sâmbãtã, 30 septembrie, 2023

Special Arad Logo

  Special Arad nu e despre noi, e despre Arad. De nouă ani

  de Redacția Special Arad | 7 aprilie 2023, 8:23 AM | Special

  9

  Am auzit, în ultimii 9 ani, destul de des sintagma „specialiștii de la Special Arad”, ori doar adjectivul „Specialii”, de cele mai multe ori cu o oarecare tentă peiorativă, miștocară. Poate că nu am explicat nici noi prea des, poate că am considerat că cine pricepe, cunoaște, dar dacă încă, după atâția ani, se mai găsesc câțiva care se întreabă ce vrea, totuși, să însemne „Special Arad”, iată, răspunsul este mai simplu decât ar vrea unii să creadă: nu noi, ziariștii de la Special Arad suntem speciali, ARADUL ESTE SPECIAL, iar cei care se simt și se cred speciali” – cu ghilimelele de rigoare – sunt, de fapt, tocmai cei despre care scriem, politicienii care se cred deasupra tuturor, președinții, primarii și viceprimarii, consilierii, șefii și șefuleții de la diferite departamente administrative, de la Poliție, de la CMCA, „famiglia” din conducerea clubului UTA, bugetarii care ne tratează cu scârbă și indiferență de după ghișeu atunci când ne interesăm de drepturile noastre sau ne plătim taxele, cei care se cred mai tari pentru că îl cunosc pe X și Y, sau doar pentru că circulă cu bemveu, ca să nu mai vorbim de clientela politică șmecheră, oamenii de afaceri care se cred protejați pentru că au pile „unde trebuie” și afaceri „cu cine trebuie”… toți aceștia sunt „specialii” despre care scriem și pe care îi expunem de nouă ani.

  Pe de altă parte, mai sunt și cei care sunt ALTFEL de speciali, fără ghilimele de această dată,  deoarece cuvântul mai are și o conotație pozitivă. Scriem despre ei pentru că merită să fie văzuți și auziți, pentru că sunt veritabile modele pentru societate, pentru că ei își văd cinstiți, cu coloana vertebrală intactă, de meseria, de profesia, de vocația lor. Și ne inspiră zilnic, poate chiar fără să realizeze. În fața lor ne înclinăm și nu putem decât să dăm mai departe povestea lor.

  ARADUL, în întregimea lui, cu bune, cu rele, a fost, este și rămâne SPECIAL. Am spus acest lucru din start, de fapt, în sloganul pe care-l reiterăm acum: Special Arad SCRIE DESPRE TINE. Deja de nouă ani.

  Și nu ne vom opri.

  Din contră: cu cât trec anii, cu atât dobândim forțe noi, cu atât ne simțim în fața unui nou început, în fața unor noi provocări, constant în fața adevărului pe care-l căutăm să-l dezvăluim pentru voi, pentru că dincolo de informațiile de interes public, dincolo de știri mundane și uneori mai mondene, asta ne-am propus, de la bun început:

  Să oferim Aradului o presă liberă, independentă, care să pună punctul pe i și, dacă e nevoie, chiar degetul pe rană, să aratăm Aradul așa cum este, fără menajamente, atât dintr-o perspectivă negativă, cât și – dacă se poate – dintr-o perspectivă pozitivă.

  Nu în ultimul rând, am mai vrut, acum nouă ani, în 2014 – și vrem în continuare –, să arătăm că se poate tot timpul mai bine, să dovedim că Aradul merită ceva mai mult decât un șablon insipid și intens copiat în ceea ce privește calitatea informațională. Am căutat mereu subiecte importante și inedite, subiecte serioase de investigație, subiecte relevante de reportaje, am căutat să vorbim mereu cu oameni interesanți, cu povești interesante, dar am intervievat, totodată, și oameni care nu s-au bucurat în mod deosebit de invitația noastră la dezbatere. Nu ne-am dat niciodată în lături nici de la opinii, pentru că libertatea cuvântului este cea mai puternică armă a noastră, însă am încercat mereu să păstrăm balanța rezonabilă între abordarea subiectivă și obiectivă. Nu ne-am dat în lături nici să fim, uneori, miștocari ca alții, să-i tratăm cu umor pe cei care merită să fie luați în derâdere, dar mai presus de obiceiul (sănătos, de altfel) de a face haz de necaz, am căutat mereu să punem în valoare tot ceea ce este cu adevărat valoros, am încercat mereu să punem un mare accent pe cultură, deoarece credem cu tărie că un oraș fără cultură este un oraș fără identitate. La fel de importantă – și, la urma urmei, chiar inseparabilă – este educația. Pentru cei care nu și-au dat seama nici până acum: cultura înseamnă educație, iar educația înseamnă cultură!

  Ne-am ghidat și ne ghidăm în continuare după un set de valori (vezi Valorile portalului), pentru că suntem convinși că presa are și un rol educativ în societate, o imensă responsabilitate. De aceea încercăm zi de zi să arătăm generațiilor actuale și generațiilor viitoare că prin presă liberă, onestă și dornică de perfecționare, prin demascarea minciunilor, prin CĂUTAREA ADEVĂRULUI înainte de toate, putem să avem un oraș dezirabil, un oraș cu adevărat special (fără ghilimele de rigoare).

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • Îți mulțumim, Adela. E frumoasă această urare, ne simțim mai curați, mai uscați.
    Dar ca să îți răspundem la aceste întrebări de vineri dimineața: mai mulți avem studii de specialitate, majoritatea dintre noi este chemată să lucreze în străinătate, și mai sunt unii dintre noi care au predat sau predau la facultăți din străinătate. Chiar de jurnalism.
    Mulțumită? Nu de alta, dar noi, modești, nu suntem mulțumiți niciodată!

    +5 voturi
    +1
    -1
  1. “…doar pentru ca circula cu bemveu” conotatie negativa tendentioasa, ofensatoare si incriminanta, inadecvata pentru redactia pe care o prezentati.
   Da, cred ca suntem destul de multi aradeni care conducem o masina marca BMW si nu ne incadram in profilul “specialilor” cu care ne-ati asociat.
   In rest, va citesc, apreciez , va doresc sa fiti si in continuare jurnalistii care vegheaza “cainii de paza” ai comunitatii.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.