A fost întocmit DALI-ul pentru reabilitarea fostei fabrici MARTA





A trecut un an de când Ministerul Culturii a acceptat solicitarea Primăriei să sprijine financiar realizarea documentației tehnice pentru reabilitarea fostei fabrici MARTA și iată că zilele acestea întocmirea documentații a ajuns, în sfârșit, la final.
Amintim că imobilul fostei fabrici MARTA, vechi de 115 ani, a intrat în posesia Primăriei Arad în anul 2020, fiind donat de ASTRA RAIL Industries S.A, în a cărei posesie se afla la timpul respectiv. De atunci, municipalitatea a început pregătirea tuturor actelor necesare în vederea reabilitării imobilului aflat într-o avansată stare de degradare, pentru transformarea lui într-un centru cultural/ muzeu. În paralel, s-a chiar și înființat centrul respectiv, sub denumirea de „Hub cultural mARTA”, al cărui director a devenit Ovidiu Balint- în urma promovării concursului organizat în martie 2023.
Pe moment, până la reabilitarea propriu-zisă, Primăria a pus în siguranță clădirea.
Valoarea totală a documentației se ridică la 167.909 lei, din care 139.868 lei sunt finanțarea nerambursabilă acoperită de Ministerul Culturii, iar 28.041 lei sunt asigurați din bugetul local. Următorii pași sunt întocmirea proiectului tehnic și apoi pornirea unei licitații pentru desemnarea unui constructor.
Restaurarea în sine este estimată să coste 61.7 milioane lei (aprox. 12,4 milioane euro).
Lucrările vor include „restaurarea, consolidarea, reabilitarea și punerea în valoare a monumentului istoric și amenajarea terenului aferent, asigurarea unor funcțiuni adecvate, cu respectarea și conservarea elementelor constructive, asigurarea unui cadru optim de desfășurare a unor activități culturale, muzeale, de menținere vie a interesului pentru istoria industrială locală și națională. Conceptul de restaurare al clădirii administrative a luat în considerare obligația de a nu dăuna monumentului, precum și menținerea acestuia pentru generațiile viitoare. Principiile generale care vor fi respectate sunt de conservare integrală și optimă, asigurarea accesibilității fizice și intelectuale și de sustenabilitate”, notează Primăria.
Printre intervențiile menționate în Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI), enumerăm:
La Corpul C1-a (spațiu administrativ) – clădire declarată monument istoric: consolidări pereți structurali, planșee (beton și lemn), scări, inclusiv refacerea scării de beton și realizarea unui cadru de rigidizare transversală; refacere integrală structura șarpantă și învelitoarea; realizarea golurilor de ferestre conform planșelor de arhitectură, inclusiv refacerea buiandrugilor deformați/deteriorați; refacerea pardoselilor, inclusiv placa suport a pardoselii din beton armat și a hidroizolației.
La Corpul C1-b (hale cu acoperișuri boltite): consolidări planșee în boltă cilindrică de beton armat prin ranforsări cu benzi și fâșii din fibră de carbon/sticlă, (la placa boltită și la arcele cu tiranți), cât și a stâlpilor de beton armat și a pereților structurali de zidărie; redeschiderea ferestrelor–luminatoare înzidite; refacere pardoselilor, inclusiv placa suport a pardoselii din beton armat, și a hidroizolației; realizarea golurilor de ferestre și uși conform planșelor de arhitectură; refacerea și suplimentarea scărilor; realizarea unui mezanin pe structura metalica, cu scară metalică adiacentă; realizarea unui lift; introducerea unei placi de beton la etajul 1; se vor reface buiandrugii deformați sau deteriorați;
La Corpul C1-c (hale cu acoperișuri metalice): consolidare fundații izolate de sub contraforții pereților de hală; înglobarea și conectarea unor stâlpi de beton armat de contraforții de zidărie; recondiționarea sau/și înlocuirea fermelor metalice inițiale; realizarea de pereți de compartimentare noi la grupurile sanitare, din gipscarton pe structură metalică, conform propunerii de specialitate arhitectură; realizarea de tavane din gipscarton pe structură metalică în spațiile de serviciu; realizarea de finisaje noi la pardoseli și pereți; realizarea fațadelor cu cărămidă aparentă; montarea unui sistem de captare și îndepărtare a apelor pluviale; utilizarea surselor de energie verde (panouri fotovoltaice, panouri solare); realizarea unei curți interioare; realizarea unei fațade cortină pentru închiderea curții interioare;
Citește și:
• Enola Day – Fără ură și părtinire despre Hubul mARTA • Special Arad
Comentariile portalului
Dacă este așa, înseamnă că aveți o problemă! Nu știți să vă vindeți marfa! Păcat!
Și totuși... In toate astea, deși s-a făcut justiție pe jumătate, tot politizăm situația. Dacă se fac controale nu e bine, dacă se (...)
Tare ași dori să văd o justificare REALĂ de la reprezentanții ANPC Arad despre ce au făcut. Ce au păzit până acuma???..(gândacii (...)