joi, 30 mai, 2024

Special Arad Logo

  Enola Day – Când hoțul strigă: Hoțule! Jurnalismul local în rahatul campaniei locale

  de Lajos Notaros | 10 mai 2024, 7:53 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  11

  Voi fi cât se poate de onest: în redacție am avut oareșce discuții privind modul în care ar trebui să abordăm cele întâmplate, marți și miercuri, pe cel mai vechi și „puternic” portal de știri online arădean.

  În ceea ce mă privește cred că în orice meserie care se folosește de cuvinte, dincolo de colegialitate și solidaritate, mai există și profesionalism și onoare, e drept, poate trăsături care lipsesc mai nou cel mai tare în jurnalismul local.

  Iar în numele acestui profesionalism, dublat de onoare, nu poți trece de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic atunci când observi la „colegi” ceva care frizează absurdul, aruncând jurnalismul în rahatul nimicniciei.

  1

  Pentru cei care n-au fost pe fază: marți dimineața a apărut pe acel portal un sondaj în care puteai vota candidații la Primăria Arad.
  O vreme părea că lucrurile merg normal, voturile veneau oarecum firesc, stabilind după câteva ore o ordine cu Adrian Wiener în frunte, urmat de aproape de Călin Bibarț și de Ilie Cheșa. Ceilalți erau la distanță mare, pe locul patru Leo Aslău de la AUR Arad.

  A fost o întâmplare, dar am urmărit evoluția sondajului, realizând de la început caracterul său neprofesionist, fals și în cele din urmă manipulator. Era evident că e vorba de un sondaj preluat pe gratis, fără elementare mecanisme de control, de excludere a voturilor multiple, nemaivorbind de cele generate de „roboți”.

  Am și verificat: puteam vota de câte ori vroiam, trebuia doar să schimb rețeaua de wifi cu care lucram. Asta pentru că eu nu am tehnologie digitală performantă la dispoziție.

  Și încă ceva! Șă nu îmi spuneți că și la „Pola Zilei” se poate vota de mai multe ori. „Pola” nu este un sondaj de opinie pe serios, ci o șmecherie așa de divertisment, așa cum îi spune, de altfel, și numele, atât de discutat de cititori de la început.

  2

  Și uite așa, prevăzând scandalul, pe la amiază așa, după câteva ore de când doctorul ocupa primul loc, urmăresc pe direct primul atac: Bibarț începe să adune voturi cu nemiluita și într-un timp scurt ajunge acolo unde îi este, nu-i așa, locul, depășindu-l pe doctor. Dar cei care stăteau în spatele manevrei nu sunt proști, se opresc după ce ajung la un procent verosimil, în jur de 25%. Nu trece mult timp însă și începe acțiunea Cheșa. Voturile curg ca din robinet, omul PSD-ului îl devansează pe Bibarț, dar se oprește și el un pic peste actualul primar.

  Deja era evident pentru mine că voturile nu se „adaugă” în mod natural, ci sunt manipulate de cei de la partidul fiecărui candidat de frunte.

  Și atunci se întâmplă neprevăzutul previzibil: în cursul după amiezii pornesc voturile pentru Leo Aslău. Dar nu așa, ca la PNL sau PSD, ci ca la AUR, în câteva minute Aslău strânge peste 7000 de voturi, sărind pe primul loc cu un procentaj de-ți venea să urli dacă erai aurist: 56%!

  Nu știu dacă pricepeți: cei de la AUR, mai hotărâți așa, nu s-au mulțumit să îl scoată pe Aslău la câteva procente peste primul, ci efectiv au mers la câștig absolut, ceva ce nu s-a mai întâmplat în Arad. Conform acestei manipulări, candidatul AUR nu are concurență, va câștiga la pas.
  Sau au uitat să oprească la timp robotul…

  Așteptam cu sufletul la gură ce se va întâmpla în continuare. Eram aproape sigur că ceilalți nu vor ridica mănușa, prostia ar sări în ochi imediat, nu vor tăia craca de sub ei. Optam pentru blocarea sondajului de redacție.
  Ceea ce s-a și întâmplat spre seară: sondajul care trebuia să „lucreze” două zile a fost blocat, iar a doua zi dimineața redacția a venit cu un articol explicativ. Din care reieșea că singurul vinovat este Leo Aslău, cel care, cum formulează redactorul-șef, s-a băgat în troacă. Nu mai continuă, dar înțelegem, acolo unde sunt și ceilalți porci.

  3

  Dar, desigur, nu scoate o vorbă despre ceilalți doi – Bibarț și Cheșa – care, sau partidele din spatele lor, au făcut același lucru ca și Aslău, așa cum acesta și recunoaște într-o postare pe FB de miercuri. Da, spune Aslău, au umblat la butoane, dar doar după ce au observat manevrele celor pomeniți mai înainte. Într-un fel Aslău face un gest mai rar: recunoaște matrapazlâcul, arătând însă cu degetul și la ceilalți doi care l-au precedat în manipulare. De fapt susține că ei au făcut-o conștient, tocmai pentru a atrage atenția asupra celorlalți, iar modul în care au făcut-o, exagerat, umflat peste măsură, mai-mai că ne convinge.

  Iar el a fost scos singurul vinovat pentru un motiv simplu: nu are intrarea în redacție așa cum o au cei doi, unul primar, iar celălalt viceprimar. Iar controlul executat de Bibarț asupra „organului de presă” despre care vorbim este arhicunoscut. Și nu de azi și nu de ieri, ci de când redactor-șef a devenit cel care a arătat acum cu degetul spre AUR, respectiv Leo Aslău.

  Și uite așa, fără să vrem, aflăm dintr-o întâmplare bine mascată și minimalizată, cam cu cine avem de-a face. De ce sunt în stare când vine vorba să apuce sau să păstreze puterea. Care din patru în patru ani emerge sau se continuă prin intervenția noastră la urne.

  E de reținut.
  Rețineți deci: nu doar AUR pentru Leo Aslău, ci și PNL-ul, respectiv PSD-ul, pentru și prin candidații lor, folosindu-se de un „organ de presă”, v-au mințit.
  De ceilalți încă nu am aflat nimic în acest sens…

  PS. Nu mă mai repet, dar e bine să rețineți încă odată: presa independentă nu poate exista decât prin susținerea beneficiarilor adevărați, cititorii adică. Ceilalți, fie că sunt afaceriști, fie politicieni, folosesc presa în interes propriu…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Felicitări pentru articol!
   De ani buni se manipulează și astfel de sondaje. Cele reale doar comasații le știu, din cauza asta s-au și unit în mod total nefiresc Pnl-Psd.
   Acum faptul că fix Leontin Aslau al AUR i-a demascat, este, cum s-ar zice, ghinion. Și eu mi-aș face griji mari în locul lor dacă Aslau ajunge primar de exemplu. Foarte mari! Vor veni multe alte „demascări” și am vedea cu toții că „împăratul” e gol.
   Îmi pregătesc popcorn pentru campania asta și pentru alegerile din 9 iunie. Va fi foarte interesant!

   +20 voturi
   +1
   -1
  2. Hoți sunt cei care manipulează cu bună știință în ultimă luna au apărut în aradon și jurnal arădean tiparit zeci de articole și interviuri de propaganda electorală nesemnalizate.
   Aradon și JA sunt o oficină de partid nu organ de presă, TV Arad și Radio Arad mai mimează o oarecare imparțialitate.
   Va dați seama cât sunt de disperați dacă redactorul aradon a făcut o emis pe Facebook cu Bibart cu o ora înainte începerii campaniei electorale pt ca o lună nu va putea apărea pe strada TV și pierd muppets-ul de audiență. (sa fim serioși ce bani produce o TV pe Facebook din surse legale transparente spre zero doar din alte,, sponsorizari” inclusiv publicitate de la primărie)

   +13 voturi
   +1
   -1
  3. In targ am auzit o urare adresata politicienilor aradeni,si banuiesc ca nu sunt doar ei vizati. Suma cam asa: Traia tricolorul,sa traia politrucul la fel ca Aldo Moro. De aci se desprinde o idee importanta: tot romanul e nascut poet.

   0 voturi
   +1
   -1
  4. Greierele lui Pinnochio

   Hai, ca prea aveti doar voturi pozitive, asa ca va fac eu imediat rost de cateva negative! 😁
   Doar trei ”cestiuni”, asa, de amuzament, ca am urmarit si eu aproape de la bun inceput sondajul, fiind atentionat de cineva care l-a observat cum a aparut (deh, am si eu prieteni, si inca vechi, in presa!) si ca sa nu va plictisiti de atatea aprobari 😉
   – am urmărit evolutia voturilor. Merita sa vedeti ca primii care s-au ”napustit” sa voteze au fost cei de la USR, dar asta v-a scapat (stim noi de ce! 😉)
   – doar nu v-ati asteptat sa se abtină partidele si sper ca nici n-ati avut naivitatea de a crede ca vor vota doar ”apartinicii”.
   – o dovadă excelenta de ”deontologie” ati reusit-o prin articolul acesta. Adică, reclama lui Leo în mijlocul articolului (să fim seriosi, nu toti sunt naivi sa nu-si dea seama ca celelalte sunt doar poze de umplutura, cea cu Wiener neaparand in interiorul articolului, ci doar in atasamentul cu galeria foto… (unii ne-am prins, ca mai stim psihologia maselor!)
   Drept pentru care, tinand cont de afirmatia de debut din articol ”voi fi cat se poate de onest”, pot sa concluzionez: atat ati putut! 😉

   --10 voturi
   +1
   -1
  5. Dar ce spuneți de varianta în care voturile pentru Bibarț și Cheșa au crescut , influențate tot de acțiunea acelorași roboți/boți virtuali auriști ? Pentru ca mai apoi să fie justificată măsluirea „pe bune” a sondajului și arătarea cu degetul spre primii doi. Dă, mamă, cu BOTU-n mine !

   0 voturi
   +1
   -1
   • Da, este o variantă. Numai că este greu de probat, verificat. Tocmai de asta nu am acceptat fără rezerve explicațiile lui Leo Aslău. Și de aceea am specificat că acele creșteri erau cum ar veni la limita verosimilului, în timp ce a AUR-ului depășea verosimilul…Dacă doreau o manipulare reală, o făceu mai cu cap. Sau cine știe…Pe de altă parte, din această perspectivă, putea fi oricine, iar atunci responsabilitatea este a publicației care nu a luat măsurile de siguranță. Și uite așa tot la titlul articolului am ajuns.

    +4 voturi
    +1
    -1
  6. Doar un gand… Galea nu este pomenit deloc in discutiile voastre. Ganditi-va doar ca el este singurul inginer informatician din lista enumerata de voi si nu a apelat la mizeriile care-i erau mai la indemana decat celorlati. Doar spun ca omul e corect. Nu faimos, dar corect.

   +1 voturi
   +1
   -1
   • E o idee, evident, dar și ceilalți au informaticieni dacă le trebuie. Pe de altă parte, vedeți comentariul dinaintea DVS. Deci, nu putem știi cu exactitate cum și cine a umblat la sondaj. Cert este că de crescut artificial a crescut la cei trei pomeniți în articol. Așa că, din această perspectivă responsabilitatea este a lor și a redacției care nu a asigurat condiții stricte pentru sondaj. Oricum, aici este mult de discutat, având în vedere interesul redacției în cei aflați acum la putere și pârghii financiare.

    +8 voturi
    +1
    -1
  7. @FB
   Exact așa…., dar PE DOS! ;))
   .
   De ce ar crede cineva că atunci cånd vrei să DENIGREZI o persoană, ai face-o DISCRET și nu OSTENTATIV ?!
   Pt că voturile lui Bibarț și Cheșa au crescut „pâș -pâș” , discret și doar al lui Aslău au crescut așa de abrupt, STUPID DE „EXPLOZIV” !!!
   Chiar așa „retardat” îl vedeți pe Leo Aslău încât să se „porcăiască” ÎN VĂZUL LUMII, pt un amărât de Sondaj al unui „organ de presă local”, fără nici cea mai mică miză ?
   .
   Mai gândiți-vă bine, cine pe cine a manipulat și , mai ales, CINE PE CINE A ÎNCERCAT să-i submineze credibilitatea …!
   De fapt, „articolul-sondaj”, cred că s-a vrut mai mult un Test pt Electorat: – oare mai are Aradul destui „botaniști” care să voteze (în modul masochist), a „ț -șpea oară”, ACEEASI GAȘCĂ care-și bate joc de ei, de zeci de ani …???

   +3 voturi
   +1
   -1
  8. Dragă Lajos,

   Citez „O vreme părea că lucrurile merg normal, voturile veneau oarecum firesc, stabilind după câteva ore o ordine cu Adrian Wiener în frunte“

   E o prezumție falsă care, din păcate, anulează mesajul corect al articolului. De ce asumi acest lucru? USR, la fel ca și AUR, este partid format online. Ei sunt primii care reacționează la interacțiunile online-ului. Cumva articolul sugerează, indirect, că ierarhia reală a fost pervertită. Eu am altă teoria: postacii și trolii USR sunt cei mai sprinteni dar nu și cei mai mulți

   Toate bune,
   C.

   --1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.