Tradiții și obiceiuri de Botezul Domnului. Ce să nu faci de Bobotează, pe 6 ianuarie





Pe 6 ianuarie are loc Boboteaza, sărbătoare cunoscută și dreptul Botezul Domnului, „Arătarea Domnului” sau „Epifania”. Acest eveniment religios amintește de botezul din apele răului Iordan al lui Iisus Hristos. A fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul. Există mai multe tradiții și obiceiuri pe care creștinii le respectă în această zi. De altfel, pe data de 6 ianuarie sunt interzise anumite activități.
Apa, crucea și lumina sunt cele 3 simboluri importante ale acestei sărbători. În Ajunul zilei de Bobotează au loc slujbe în biserici, iar apa se sfințește. Credincioșii pot lua apa sfințită – Agheasma Mare – acasă, pentru a o consuma sau pentru a o utiliza pentru diverse obiceiuri. Agheasma Mare poate fi consumată timp de 8 zile, între 6 și 14 ianuarie. Tot astăzi, de Bobotează, casele se sfințesc.
Pentru a avea protecție tot anul, există câteva tradiții care se respectă în această zi. De pildă, una dintre ele reprezintă ținerea postului. În ziua în care apele se sfințesc, nu ar fi bine să se consume produse dulci până când are loc slujba de sfințire a apei. Tot astăzi, trebuie să se evite activitățile grele din gospodărie. Nu se face curățenie în casă și nici nu se spală rufele.
Totodată, se spune că nu este bine să împrumuți bani, astăzi. În tradiția populară, fetele își leagă pe inelar un fir roșu de mătase pentru a-și visa ursitul. De asemenea, se pune și o rămurică de busuioc sub pernă. Tot tradiția populară mai arată că fetele care cad pe gheață se mărită în anul respectiv.
sursa: Gândul
Citește și: S-au pus în vânzare biletele la „Luna plină de teatru”. Preț promoțional pentru toate spectacolele!
Comentariile portalului
Drogata proasta...sau nevasta de politician infekt.
Revine sistemul securist de pe vremea lui petrov. Pardon, revine "democrația". Culmea e că sunt verificați apropiații lui werner, promotorul romaniei normale și educate.
Bine ca nu a venit si armata acolo...