miercuri, 29 mai, 2024

Special Arad Logo

  De Paşti, o reclamă la Stella cât o… prostie!

  de Ovidiu Balint | 28 aprilie 2019, 8:17 PM | Opinii

  3

  Ce să fac de Sărbătorile Pascale? Ca un creştin modern: mă uit la televizor! Îmi mut atenţia ochilor, cu ajutorul telecomenzii, de pe un post pe altul, minunându-mă de izvorârea geamănă a ipocriziei şi a prostiei. Necredincioşii se prosternează în faţa unei puteri supranaturale pe care nu o înţeleg, dar despre care spun că s-a împlinit, şi proștii care îndeplinesc nişte tradiţii pe care nu le înţeleg, dar despre care spun că îi împlinesc.

  Aşa dădui peste un post de televiziune care aparţine unui grup în care îmi mai sprijineam nişte speranţe spre adevăr. History. Aparţine grupului Disney şi credeam că îi mână în luptă cunoaşterea, generată de conştiinţă.

  Era un film docu-drama, un gen care a câştigat tot mai mult teren în spaţiul cinematografic mondial, păcălind de multe ori, cu succes, genul biografic, sau autobiografic. Despre Iisus şi rolul lui Ioan Botezătorul în destinul şi menirea Celui ce avea să înţeleagă că este Mântuitorul. Mesia, adică. Cel care Împlineşte Scriptura.

  Şi, se făcea, în film, că Ioan Botezătorul Îl întâlneşte pe Iisus, pe care îl botează în apele Iordanului. Filmul punea o întrebare esenţială: pentru ce avea nevoie Iisus de botezul lui Ioan, atâta vreme cât fusese născut fără de păcat?. Tot filmul răspunde la întrebare, prin diverşii intervievaţi, că Iisus şi-a înţeles menirea abia după acest botez. Aşa cum şi Ioan Botezătorul începea să înţeleagă menirea pe care o avusese până la venirea lui Christos. Ioan credea, în accepţiunea filmului, că Mesia va veni cu un plan apocaliptic, ce va distruge imperiul existent, roman. A înţeles că Iisus este Mesia care a venit să aducă iubirea împotriva urii. Asta era apocalispa lui Christos!

  Şi acum, momentul apocaliptic al televiziunii History! Povestea însăilată în docu-drama ajunge la momentul botezului înfăptuit de Profetul  Ioan. Ei, Ioan Botezătorul îl ia, în film, pe Iisus de mână, îl conduce în apa Iordanului, îl priveşte în ochi, după care îi afundă capul în Râul Botezării. În momentul în care capul Mântuitorului din film este cuprins de tulburarea apei, apare, salvator (!!!???) o reclamă cu berea Stella Artois, în care cineva rade spuma din vârful unui pahar umplut, cu reclama pe el! Pachetul de reclamă s-a încheiat tot cu Stella Artois, iar după ce acel cineva rade cu un cuţit spuma suplimentară a berii, din apele Iordanulu, în film, iese capul lui Christos.

  Deci, aţi înţeles, nu? Iisus este cufundat în apele Iordanului, dar berea Stella Artois este cea care îl salvează, fiindcă cineva rade spuma suplimentară ce ar fi sufocat Mântuitorul în apele învolburate ale Iordanului!

  N-aş putea cântări prostia din acest montaj al televiziunii despre care chiar aveam o părere bună, ca şi profesionist într-ale jurnalisticii, ba chiar ca şi pionier într-ale televiziunii.

  De pildă, îmi amintesc de faptul că tot în perioada Paştilor, era o campanie de alegeri, prin 1996. Eram la masă, la părinţii mei, eu fiind responsabil de ştiri la Intersat, una dintre primele televiziuni private din România postrevoluţionară. Când, după o ştire oarecare, apare un reportaj publicitar de campanie cu unul dintre candidaţi. Operatorul de emisie adormise şi uitase să schimbe caseta. Era cu casete, na! Nu ştiu cum am ajuns la redacţie… Am şi luat o amendă pentru televiziune, fiindcă era interzisă difuzarea de reportaje de campanie în cadrul programului de ştiri.

  Mi-ar plăcea să cred că spuma berii care ieşea din apele Iodanului, după Botezul lui Iisus, este doar o prostie a televiziunii History. Asta, în cazul în care îşi vor înţelege prostia şi îşi vor cere scuze, ea întâmplându-se chiar în Ziua de Paşti. Altfel, este o manipulare atât de idioată încât până şi prostul de mine a înţeles-o, având în vedere că patronii au altă religie decât cea creştină.

  În rest, pentru toţi cei care cred, Christos a înviat!

   

  Sursa foto: www.crestinortodox.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  5 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.