sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Muzica unește sufletele: 7 coruri de la culte religioase din Arad au concertat pe aceeași scenă la Festivalul de Muzică Religioasă

    de Raluca Medeleanu | 2 aprilie 2023, 1:38 PM | Cultură | Recomandările editorilor

    0

    În pragul Sărbătorilor Pascale, sfârșitul de săptămână a adus arădenilor muzică înălțătoare care le-a uns sufletul: a fost cea de-a treia ediție a Festivalului de Muzică Religioasă.

    Evenimentul organizat de Asociația Europeanul, în parteneriat cu autoritățile locale, a debutat joi, 30 martie, cu o conferință a cărui moderator a fost părintele dr. Ioan Tulcan, în care s-a dezbătut care mai este locul muzicii religioase în societatea actuală, la Sala Ferdinand a Palatului Administrativ, întrebare „quod erat demonstrandum” a doua zi, la concertul care a avut loc la Biserica Catolică Sfântul Anton de Padova.

    festivalul de muzica religioasa 2023 biserica sf anton de padova

    Vineri seara, locurile s-au dovedit a fi insuficiente, oamenii venind în număr foarte mare pentru a asculta muzica bisericească compusă de compozitorii clasici, interpretată impecabil de talentații elevi ai Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad.

    De asemenea, pentru că organizatorii au pornit de la premisa „muzica ne unește” – pe parcursul zilelor de festival, fanfarele care aparțin de mai multe culte religioase au putut fi ascultate ad hoc în diferite părți ale orașului (de exemplu, pe esplanada de pe malul Mureșului, în fața Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, în parcarea magazinului ReMarkt / fost Real, în Atrium Mall ș.a.)

    fanfara pe esplanada festivalul de muzica religioasa arad 2023
    (Fanfara din Bujac, dirijor Gabriel Ardelean – concert pe esplanada malului Mureșului)

    Festivalul a ajuns la final sâmbătă seara, în eleganta sală a Palatului Cultural, unde publicul a avut parte de concertele susținute de nu mai puțin de 7 coruri, fiecare de la un cult religios din Arad. Vorbim de muzică religioasă ortodoxă, catolică, ebraică, reformată și neoprotestantă.

    Corurile care au concertat sunt după cum urmează: Corul Bisericii Adventiste Salem (biserică de ziua a șaptea, situată pe Bulevardul Ștefan Augustin Doinaș), Corul Seminarului Liceal Baptist (aparținător Liceului Teologic Baptist „Alexa Popovici” Arad), corul cultului ebraic (corul Comunității Evreiești din Arad), corul Bisericii Reformate, Corul „Atanasie Lipovan” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, corul Greco-catolic și, nu în ultimul rând, corul mixt „Nașterea Domnului” al Parohiei Ortodoxe Române Arad – Micălaca Veche II”.

    festivalul de muzica religioasa arad 7 coruri filarmonica

    Echipa din spatele organizării a fost: Aurelian și Daniela Boiț, Nicolae-Mihai Brânzeu, Cristina Cameniță și Tiberiu Dekany. La finalul concertului, l-am rugat pe Aurelian Boiț să ne transmită câteva gânduri „la cald”:

    „Muzica care unește! Într-o lume aflată în permanentă schimbare, în care valorile creștine care au stat la baza creării civilizației europene suferă transformări profunde, festivalul își propune să perpetueze prin muzica religioasă valorile crestine și în epoca modernă. Festivalul de Muzică Religioasă organizat la Arad este unic pentru ca reușește să unească prin cânt toate confesiunile creștine și nu numai din România. Ne propunem ca de anul viitor să avem și participare internațională, astfel încât festivalul să devină un punct de referință în peisajul festivalurilor de acest gen din Europa”, a spus Aurelian Boiț.

     

    •  Citește și:  Biserica Catolică „Sf. Anton de Padova” a răsunat cu note nobile, cu ocazia Festivalului de Muzică Religioasă | Foto • Video • Special Arad · ultimele știri din Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.