Deputatul Florin Tripa cere Ministerului Muncii să verifice legalitatea disponibilizărilor de la Compania de Apă

  de - | 18 septembrie 2019, 12:44 PM | Comunicate contra cost

  0

  Deputatul PSD Arad Florin Tripa a adresat o întrebare ministrului Muncii, în Camera Deputaților, prin care solicită lămuriri cu privire la legalitatea disponibilizărilor care au avut loc în ultimele săptămâni la Compania de Apă Arad. Florin Tripa solicită ministrului să trimită la Arad corpul de control, pentru a verifica dacă aceste disponibilizări au avut loc în conformitate cu legislația în vigoare.

  „În ultimile săptămânii, în cadrul Companiei de Apă Arad, societate deținută de Consiliul Județean Arad, a avut loc un amplu proces de restructurare, în urma cărora aproximativ 200 de salariați și-au pierdut locurile de muncă.

  Pe parcursul acestei acțiuni de disponibilizare a angajaților, mulți dintre aceștia mi-au semnalat o serie de nereguli, care ridică mari semne de întrebare cu privire la legalitatea acestui demers. Vreau să exemplific doar câteva dintre acestea: principala problemă este legată de faptul că, peste nopate, conducerea companiei, în complicitate cu liderul de sindicat, căruia i s-au angajat în cadrul societății soția, fiica, ginerele etc., au modificat contractul colectiv de muncă, luându-se retroactiv o serie de măsuri, cum ar fi eliminarea voucherelor de vacanță sau a salariilor compensatorii pentru cei disponibilizați, ceea ce este ilegal, pentru că nu se puteau stabili drepturi la un nivel inferior față de cele existente. O altă situație cel puțin ciudată se referă la faptul că liderul de sindicat, deși este pensionar, este în continuare angajat al societății, în timp ce Compania de Apă Arad concediază alte persoane care nu au vârsta pensionării. Iar cazul nu e unic, fiind mai multe persoane care cumulează atât pensia, cât și salariul de la Compania de Apă.

  De asemenea, ni se aduce la cunoștință că s-au făcut evaluări de fațadă la Compania de Apă, cu o firmă de casă PNL care nu se știe cum a fost contractată, că nu s-a ținut cont de criteriile pentru stabilirea ordinii prioritare la disponibilizare, de exemplu vârsta pensionării, dovadă că multe persoane care sunt deja la pensie au rămas angajate, în urma acestui proces de restructurare.

  Vă rog ca, prin Corpul de Control aflat la dispoziția Ministrului Muncii și Justiției Sociale, să demarați verificări cu privire la legalitatea acțiunii de restructurare de la Compania de Apă Arad și să mă informați, ulterior, cu privire la rezultatul acestor verificări“, se arată în solicitarea deputatului PSD Florin Tripa.

   


  Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.