Degradantul mers al șpăgilor la bacalaureat pe „filiera Spânu”…





Degradantul mers al șpăgilor pe „filiera Spânu”: „Îi 500 de euro matematica. Şase. Îi mult. Io vă spun adevăru’ cât îi … la română se merge cu 450 şi biologie 450. Aşa merg inspectorii, eu pe mâna lor mă duc.”
Materialul de urmărire penală elaborat de procuror cu prilejul acestei adevărate „operațiuni Harap Alb” privitoare la examenul de Bacalaureat în Aradul lui 2014 este o poveste mafiotă… O snoavă penală care va rămâne ca o pată degradantă și rușinoasă pe obrazul învățământului arădean în special și românesc în general – un sistem și așa parcă părăsit de Dumnezeu și ajuns pe mâna unor nelegiuiți… imorali și ilegali în tot ce fac pentru viitorul copiilor noștri în materie de EDUCAȚIE.
Profesoară și doctor în Limba română, Biț Lavinia: „trebuie nişte semne şi acolo. Că mie-mi spune profesorul duminică seara. Şi atunci io tre’ să-l chem pe copil să-i dau semnu’ … trebuie semn, să se afle lucrarea, să dea preşedintele”
Lavinia Biț are gradul I și doctorat și predă Limba și literatura română la Liceul Tehnologic „Iuliu Maniu ”. La data de 25 iunie 2014 un investigator sub acoperire a contactat-o telefonic pe inculpata Biţ Lavinia Janina, prezentându-se ca fiind tatăl unui elev şi solicitând o întâlnire cu aceasta pentru a discuta cu privire la modalitatea în care l-ar putea ajuta pe elev să promoveze examenul de bacalaureat. Inculpata Biţ Lavinia Janina l-a invitat pe investigatorul sub acoperire la locuinţa sa, acesta prezentându-se în aceeaşi zi, ocazie cu care i-a relatat că fiul său nu s-ar fi pregătit suficient pentru promovarea examenului de bacalaureat şi că ar avea nevoie de ajutor: „adevăru-i că nu m-am ocupat aşa de băiatu′ meu…… no ştiţi cum îs băieţii. Băieţii-s mai… şi nu prea s-o pregătit”. Investigatorul sub acoperire i-a relatat inculpatei Biţ Lavinia că ar dori ca fiul său să fie ajutat la „tăte cele trei scrise care vin săptămâna cealaltă”, aceasta pretinzând că are influenţa necesară asupra persoanelor implicate în monitorizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat. Cu acea ocazie inculpata Biţ Lavinia Janina i-a spus investigatorului sub acoperire că proba la disciplina limba română este mai greu de fraudat decât matematica: „Nu pot să vă promit româna, că acolo-i buba. Că la matematică mai scrie profesorul…” arătând şi modalitatea prin care urmează a se proceda la crearea unui semn distinctiv pentru ca lucrarea să poată fi identificată de către preşedintele comisiei de examinare: „… că trebuie nişte semne şi acolo. Că mie-mi spune profesorul duminică seara. Şi atunci io tre’ să-l chem pe copil să-i dau semnu’ … trebuie semn, să se afle lucrarea, să dea preşedintele”.
„Semnele” la care profesoara face referire reprezintă niște marcaje discrete făcute de elev cu pixul în colțul din dreapta-sus al paginii 3… să zicem… pe care examinatorul-corector, odată observate, le va șterge cu același tip de pix, special folosit ca atare, cu care au fost scrise. Vorbim despre acele pixuri-radieră, găsite asupra inculpaților, cumpărate de profesori pentru a fi date elevilor… ai căror părinți au plătit.
Inculpata Biţ Lavinia Janina i-a precizat investigatorului sub acoperire cuantumul sumelor de bani pe care persoanele asupra cărora susţine că are influenţă le pretind pentru a facilita promovarea probelor scrise: „Da, io vă spun: la matematică, pentru că-i miza aşa mare, pentru nota şase îi 500 de euro matematica. Şase. Îi mult. Io vă spun adevăru’ cât îi … la română se merge cu 450 şi biologie 450. Aşa merg inspectorii, eu pe mâna lor mă duc. Deci io vă spun, îi mult! … la matematică pentru şase îi 500. Nota 6. Pentru nota 5 îi 400… la matematică.”
Investigatorul acoperit s-a plâns că sumele pretinse sunt exagerate, dar profesoara l-a asigurat că, în eventualitatea în care nu se promovează examenul, banii vor fi restituiţi, deoarece persoanele prin care intervine sunt de încredere şi că în fiecare an, când s-a fraudat examenul de bacalaureat, s-a procedat la fel: „dacă prin absurd nu se rezolvă, că ştiţi, aici nu se poate promite, i se dă banii înapoi şi o rezolvăm în toamnă. Deci io nu mă duc pă mâna unuia care să nu-mi dea banii. În fiecare an mi i-o dat. Eu nu vreau să se ajungă acolo, că io-i dau banii” – urlă profesionalismul documentat în cadrul didactic… care își încheie concluziv penibila explicație: „Deci îi clar că dacă nu dai în ziua de azi nu-ţi face nimeni nimic.”
„Nu imediat îi dai banii. Prima dată o întrebi ce, cum … şi fata să se uite la tine, să vadă câţi bani dai, să bage la cap altă dată… că-i jumătate maşina acolo.”
În ziua de 26 06 2014 inculpata Biţ Lavinia Janina i-a trimis „clientului” un s.m.s. prin care i-a relatat că nu se va mai ocupa de fraudarea examenului pretextând că a intervenit un deces în familie: „din păcate mi-a murit bunica şi nu mai pot să vă ajut.” Ulterior aceasta i-a relatat într-o discuţie telefonica investigatorului sub acoperire motivul real pentru care nu îl va mai ajuta: „au fost şi discuţii, copilu’ dumneavoastră a vorbit prin clasă nu ştiu ce, că io mă ocup … eu nu am chef de închisoare, eu n-am chef de nimic, eu nu ştiu nimic. Îmi pare rău! El o vorbit fără el, problema lui.” Cu toate acestea, din conţinutul convorbirilor telefonice interceptate în cauză, reiese că inculpata Biţ Lavinia Janina nu a avut niciun deces în familie, continuând să pretindă persoanelor pe care le medita, şi în care avea încredere, sume de bani pentru fraudarea examenelor. Relevante în acest sens sunt discuţiile din data de 28 06 2014, purtate între suspecţi și părinţii unei eleve: „vezi ce vorbeşti cu aceea! Nu imediat… imediat îi dai banii. Prima dată o întrebi ce, cum … şi fata să se uite la tine, să vadă câţi bani dai, să bage la cap altă dată… că-i jumătate maşina acolo.”, precum şi cu alte persoane care urmează a fi identificate.
Inspectorul Mihai Spânu – colectorul
Din conţinutul convorbirilor telefonice purtate de inculpata Biţ Lavinia reiese că aceasta s-a întâlnit în cursul zilei de 28 iunie 2014, în jurul orelor 19:45 cu numita Crâsnic Simona Ileana, inspector şcolar în cadrul I.Ş.J. Arad, respectiv profesor de fizică titular la Colegiul Național „Vasile Goldiș” și ocupanta funcției de inspector pentru managementul resurselor umane de un an de zile. Anterior deplasării către locuinţa acesteia, Biț Lavinia i-a relatat părintelui unui alt elev că tocmai duce o primă tranşă şi că va trebui să o caute a doua zi. De asemenea, a rezultat şi faptul că în cursul zilei de 28 06 2014, inculpata a luat legătura cu numitul Spânu Mihai, inspector şcolar în cadrul I.Ş.J. Arad (și profesor de matematică titular la Școala Gimnazială „Regina Maria” – fosta Generală nr.12) stabilind cu acesta o întâlnire în cursul zilei următoare, în jurul orei 17. În cursul zilei de 29 06 2014, în jurul orei 17,30, inculpata Biţ Lavinia-Janina a fost contactată telefonic de către inculpatul Spânu Mihai, care i-a solicitat să se întâlnească, conform discuţiei din ziua anterioară, indicându-i să se deplaseze la un apartament situat în municipiul Arad, str. Milova, bl 230. În urma acestei discuţii telefonice, după ce inculpata Biţ Lavinia-Janina a plecat de la locuinţa sa, având în vedere datele existente în cauză, precum şi mandatul de aducere a acesteia la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, s-a procedat la depistarea blocarea în trafic şi a autoturismului personal al inculpatei pe str. Constantin Brâncoveanu din municipiul Arad.
„Inculpatei i-a fost prezentat un exemplar al mandatului de aducere şi a fost condusă la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad unde i s-a adus la cunoştinţă că va fi ascultată ca inculpat, obiectul cauzei fiind trafic de influență, prev. de art. 291 al.1 Cod penal cu aplic. art. 6 din Legea 78/2000. Cu această ocazie, inculpata Biţ Lavinia-Janina a prezentat un înscris conţinând mai multe menţiuni scrise de mână, precum şi suma de 1 500 euro, pe care le-a pus la dispoziţia organelor judiciare recunoscând că acestea reprezentau numele elevilor ce urmau a fi ajutaţi să promoveze fraudulos examenul de bacalaureat. Întrucât inculpata Biţ Lavinia Janina a fost de acord să colaboreze cu organele de urmărire penală în vederea descoperirii întregii activităţi infracţionale, prin ordonanţa din 29 06 2014 s-a autorizat folosirea acesteia în calitate de colaborator cu identitate reală” – este relatarea juridică a anchetatorilor, dată spre analiză magistraților-judecători in vederea deciziei
„Na, ți-am adus banii… uite aici”
În jurul orei 18.00 inculpata Biţ Lavinia s-a prezentat la apartamentul din Micălaca, unde s-a întâlnit cu inculpatul Spânu Mihai spunându-i că i-a adus banii. „ Na, ti-am adus banii … uite aici” În acel moment inculpatul Spânu Mihai a întrebat dacă a adus şi listele cu numele elevilor care trebuiau favorizaţi, precum şi instrumentele de scris cu ajutorul cărora urma să li se falsifice lucrările: „Câţi ai? Pixuri ai luate?” (acele pixuri despre care explicam mai sus), după care i-a relatat inculpatei Biţ Lavinia Janina că o să abordeze chiar în acea seară persoanele implicate în comisiile de examinare pentru a facilita astfel fraudarea examenelor: „să mă duc să vorbesc în seara asta. No, că io în seara asta vreau să rezolv. Ştii? Unde ţi-e lista?” Biţ Lavinia l-a mai întrebat o dată pe Spânul Mihai dacă este sigur că poate să rezolve fraudarea examenelor: „Da’ tu eşti sigur că poţi, mă? Cine-i acolo la Arte? Cine-i în comisie?” Acesta a afirmat că o să găsească persoanele de legătură: „ No, la Arte … aia zic … că tră’ să văd aicea, îmi găsesc … ori cu Stoenescu, cu Anca …nu ştii? Directoarea de la Agricol. … păi da, io mă duc în seara asta să rezolv. Îi dau tăt, semnu’, tăt şi nu mă … flendur pe acolo … stai să vedem: la Textil îi Lupei, Lupei îi preşedintă … aicea la Textil discut, am cu cine. Îs mai mulţi aicea. … Da. Şi aicea la Peda, iară am cu cine.”
„No, fii atentă aicea! Asta-i foaia de examen. Da? Că tră să schimb semnu’ faţă de anu’ trecut, că deja-l ştiu prea mulţi acela. Pagina a treia sus … ”
În continuare inculpatul Spânu Mihai a explicat cum să se aplice semnul distinctiv, astfel încât lucrările să fie recunoscute de corectori: „No, fii atentă aicea! Asta-i foaia de examen. Da? Că tră să schimb semnu’ faţă de anu’ trecut, că deja-l ştiu prea mulţi acela. Pagina a treia sus … ”, arătând că dacă se va reuşi fraudarea examenului sumele de banii vor fi împărţite în mod egal: „No, dacă ne iese pasenţa .. fifty – fifty atunci!”
Organele de urmărire penală au pătruns în acel moment în forţă în interiorul apartamentului în care se aflau cei doi, procedându-se la imobilizarea acestora şi ridicarea sumelor de bani destinate fraudării examenului de bacalaureat. De asemenea, inculpatul Spânu Mihai a predat şi alte sume de bani însoţite de numele candidaţilor care trebuiau avantajaţi la examenul de bacalaureat, fiind ridicată de la acesta suma totală de 9150 euro şi 3300 lei.
Comentariile portalului
Bai Titi Sinistru, cand a taiat salariile tovarasul tau Boc Poc, cu zdreamta aia de Nuti, ca cei din PD L sa o duca mai bine,.... Noi saracii de rand (...)
Bună ziua, dumneavoastră trebuie să mă faceți și pe mine să pot locui acolo. Altfel o să acceptați consecințele. Credeți că sunt no name
Am vorbit cu dumneavoastră la notar fără autorizație o anexă. Eu personal nu am dormit noapte de noapte aproape deloc. Să mă pun rău și cu vecinul, (...)