Semn de bun augur! Se montează schele pe Teatrul Vechi din Arad
După ani de delăsare… iată că vedem și prima acțiune asupra fațadei Teatrului Hirschl, primul teatru din Arad și de pe actualul teritoriu al României. Zilele acestea, muncitorii au început să monteze schele și se pregătesc momentan să pună fațada în siguranță, după care, din informațiile pe care le deținem, actualii proprietari vor începe demersurile pentru reabilitarea acestuia, cândva în decursul primăverii anului viitor.
Monumentul istoric de pe strada Gheorghe Lazăr, contruit în 1817 de către comerciantul evreu Iacob Hirschl, a fost din perioada comunistă și apoi până la începutul anilor 2000 în proprietatea statului, după care a fost retrocedat unor moștenitori ai lui Hirschl. Aceștia au încercat de atunci să-l vândă fără succes municipalității, iar apoi, în noiembrie 2021, a fost cumpărat de „Manevi Pro Transilvania”, la suma de 200.000 euro. Despre această firmă informăm că este cunoscută ca fiind intermediar a fundației MANEVI Zártkörű Részvénytársaság (controlată de Guvernul maghiar, în frunte cu Viktor Orban) care a început în ultimii ani să achiziționeze din dorința de conservare diferite clădiri istorice de pe actualul teritoriu al României (care a fost cândva parte a imperiului Austro-Ungar).
Din informațiile noastre, proprietarii vor reabilita clădirea în primăvara anului 2023, în acest sens fiind trimisă deja și o notificare de expertiză la Primărie. Fațada clădirii este în cea mai mare parte deja deteriorată, dar mai are vizibile elemente ornamentale pe stâlpii din partea stângă, în rest fiind căzute în totalitate, rămânând doar cărămizile. O reabilitare va fi o acțiune extrem de dificilă, costisitoare, care va necesita inclusiv o sumedenie de aprobări de la Ministerul Culturii, întrucât imobilul este înregistrat ca „monument istoric” (AR-II-m-B-00527).
Momentan, nu am reușit să luăm legătura cu actualii proprietari, pentru a afla care sunt planurile acestora referitoare la destinația clădirii, însă trebuie menționat că indiferent de intențiile proprietarilor, legea monumentelor istorice le impune ca funcția acestei clădiri să fie păstrată: anume fie teatru, fie cinematograf (din 1817, fiind teatru, iar din 1907 noua destinație a imobilului fiind cinema, care figurează și la ora actuală în CF-ul imobilului), astfel o destinație culturală se impune categoric.
Citește și:
Comentariile portalului
La modul cum merg lucrurile in Romania o sa dea afara dintre amaratii care mai si lucrau ceva si care au salariile cele mai mici ca de pilosii bine platiti (...)
=HOPA -- PUTORILE BUGETARE DIN MAHALA PROTESTEAZA CAND SUNT TRIMISE LA MUNCA IN PRIVAT == ZIARUL FINANCIAR ESTIMA CA IN MAHALA SUNT CCA 320 MII PUTORI CARE LUCREAZA LA BUGETARI . HALUCINANT == DEC 2024 = (...)
Așa cum CJA nu-i Senat, nici Iustin Cionca nu-i Ilie Bolojan. În timp ce preșefintele Senatului apelează la principii de eficiență economică, președintele CJA, apelează la mesaje (...)