Atitudine mai mult decât ostilă a companiei timișorene Retim față de asociațiile de proprietari din Arad

  de Raluca Medeleanu | 8 februarie 2018, 7:53 PM | Administraţie

  7

  Începând cu 31 ianuarie 2018, noul operator de salubrizare al Aradului este Retim Ecologic Service SA – o firmă timișoreană, înființată în 1997 în urma asocierii Consiliului Local Timişoara cu firma germană RWE, iar ulterior preluată de concernul RER. În această perioadă, reprezentanții companiei au început să întocmească contracte cu proprietarii din municipiu. Doar că această acțiune, în loc să se desfășoare deschis, transparent, a început să stârnească un val de îngrijorare printre arădeni.

  De mai bine de o săptămână, compania Retim face presiuni asupra asociațiilor de locatari pentru a semna contractele de salubrizare, apelând la administratorii de blocuri pentru a semna în locul conducerii asociațiilor de locatari. Mai mult, Retim amână și tot amână să ofere spre studiu contractul către Uniunea Locală a Asociațiilor Locative (U.L.A.L.) din Arad, deși aceasta a solicitat acest lucru de mai bine de 10 zile. Reprezentanții Uniunii ne-au spus că, deși au cerut acest contract în repetate rânduri, li s-a explicat că acest lucru nu este posibil. În plus, niciun reprezentant al companiei nu se prezintă la Adunarea Generală a U.L.A.L., deși inițial era așteptat să participe directorul general, Dan Pascu.

  Mai clar, avem următoarea situație: pe de-o parte se face o presiune nejustificată asupra asociațiilor de locatari pentru a semna un contract la prima vedere, iar pe de altă parte se evită oferirea unor lămuriri în legătură cu cele stipulate în acest contract. Ba mai mult, nu doar locatarilor li s-a cerut să semneze contractele, ci – ca alternativă – până și zeci de administratori de bloc au fost contactați telefonic să semneze ei aceste contracte. Asta în condițiile în care administratorii nu au legal acest drept, ei fiind doar simpli angajați ai asociațiilor de proprietari, iar dreptul de semnătură revenindu-le comitetelor executive sau președinților. Cu toate acestea, administratorii au fost puși în fața situației că ori semnează, ori asociația va primi amendă.

  Atenționăm asociațiile de proprietari că reprezentanții firmei SC RETIM Ecologic Service SA au început să contacteze administratori de condominii în vederea încheierii noilor contracte de colectare a deșeurilor, în ciuda faptului că administratorii nu au dreptul legal să semneze contracte în numele asociațiilor de proprietari. Recomandăm comitetelor executive și președinților asociațiilor de proprietari să citească cu atenție aceste contracte noi de colectare a deșeurilor înainte de a le semna și dacă au nelămuriri să se adreseze firmei”, afirmă Dorina Lupșe, președintele U.L.A.L.

  Special Arad a contactat reprezentanții Retim de la Timișoara pentru a cere lămuriri,

  însă purtătorul de cuvânt a refuzat să ne ofere vreo poziție a companiei la telefon, îndrumându-ne să trimitem un e-mail cu întrebările noastre, iar răspunsurile urmând să ne fie trimise tot pe aceeași cale. Astfel că vom reveni cu varianta Retim, în momentul în care vom primi un răspuns oficial.

  Menționăm că în notificările trimise prin blocuri, Retim specifică faptul că refuzul semnării contractelor constituie, potrivit legii 161/2006, o contravenţie, astfel că se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei. Corect. Așa spune legea. Însă oare nu tot aceeași lege obligă operatorul de salubrizare să adopte o transparență totală când vine vorba de aceste contracte?

  Vă reproducem mai jos câteva articole din Legea 161 / 2006:

  Art.3, h, arată că Serviciul de salubrizare se organizează și funcționează pe baza următoarelor principii de „transparența, consultarea și antrenarea în decizii a cetățenilor”.

  Apoi, art. 5, (2) Strategiile adoptate la nivelul unităților administrativ-teritoriale vor urmări, în principal, următoarele obiective: f) gestionarea serviciului de salubrizare pe criterii de transparență, competitivitate și eficiență; i) consultarea cu utilizatorii serviciului de salubrizare, în vederea stabilirii politicilor și strategiilor locale și regionale în domeniu;

  Iată ce prevede și Art.24 (3) Utilizatorii au drept de acces fără discriminare la informațiile publice referitoare la serviciul de salubrizare, atât operatorul, cât și autoritățile administrației publice locale având obligația de a comunica informații cu privire la indicatorii de calitate ai serviciului, la structura tarifară și la clauzele contractuale.
  (5) Hotărârile autorităților administrației publice locale cu privire la serviciul de salubrizare vor fi aduse la cunoștință publică și orice utilizator din aria de prestare a serviciului are dreptul să conteste prevederile acestora, în condițiile legii.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Intrebare: ce se intampla cu contractele aflate in derulare intre mine si Polaris?
   Daca am deja un contract mai trebuie sa semnez inca unul? Daca da, voi plati acelasi serviciu la doi operatori?
   Vorbim de o reglementare legala sau de un contract? Daca este o reglementare legala atunci acordul meu nu se cere si daca este un contract acordul meu este esential. Ce se intampla daca nu sunt de acord? Sau, sunt obligat sa fiu de acord?
   Care sunt conditiile ce trebuie indeplinite de o persoana fizica sau juridica pentru a face ridicarea sau/si transportul gunoiului menajer, ca poate ma descurc singur cu cat gunoi produc?
   Este normal ca CLM si Primaria Arad sa negocieze pentru mine si in numele meu gunoiul meu? Mentionez clar ca nu este vorba de salubrizarea domeniului public sau privat al statului ci de un simplu serviciu de ridicare si transport al deseurilor produse de persoane fizice sau juridice.
   Care este sanctiunea pentru pericolul pe care-l constituie depozitarea neconforma a gunoiului meu menajer? Cine se poate sesiza si cum dovedeste indeplinirea conditiilor de pericol pentru sanatate? Exista multi care nu produc gunoi fiindca il recicleaza. Astia de ce sa participe la plata serviciului de ridicare si transport, din solidaritate?
   Daca tarifele pentru ridicarea si transportul gunoiului menajer urmeaza o logica a solidaritatii atunci sa se faca din impozitele pe care le platim. Daca nu este o taxa de solidaritate ci contravaloarea unui serviciu atunci sa se faca prin semnarea de contracte pe o piata libera si concurentiala. Se poate vedea ca piata libera si concurentiala a fost desfiintata prin selectarea de catre Primaria Arad si CLM a unui operator monopolist. In plus selectarea si crearea monopolului de catre administratia locala se face nu pentru domeniul public ci pentru gunoiul menajer al persoanelor care astfel nu mai pot alege.
   De ce se baga in unul si acelasi contract doua chestii total diferite, respectiv salubrizarea stradala si obiectivelor aflate in proprietatea si administrarea autoritatilor locale si salubrizarea din curtile si apartamentele oamenilor?
   De ce limiteaza salubrizarea doar la ridicarea gunoiului mei menajer si transportul lui si nu prevede servicii de calcat camasi si spalat ciorapi, dat cu mopul si sters paianjeni, care sunt si astea tot pe proprietatea persoanelor?

   +9 voturi
   +1
   -1
   • Întrebări pertinente și la care cerem socoteală în primul rând Celui ce dă în judecată SAR pentru întinarea unei „imagini închipuite”, ce în realitatea trăită de noi plătitorii de dări, o numim „de doi bani”.
    AFACEREA SALUBRIZAREA este și ea o contribuție importantă la „imaginea de doi bani”.
    ”””””””””””””
    Alooooooooooooo! Primaaaaarule! Se aude? Ai dreptul la replică!
    Ai curaj? Răspunde la întrebările cetățeanului „necunoscut”!
    ”””””””””””
    Cârcotașului meu drăgălaș
    Nu! Nu sunt naiv! Sigur că deja știu că este un Laș. Așa că ți-o iau înainte să te scutesc de o durere de cap. 🙂
    ””””””””””
    Foiletonul „Peștele de la cap se-mpute!” continuă cu noi dezvăluiri ale realității arădene.
    Șmenurile primarului și a clicii de prădători cu care jefuie bugetul local, au ajuns și a gunoi.
    Când o să ajungă și aceste Gunoaie la groapa ecologică?

    +2 voturi
    +1
    -1
  2. Voi incerca sa fiu concis pt ala cu devierile mistice, cu dedublari psihotice si pt tristul cu planul inclinat! De cand exista omenire pe pamant cei putini se supun celor multi! Mai spre epoca noastra aparu, ce sa vezi, un contract social! Prin care STATUL , bun sau criminal, poate trece peste drepturile unui cetatean!
   Acum falcutza are legea de partea lui….el reprezinta STATUL…a trecut combinatia prin Consiliul Local …vae victis! Nu te amendeaza retim-ul ….doar poate cere Politiei Locale sa aplice legea trecuta prin consiliu de falcutza si cei multi ai lui…Daca votul era invers afacerea se facea cu altii care ar fi avut ipotetic majoritate in CL…Daca nu ati iesit la vot, atat tu looser-ule cu 4 puncte cat si tu, agramatule cu aere de profesor de fizica, va ramane DECAT sa comentati pe unde va duce mintea minuscula!
   Si continuati sa puneti intrebari….Falcutza deja nu doarme noaptea!

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.