miercuri, 12 iunie, 2024

Special Arad Logo

  De Ziua Libertății Presei despre Nikipercea și Redakția

  de Lajos Notaros | 3 mai 2022, 5:59 PM | Blogul Special Arad

  11

  Ceea ce vedeți mai sus este o litografie apărută în revista Nikipercea în 1859.

  Prințul Cuza tocmai a aprobat niște ordonanțe ministeriale care cenzurau circulația liberă a informației. Era cu 134 de ani înaintea datei în care la nivel ONU s-a stabilit ca 3 Mai să marcheze Ziua Libertății Presei (20 Aprilie este Ziua Presei Libere din 1991 la inițiativa organizației Reporteri fără frontiere).

  Poate nu mă apucam să combat acum despre asta dacă un comentator asiduu la Special Arad nu mă lua la refec, susținând cu emfază că presă liberă nu există sau dacă totuși mai este pe undeva în ruine, în mod sigur nu la Arad.

  Fără să intru în tainele meseriei – este o meserie și o vocație – insist acum și aici doar pe o idee cam străină mai nou pe aici și aiurea.

  Este vorba despre libertate în general, începând cu întrebarea ce este ea dacă este cu adevărat, cum poate fi câștigată și păstrată dacă totuși există.

  E o problemă veche, din cele mai vechi timpuri, ca să folosim un loc comun adecvat, una chiar filozofică și simpluță în același timp. Libertatea este ca și aerul: nici nu îți dai seama de ea până când există. Problemele încep după ce dispare și realizezi că respiri din ce în ce mai greu aerul golit de adevăr, onestitate și de franchețea celuia care nu se sfiește să spună ce gândește.

  Dacă gândește, desigur, fiindcă nici definiția gândirii nu este simplă. Nu orice îți trece prin cap este un gând – se mai întâmplă, ca să fiu nițel macabru în aceste vremuri, să fie un glonț – nu orice spui este demn de spus și ascultat, ca să le poți deosebi trebuie să fii doritor de adevăr, nu de cioace. Și să mai și înveți câte ceva, că altfel spui doar tâmpenii și susții baliverne.

  Ei, după toate astea ne reîntoarcem la Nikipercea din 1859, uitându-ne mai atent la desen. În ușa redacției (redakție) stă ziaristul cu mâinile legate la spate și cu un lacăt în gură. În fața lui, omul în uniformă ține într-o mână un bici, în cealaltă arătându-i nenorocitului de ziarist hotărârea ministerială.

  Despre asta vorbim, stimați cititori ai Specialului de Arad: cel în uniformă este omul care nu crede în libertatea presei, dar mai nou nu are nevoie nici de uniformă, nici de bici, ajunge să aibă un cont pe Facebook, de unde să proclame ritos că nu există presă liberă.

  Pe vremea litografiei lucrurile erau mult mai simple și mai complicate în același timp, propaganda umbla încă desculță, iar comunicarea digitală nu apărea nici măcar în romanele lui Jules Verne.

  Nu vă lăsați înșelați de noii oameni în uniforma gândirii fără gând, cu biciul site-urilor de socializare în mână.

  Acel om stând în pragul redacției există în continuare, iar legătura de la mâini și lacătul de la gură sunt doar simboluri.

  Nu are cel în uniformă atâta timp și minte să înțeleagă că a pierdut lupta din start.

  Pentru că, iar asta este din nou de când e lumea, adevărul apare până la urmă și indică exact acest lucru: fără adevăr ești doar o ființă, om devii în momentul când îți dai seama că poți minți sau spune adevărul.

  Avem această posibilitate de alegere, iar ziaristul adevărat va alege întotdeauna varianta a doua.

  Urez colegilor arădeni de la publicațiile mai mult sau mai puțin libere, o zi frumoasă și să ne vedem cu toții în libertate!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. „Dacă gândește, desigur, fiindcă nici definiția gândirii nu este simplă. Nu orice îți trece prin cap este un gând…” Da! fără echivoc. La o mare parte, din păcate, „gângul” este de fapt o multitudine de fraze „transplantate” de manipulatori dibaci, care teatralic propaga o grămadă de minciuni ce într-o minte cu „goluri în fundație” devin adevăruri-neadevărate. Și atunci, transformați în „trâmbițe”, țintele manipulatorilor, devin papagali ce repetă la nesfârșit aceleași minciuni fiind convinși că ce știu ei este realitatea. Când în fundația educației sunt goluri, idividul preaia orice umplând aceste goluri cu bulshitul îndoctrinărilor. Epidemia lipsei de educație, generalizează prostia, teren propice al manipulatorilor.

   +1 voturi
   +1
   -1
  2. Libertate și restricții pandemice. Libertatea și campaniile de presă pentru restrângerea libertății. O aberație susținută de presa liberă cu ziariștii liberi. Liberi de orice.
   Libertate este când ai dreptul de alege și ai dreptul de a alege liber nu constrâns de mecanisme care limitează opțiunile.
   Dreptul de vot, de a alege dintre candidații numiți de șefii de partide. O problemă cât casa ca nu se discută liber și tot liber nu se discută fiindcă ziariștii E liberi să nu fie liberi, adică tot liberi.
   Democrație fără libertatea de a alege nu există. Fără democrație vom avea elite cu privilegii și pulime fără speranțe. Fără democrație avem sărăcie, prostie, impostură, tupeu, comisionarea resurselor publice, înșelăciune și furt. Libertatea limitată este democrație mascată, stat captiv unor grupuri de interese și poate fi suținut social numai prin manipulare – inclusiv prin presă, prin articole care ocolesc, care estetizează, care ăși manifestă aprecierea și respectul (obediența și sărăcia axiologică).
   … dar mai sunt și unii așa de slugi că nu mai au nici un mecanism intelectual să poată să vadă că sunt slugi și așa se cred zmei și luptători pentru libertate.

   --1 voturi
   +1
   -1
   • Nu confundați o epidemie cu problema libertății.
    Pe urmă de unde știți că erau presa liberă? Nu aveți cum, dacă nu știți exact situația fiecărei publicații. Pe urmă libertatea presei este una, cea individuală cu totul altceva.
    Asta ca să nu intrăm în problema democrației. Are multe forme, cea care funcționează la noi nu este nici cea mai performantă, nici cea mai bine pusă la punct. Nemaivorbind de faptul că nici populația nu este pregătită de ea. Nu generalizați, mergeți înainte în țările nordice să vedeți cum funcționează la modul aproape optimal democrația reprezentativă. Și care este altceva decât democrația directă, o chestiune a viitorului după ce lumea învață să folosească digitalul nu doar pe FB.
    Deci, problema este mult prea complexă ca să o expediem în câteva fraze bine simțite și formulate în termeni expeditivi…

    0 voturi
    +1
    -1
   • @Naspa … Pandemia cauzată de COVID19 nu o poți compara cu sistemul de votare și nu poți să pui interesul personal al libertății democratice de a alege, înaintea DATORIEI DE SOLIDARITATE PENTRU BINELE COMUN într-o stare specială de „asediu”! Toți antivaxi și antimască și anti sistem, anti…anti, cam anti tot, tip șoșoaca, nu au înțeles și nici nu vor înțelege vre-o dată că A FI SOLIDAR CU COMUNITATEA ÎN CARE TRĂIEȘTI, este un sacrificiu personal imperios ca să aperi binele comunității. Ăștia sunt mult prea egoiști, prima data ei și apoi restul lumii, să înțeleagă că este nevoie de curaj și maturitate să fi solidar. Ura îi văduvește de bun simț.

    0 voturi
    +1
    -1
    • Greșit. Proporțional 80% se conformează și doar o minoritate de 20% se revoltă. Tu crezi că interesul celor 80% este interesul general și interesul celor 20% este anti? Nu, nici vorbă. Cei 20% sunt cei solidari fiindcă vor respectarea unor valori și a unor principii, atât pentru ei cât și pentru cei 80%. În schimb cei 80% sunt motivați de frică, confort sau diverse interese personale. Îștia-s cei solidari? Ăștia-s solidari numai cu ei înșiși și la un nivel cât se poate de personal și de egoist. Să ceri celor care vor libertate să fie solidari cu cei care vor doar un maț mai plin și o securitate pe care statul doar ți-a luat-o nu ți-a dat-o, înseamnă să mozolești un sofism.
     Voi ăștia cu restricțiile (dovedite în timp tembele, demente, jeguri manipulatorii, gargară, prostie crasă, incoerență maximă) sunt cei care ați aruncat la gunoi libertatea pentru conceptul de securitate și ați invocat solidaritatea fiindcă v-a venit mănușă în demersul vostru marcat de teamă irațională dar care nu este solidară cu nimeni și nimic. Solidaritatea clamată este doar convenabilă și ipocrită.
     Nici măcar pe departe nu sesizezi importanța libertății și importanța existenței unui echilibru între stat și cetățean cu toate mecanismele democratice necesare (la fel ca E Nola). NU reușiți să vedeți legătură strânsă (logică, coerentă și de bun simț) între nivelul de trai, calitatea vieții și libertate (în general, pentru oameni, nu pentru voi personal – care v-ați găsit nișă de confort – că voi nu vorbiți în numele oamenilor ci al vostru, doar al vostru – și vă opintiți într-o solidaritate malformată tot de voi).

     --1 voturi
     +1
     -1
      • Din textul de mai jos un singur alineat va vizează și … unde este vorba de epidemie si carantina?
       ”Nici măcar pe departe nu sesizezi importanța libertății și importanța existenței unui echilibru între stat și cetățean cu toate mecanismele democratice necesare (la fel ca E Nola). NU reușiți să vedeți legătură strânsă (logică, coerentă și de bun simț) între nivelul de trai, calitatea vieții și libertate (în general, pentru oameni, nu pentru voi personal – care v-ați găsit nișă de confort – că voi nu vorbiți în numele oamenilor ci al vostru, doar al vostru – și vă opintiți într-o solidaritate malformată tot de voi).”
       Asta cu deturnarea prin acuze personale este o tehnica de manipulare de tot jegul.
       Manipulare, manipulator și propaganda, propagandiști. Domnule E Nola, aveți o grindă cât un stejar în ochi dar îi faceți pe alții propagandiști.

       0 voturi
       +1
       -1
     • @Naspa … ai făcut un ghiveci din toate și nimeni nu mai înțelege absolut nimic. Un singur lucru însă devine tot mai evident … ești anti sistem și este dreptul tău. Dar de aici la a argumenta pe invers, contra bunului simț, doar așa să-ți susții niște puncte de vedere, dovedește exact ce spuneam, că ești anti-anti față de tot ce sistemul îți aruncă în față. Că-i de bine că-i de rău, nu mai contează. Tu într-un fel ai dreptate, despre o mimare a democrației în RO. Și despre acest subiect am comentat și eu în termeni drastici nu de puține ori. Însă, într-o situație Specială, când cu toate masurile de carantinare spitalele erau pline și oameni mureau cu zile din cauza covid19, să nu vrei să respecți câteva măsuri banale impuse și să propaghezi nesupunere, blamând pe cei ce au luat aceste măsuri, este o trădare a exact principiilor democratice, pe care chiar tu zici că le aperi.

      +1 voturi
      +1
      -1

  Scrie un comentariu

  7 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.