurile comune și prostiile confecționate tocmai pentru a relativiza faptele și adevărul.

    Da, este grav și se pare că este doar începutul…

     

    Citește și:

    Wikipedia a lansat „WikiProject AI Cleanup” pentru combaterea conținutului fals generat de inteligență artificială

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Dacă nu mă-nșel, cred ca tot d-tră ați publicat odată acel meme cu presa-trompeta.
      Încrederea e pierdută în presă tocmai din cauză că și-a pierdut imparțialitatea chiar și presa care se declară independentă. A dispărut aproaoe total analiza critică. Majoritatea articolelor sunt scrise pt. a susține diferite curente social-economice care circulă la nivel internațional, iar în plan intern, puterea și administrația centrală și locală din România. Aici aș da un exemplu de pe acest site…
      Mai este și cazul în care prin presă se fac presiuni asupra celor incomozi pt. politicieni corupți(aici pot da că exemplu celalatt site, Aradon).
      La chestiune, presa singură e vinovata pt. situația în care se află, a căuta vinovați în altă parte, e o greșeală, înseamnă să nu-ți recunoști erorile și o să continui în aceladi mod păgubos pt. societate.

      +6 voturi
      +1
      -1
    2. Când ți-au murit lăudătorii și ți descoperi goliciunea sufletească… rămân (doar) cuvintele. Bătut de soartă, vorba ta…. In cazul tău, renuntă la „întoarceri”, nu-ți fac bine. Da, este trist și se pare că este doar inceputul…theendului

      +3 voturi
      +1
      -1
    3. Am citit articolul de 3 ori incercand sa inteleg mesajul si binenteles am inteles doar ce am putut(logic). In general sunt de acord cu acest eseu si daca autorul ar fi demonstrat obiectivitate in alte articole cu teme politice referitoare la diversi candidati as fi si crezut ca e sincer(fara sa sustin ca nu ar fi).

      Se face referire la un moment dat de atitudinea de a fi SUBIECTIV… din multe articole citite pana acum de dvs d’le Notar0s doar de asta nu pot sa va exonerez crezandu-va obiectiv, toate articolele dvs sunt de o subiectivitate adusa a paroxism, simplul fapt ca va credeti obiectiv (asta e valabil pt oricine si ma autoinclud) e odovada de subiectivism… OBIECTIV e doar un cuvant cu o definitie in dictionar nu se prea regaseste in viata reala… si mai rar in jurnalism, exceptiile intaresc regula

      P.S. trebuia de vreo 4 ori sa scriu „IN OPINIA MEA” in fata unor afirmatii care par postulatorii… plec de la premiza ca toti cei care citesc acest comentariu sunt destul de inteligenti sa presupuna ca nu ma obosesc sa scriu opiniile altora ca fiind ale mele deci da, astea sunt opiniile mele liber exprimate si in cazul in care vor fi publicate va multumesc. Cat despre faptul ca publicatiile online nu sunt bine finantate, eu personal sunt de acord sa platesc „subscription fee” la Special Arad cumplatesc de mult si la The Wall Street Journal …pe bune

      +2 voturi
      +1
      -1
      • Un articol de opinie (cum e cel de față) este mereu subiectiv. Oriunde în lume.
        Opinia în sine înseamnă, până la urmă, subiectivism.
        Un reportaj, de asemenea, poate fi (și de multe ori chiar este) parțial subiectiv, depinde însă de subiectul reportajului, condiția principală fiind ca realitatea să nu fie deformată.
        O știre (relatare a faptelor / a evenimentelor) este obiectivă.
        O investigație este obiectivă.
        Problema nu este existența subiectivismului în presă, problema e că mulți cititori și chiar (din păcate) jurnaliști – la modul general vorbesc acum, în special în televiziune – confundă genurile jurnalistice și își inserează / impun subiectivismul acolo unde, într-adevăr, ar trebui să predomine obiectivitatea.

        +2 voturi
        +1
        -1
      • ”...nu cu subiectivitatea și lipsa de informare lăsate fără control.”, cred că la asta văr referiți, nu de alta, dar în rest nu apare în text termenul de subiectivitate.
        În completare la ce a zis colegul Tomcat: subiectivitatea nu poate fi eliminată din actul de producere al unui text, având în vedere că avem de a face, chiar și în acest caz, cu un proces de creație. Chiar dacă nu la nivelul marilor autori literari, ceea ce nu exclude faptul că mulți autori literari au făcut la vremea lor și jurnalism. Sper să mă înțelegeți exact: spun toate astea pentru punerea în cadru a problemei, nu pentru a sublinia dimensiunea literară a jurnalismului de calitate.
        Revenind, nu este vorba de eliminarea subiectivității, ci, cum am văzut, de ținerea ei sub control. În jurnalism este foarte important ca atitudinea să fie clară, chiar dacă asta nu convine celor care au o altă atitudine. De asta se și mai spune jurnalismului de opinie, de atitudine.
        Și mai e ceva: subiectivitatea necontrolată vede peste tot alte subiectivități care i se opun…

        0 voturi
        +1
        -1
    4. Da, la partea aia ma refeream luata toata propozitia nu numai finalul, adica si „Altfel spus, jurnalistul lucrează cu faptele și cu circumstanțele producerii lor, …” si ma refeream la faptul ca multi jurnalisti lucreaza cu fapte si circumstante pe care le prezinta in mod subietiv, fara sa vreau sa deturnez discutia spre alt subiect, e un fapt ca s-au anulat niste alegeri in Romania, pentru unii jurnalisti a fost lovitura de stat, un atac la democratie altii jubileaza si sustin ca asa e bine doar din cauza ca le e antipatic un candidat, fiecare cu propriile ratiocinatii. Obiectiv ar putea fi doar titlul unui articol pe aceasta tema: „Alegerile au fost anulate” frust si fara alte opinatii. Accept explicatia cu jurnalismul de atitudine… si sper ca atitudinea jurnalistilor cu opinii biasate sa se schimbe in bine odata cu declinul progresism/globalismului veros care a inceput sa sufere si care (metaforic vorbind)ca orice alt cancer va muri imreuna cu corpul pe care il macina.

      +1 voturi
      +1
      -1
    5. Fostul premier englez Harold Wilson afirma o data”Este adevarat ca ziaristii sunt cainii de paza ai democratiei,dar realitatea a dovedit ca atunci cand un caine latra toti ceilalti latra si ei,desi nu au vazut si nu au auzit nimic.Si asa zvonurile,fictiunile si inventiile se propaga in mod periculos!

      +4 voturi
      +1
      -1
      • Da, a fost și este un fenomen frecvent, mai ales în presa de interes și de scandal, așa cum am și punctat indirect în text. Și așa cum am stabilit că presa independentă și jurnalismul profesionist au fost mereu în pericol, acum la toate pericolele tradiționale adaugându-se și confuzia dintre jurnalismul autentic și postările de pe site-urile online.

        +1 voturi
        +1
        -1
    6. E. Nola, tu n-ai absolut nimic în comun cu jurnalismul autentic.
      Ești fiert acum, când vezi ca propaganda woke pe care ai imprastiat-o ani la rand pe acest site, s-a dus pe apa sâmbetei.
      Nu ai nici o credibilitate, ba din contra, pot spune ca ești cam singurul de pe „Special” care bate câmpii.
      Woke-ismul lu’ peste prăjit, cu toată nebunia aferenta, devine istorie, iar nesimțiții care l-au preaslavit, sunt ignorați.
      Deal with it, Lajos!

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    5 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.