Wikipedia a lansat „WikiProject AI Cleanup” pentru combaterea conținutului fals generat de inteligență artificială
Un grup de editori voluntari de la Wikipedia a lansat „WikiProject AI Cleanup”, o inițiativă menită să combată pe platformă creșterea conținutului generat de inteligența artificială (AI), fără surse reale. Scopul acestui proiect este de a proteja una dintre cele mai mari surse de informații de pe internet de dezinformarea similară celei prezente în căutările Google sau până și în anumite reviste academice, scrie 404media.co.
Fondatorul Ilyas Lebleu a explicat că echipa a reușit să identifice articole AI prin detectarea unor expresii specifice, întâlnite în mod frecvent în textele generate de AI, cum ar fi cele realizate de ChatGPT. Un exemplu deosebit este un articol fals despre fortăreața Amberlihisar, cu detalii convingătoare și referințe fictive:
„Cetatea Amberlihisar a fost construită în 1466 de către Mahomed Cuceritorul în Trabzon, Turcia. Cetatea a fost proiectată de arhitectul armean, Ostad Krikor Baghsarajian.[7] Construcția cetății a fost finalizată folosind o combinație de materiale din piatră și cărămidă, fiind aduși meșteri și constructori din regiunea Rumelia pentru a lucra la proiect. Cherestea pentru cetate a fost obținută din pădurile de pe coasta Mării Negre. Durata construcției nu este specificată, dar se știe că cetatea a fost finalizată în anul 1466. Cel mai probabil, construcția a durat câțiva ani pentru a fi finalizată”.
„Un mic detaliu: cetatea nu a existat niciodată”, a spus Lebleu. În afară de câteva fapte tangențiale menționate în articolul de peste 2000 de cuvinte, cum ar fi Mahomed al II-lea, care a fost o persoană reală, totul în articol este fals.
Problema citărilor false este deosebit de gravă, deoarece pot rămâne nedetectate luni întregi, menționează Ilyas Lebleu.
Echipa „WikiProject AI Cleanup” folosește și metode manuale pentru a elimina imagini generate de AI, care uneori pot induce în eroare cititorii. Totuși, unele imagini AI sunt permise pe Wikipedia, atâta timp cât sunt relevante pentru subiectul tratat.
Deși platforme majore ca Facebook sau Google nu reușesc întotdeauna să detecteze acest conținut, Wikipedia beneficiază de voluntarii săi, care au filtrat până acum cu succes multe articole problematice.
Comentariile portalului
Nu pricepi nimic.
mda, Trump e salvatorul lumii...dar doar prin ianuarie, cand trece "galceava" de la noi. de ce asteptam oare sa ne salveze altii, de parca e responsabilitatea altora binele nostru??? (...)
E "democratic" şi e permis să protestezi impotriva votării unui contracandidat, sā-l ameninți cu moartea, dar nu e permis să ieşi la proteste când werner î (...)