Dan Pascu, directorul Retim, despre situația contractelor de salubrizare: „Este regretabil, nu am dorit acest lucru”
Dan Pascu, directorul general de la Retim a participat astăzi, în sala de ședințe a Consiliului Județean, la o întâlnire cu administratorii asociațiilor de proprietari, împreună cu Adrian Țolea și Sergiu Bîlcea, ambii reprezentanți atât ai Consiliului Județean cât și a ADI Sistem Integrat de Gestionare a Deseurilor din județul Arad. Întâlnirea a fost organiza pe ideea de a sublinia obligația pe care Aradul o va avea, până în anul 2020, pentru sortarea selectivă a deșeurilor (conform cerințelor UE), dar mai ales pentru a discuta nemulțumirile față de contractul de salubrizare – discuție care a rămas însă „în aer”, întrucât administratorii au afirmat că nu au ce dezbate în lipsa unui contract pe care să-l studieze amănunțit.
Reacția directorului Retim a fost cel puțin surprinzătoare, întrucât, în ciuda articolelor apărute în presă și a telefoanelor date companiei în decursul acestor zile de cei care își cereau dreptul de a studia aceste contracte, Dan Pascu s-a arătat a fi în necunoștință de cauză asupra întregii situații.
„Contractul pentru asociațiile de proprietari, pentru utilizatorii care sunt constituiți în aceste asociații de proprietari, se semnează la nivelul asociației, aceasta este legea, acesta este regulamentul județean de salubrizare, care este legiferat, votat prin hotărâri de consiliu local și din documentația care face parte din contractul de concesiune. Regulamentul a preluat din legislația aferentă, incluziv din ordinul ANRSC, deci este foarte clar…”, a spus Dan Pascu.
„Nu prea”…. l-au întrerupt cei prezenți în sală, într-un glas.
„Putem intra în detalii, nu am venit aici să fac un monolog”, a continuat acesta.
„Nu discutăm pe nimic. Nu vă supărați”, a intervenit o doamnă administrator.
„Ce vreau să vă spun e că contractul este public, l-am oferit tuturor”, a insistat directorul Retim.
„Nu este!”, au protestat mai multe voci în sală.
„Vă rog să vedem unde sunt problemele, să vedem și partea Retimului. Fiecare parte din contract o vom discuta punctual, de aceea suntem aici. Rugămintea mea e să avem deschidere și să ascultăm ambele părți, eu doar încerc să echilibrez lucrurile pentru că Retim este cel în cauză. Rugămintea mea este să avem respect”, a intervenit Sergiu Bîlcea care a afirmat că el este prezent doar ca intermediar pentru a face lumină asupra subiectului, dar că într-adevăr el nu a studiat contractul.
„Domnule, noi avem respect. Retim nu a avut respect. Să nu îmi dea nici pentru o oră contractul să fug să îl prezint și președintelui de bloc. Este inadmisibil! Adică ghilotina era de-asupra capului nostru pus de Retim: «stai jos și semnează!»”, a strigat un domn administrator, din spatele sălii.
Directorul Retim a intervenit îndată: „Să ne înțelegem. Nu impunem niciun contract nimănui. Nu vreau să fac nicio polemică. Nu fac niciun comentariu la ce ați spus dumneavoastră. Acest contract este contractul standard reglementat de ANRSC și care este aprobat de către ADI în strictă conformitate cu documentația noastră”, a spus directorul, îndemnându-i pe administratori să discute punctual despre problemele pe care le-au sesizat în contract, însă din nou a fost întrerupt de un alt administrator:
„Revenind la o întrebare clară, nu avem exemplar din acest contract! Pe ce discutăm? Puneți-l undeva, pe net, dați-ne… Eu am fost la firma dumneavoastră și mi s-a spus textual, de trei ori: «nu putem să vă dăm contractul». Nu electronic, nu listat. Deci, spuneți-ne, unde este?”
„O întrebare, vă rog frumos: vi s-a propus să semnați un proces verbal că ați luat un contract cu număr?”, a întrebat directorul Retim.
„Nu!”, au răspuns mai multe voci în sală.
„Atunci este o deficiență pe care mi-o asum. Dacă așa s-a întâmplat o să verific și eu, dacă așa s-a întâmplat, este regretabil, nu am dorit acest lucru și o să corectăm imediat!”, a recunoscut directorul.
Aproximativ o oră, discuțiile au orbitat în jurul acestei încurcături, astfel că directorul Dan Pascu a căzut la înțelegere cu cetățenii prezenți că cel mai bine ar fi să strabilească o nouă întâlnire, la sfârșitul săptămânii viitoare, iar până atunci a promis că va urca pe internet, pe site-ul oficial Retim contractul ca fiecare dintre cei interesați să îl poată studia, iar apoi să îl dezbată la viitoarea întâlnire. Cu toate acestea, Dan Pascu a ținut să sublinieze că 99% din cele stipulate în contract sunt doar directivele ANRSC astfel că, în afară de situația în care cetățenii vor observa că s-ar fi strecurat ceva eroare, contractul nu prea poate fi modificat.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla în urma întâlnirii de săptămâna viitoare.
Până atunci, vă reproducem câteva din elementele noi care vor fi implementate în Arad începând cu luna mai,
lună în care noul contract de salubrizare și noul sistem de salubrizare se planifică să intre pe deplin în drepturi. Potrivit informațiilor oferite de directorul Retim, cea mai mare noutate este că se va colecta deșeul biodegradabil în zona de case, într-o pubelă separată. Un alt element de noutate este faptul că în zona de case vor fi disponibile recipiente separate pentru deșeuri reciclabile, pe coduri de culori, așa cum spune legea. În ceea ce privește asociațiile de proprietari, acele zone în preajma blocurilor vor fi redotate cu containere care, de asemenea, vor respecta codul de culor. Pentru deșeurile reziduale vor rămâne containerele metalice, iar pentru deșeurile reciclabile vor fi două tipuri: cel galben pentru plastic metal, iar cel albastru pentru hârtie, carton. Această structură va exista în fiecare platformă amenajată.
Reprezentanții Consiliului Județean au spus că acest sistem va fi însă doar provizoriu, care „pregătește terenul” pentru momentul în care municipalitatea va implementa proiectul prin care toate platformele de gunoi vor fi intruduse subteran. Această acțiune însă este planificată să se realizeze în următorii trei ani, până atunci arădenii fiind rugați să încerce pe cât posibil să se adapteze și să arunce gunoiul selectiv în ghenele special destinate reciclării.
Comentariile portalului
Lyon? Hahaha. Lyon de doi ani lupta sa nu retrogradeze. Era șmecher dacă mergea la Lyon pe vremea lui Junino Pernambucano. Dar atunci Man se năștea.
Vezi că s a cam schimbat cu depunerea declarațiilor de avere și interese. Fa o verificare la art 2 și art 2 indice 1 din Legea 176 din 2010 actualizata, sa vezi cum și (...)
Daca nu sunt artificii, cum explici fenomenul? Am copii la școală , ambii la școală la care sunt arondați si anume Gen 4. Au colegi in clasa de peste tot, de (...)