A fost întocmită documentația pentru a reabilita Clubul Voința. Când ar urma să înceapă lucrările

  de Raluca Medeleanu | 29 March 2023, 11:05 AM | Administraţie | Recomandările editorilor

  0

  Au trecut aproape doi ani de când Primăria Arad a preluat Clubul Voința de pe Malul Mureșului. Acum, primim vestea că au fost întocmite documentele pentru reabilitarea clădirii aflată într-o stare avansată de deteriorare.

  Clubul Voința este cel mai vechi club de canotaj de pe actualul teritoriu al României, fiind înființat în 1890, numit atunci „Societatea de Canotaj din Arad Mureș”.

  Clădirea actuală a fost inaugurată în 1927, fiind construită peste vechea construcție care era din lemn. Din 1953, devine „secţia de canotaj şi caiac-canoe a «Clubului Voinţa»”.

  Ani de zile au trecut fără ca actele de proprietate a imobilului să fie clarificate. Abia în 2021, Primăria Arad a reușit să finalizeze documentația necesară și a putut prelua în proprietate imobilul, anunțând încă de atunci că intenționează să reabiliteze clădirea istorică.

  DALI, în așteptarea aprobării. Lucrările propriu-zise, la final de an

  Astăzi, 29 martie, primarul Călin Bibarț a anunțat pe pagina oficială de Facebook că municipalitatea a întocmit documentația DALI (documentația de avizare a lucrărilor de intervenție), următorul pas fiind introducerea proiectului de hotărâre pe ordinea de zi a unei viitoare ședințe de Consiliu Local, pentru a putea fi aprobată de consilieri.

  Odată cu anunțul, primarul a publicat și două schițe care ne arată care sunt planurile de intervenție asupra clădirii.

  Imobilul nu este înregistrat ca fiind clădire istorică, dar este o clădire de epocă, aflată în aria protejată și observăm că urmează să i se pună la ferestre tâmplărie PVC, cu geam termopan, de culoare maro. Pe de altă parte, ancadramentele ferestrelor vor rămâne din lemn (culoare maro).

  Învelitoarea clădirii va fi din tablă plană zincată, șarpanta fiind din lemn, tot de culoarea maro. Culoarea aleasă pentru fațadă a rămas tot albul.

  Din informațiile pe care le deținem, documentația DALI pentru Clubul Voința a costat circa 100.000 lei și a fost efectuată de firma Arhitect Construct SRL din București (înființată în 2007).

  După ce acest proiect va trece de votul consilierilor, urmează ca Primăria Arad să înceapă o licitație publică pentru proiectul tehnic, execuția lucrărilor fiind preconizată să înceapă la sfârșitul acestui an.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.