duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Ministerul Culturii a acceptat solicitarea Primăriei și va finanța cu circa 140.000 lei întocmirea documentației tehnice pentru reabilitarea MARTA

  de Raluca Medeleanu | 2 aprilie 2022, 8:55 AM | Administraţie

  2

  Update, 2 aprilie: După ce în 15 martie, consilierii au votat proiectul de hotărâre ce prevedea aprobarea sumei necesare realizării documentației tehnice în vederea reabilitării fostei fabrici MARTA, iată că ieri, Primăria Arad a fost anunțată de Ministerul Culturii că i-a fost acceptată solicitarea de finanțare. Astfel, din totalul de 167.909 lei necesari pentru elaborarea acestor documente, o mare parte din sumă, (mai exact 139.868 lei) va fi acoperită de Minister.

  Finanțarea face parte din programul guvernamental numit „Timbrul Monumentelor Istorice”, sesiunea octombrie 2021-februarie 2022.

  finantare documentatie marta ministerul culturii arad


  Știre inițială, 15 martie: Circa 168.000 lei vor fi alocați pentru realizarea documentației în vederea reabilitării clădirii fostei fabrici MARTA, intrată recent în posesia Municipiului Arad. Primăria și-a exprimat dorința de a o readuce la starea sa de glorie, transformând-o într-un hub cultural, destinația exactă urmând să fie stabilită printr-o dezbatere publică.

  Primăria a primit în noiembrie 2021 imobilul ca donație, până atunci aflându-se în posesia companiei Greenbrier (Astra Rail). Înainte de a intra în posesia municipalității, Greenbriei a trebuit să plătească garanțiile care însumau trei ipoteci imobiliare, în timp ce Primăria și-a asumat rezolvarea părții cadastrale, „dezlipirea” imobilului.

  Primăria Municipiului Arad a obținut astfel atât imobilul, cât și o parte din teren (în total 3799 mp, din care imobilul 2879 mp). În ianuarie 2022 a fost și pusă în siguranță clădirea (foto). Apoi, în februarie, a desemnat firma arădeană ProTopo Estate SRL să facă un releveu tridimensional imobilului, tehnologia folosită fiind similară celei de la Graphein.

  Astăzi, 15 martie, consilierii locali au votat un proiect de hotărâre pentru a obține sprijin financiar de la Stat, în vederea realizării documentației necesare (tehnico-economice), ca apoi Primăria Arad să poată aplica pentru a obține finanțare europeană pentru reabilitarea propriu-zisă. Din totalul de 167.909 lei, pentru întocmirea documentelor respective, Primăria va plăti din bugetul propriu 28.041 lei, diferența urmând să fie acoperită de Ministerul Culturii, prin Programul Timbrul Monumentelor Istorice (TMI).

  Până când se va putea realiza reabilitarea însă, primarul Bibarț ne-a informat că va dispune pentru repararea acoperișului, care este într-o avansată stare de degradare.

  „Proiectul pentru MARTA merge mai departe, suntem la faza la care vrem să reabilităm această clădire, să pregătim documentele. Este un proiect de suflet al Aradului și după ce vom reuși acest lucru va fi o discuție mult mai serioasă și mai amplă să vedem în actualul spațiu – pentru că noi nu modificăm forma sa, nu ne permite nici legea – ce să facem, cum să se desfășoare activitatea acolo. Aici aștept opinii de la toată lumea”, a spus Călin Bibarț.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Felicitări! Facem un centru cultural (?) unde a fost industrie și abandonăm și ne batem joc de Teatrul Vechi, cu adevărat jalon al culturii și identității naționale! Nici acum nu ar fi târziu pentru reabilitarea Teatrului Vechi. Am oferit mai multe variante. Domnule Primar, v-ați bătut joc de proiectul Teatrul Vechi, aveți bani pentru orice în afară de el! Ați intervenit și pentru Teatrul Vechi la Ministerul așa-numit al culturii? Al culturii cui? Noi vom continua lupta, indiferent de puterea dumneavoastră temporară!

   +9 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.