„Dacă noi nu, atunci cine?” – în jur de 80 de profesori arădeni au protestat pe platoul din fața Palatului Administrativ

  de Raluca Medeleanu | 14 iunie 2019, 1:24 PM | Educaţie | Topic special

  0

  (foto: Boițiu Ciprian)

  În urmă cu câteva zile, scriam că un grup de profesori au anunțat pe rețeaua de socializare Facebook că au planificat un protest prin care blamează haosul din sistemul educațional românesc și mai ales modul în care se prezintă noul plan de școlarizare 2019-2020. Ieri, 13 iunie, zeci de profesori s-au adunat în fața Primăriei Arad, echipați cu pancarte și îmbrăcați cu tricouri pe care se afla imprimat mesajul „Dacă nu noi, atunci cine?”.

  „Mi se pare normal, după atâta timp, să existe un protest real al profesorilor privind toate modificările legislative, privind statutul nostru și privind felul în care suntem desconsiderați. Chiar suntem consultați de formă, niciodată nu au fost ținute opiniile noastre măcar pe masă și nu în sertar. Am venit (la protest, n.red.) cu copilul, pentru că regret cei 19 ani pe care i-am petrecut aici și regret că nu am avut curajul, acum 19 ani, să emigrez, așa cum au făcut toți colegii mei. În momentul acesta îmi doresc ca acest copil al meu, de 4 ani, să nu mai învețe niciodată în România, toți prietenii mei de familie sunt deja plecați în străinătate, discutăm cu ei despre sistemele educaționale și pot să le spun că România se află, în momentul de față, pe ultimele locuri în toate clasamentele educaționale internaționale. Noi nu ne mai revenim!”, a declarat Mihaela Bercea, cadru didactic din municipiul Arad, pentru Realitatea TV.

  Un exemplu concret de nemulțumire pe care o resimt profesorii din județul Arad este situația de la Liceul Gheorghe Lazăr din Pecica, unde cadrele didactie și-au exprimat totala dezaprobare față de planul de școlarizare, mai exact desființarea unei clase de matematică-informatică. Profesorii pecicani au mai realizat un protest, în acest sens, data de 10 iunie, în fața sediului IȘJ Arad.

  Menționăm că Inspectoratul Școlar Județean Arad a subliniat, printr-un comunicat de presă, că nu susține protestul demarat ieri, 13 iunie, de profesorii arădeni, mai exact că „se delimitează ferm”, cu toate acestea a transmis că reprezentanții IȘJ Arad „sunt deschiși pentru a analiza și a transmite spre Ministerul Educației Naționale orice propunere documentată și justificată”.

  Mai jos, vă reproducem integral mesajul profesorilor de la protest:

  „ROMÂNIA, TREZEȘTE-TE ! EDUCAȚIA ÎNSEAMNĂ VIITOR !
  DACĂ NU NOI, ATUNCI CINE ? DACĂ NU ACUM, ATUNCI CÂND ?

  Pentru că sindicatele au „adormit” (sau au fost mai tot timpul „adormite”) un grup de profesori din județul Arad a gândit organizarea unui protest numit „EDUCAȚIA ÎNSEAMNĂ VIITOR !”, protest care va avea loc joi, 13 iunie 2019, pe Platoul din fața Palatului Administrativ, între orele 18,30-21,30. Protestul a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru avizarea adunărilor publice din cadrul Primăriei Municipiului Arad – Nr. Ad. 45559 din 10.06.2019.
  Vă așteptăm alături de noi pe toți cei care doriți ca învățământul românesc să devină unul de calitate, iar modificările aduse sistemului educațional de către Ministerul Educației Naționale să fie supuse, în prealabil, unor consultări publice reale.
  De ce acest protest? Pentru că Ministerul Educației Naționale a produs haos în ultimii ani în sistemul de învățământ din România:

  1.Încălcări ale Legii Educației Naționale;
  2.Încălcări ale unor metodologii;
  3.Ordine publicate și apoi retrase;
  4.Ordine date și nepublicate în monitorul oficial;
  5.Manuale care nu au ajuns la timp pe băncile elevilor;
  6.Planul de școlarizare (cu tăieri și transformări) publicat cu foarte mare întârziere și care a bulversat elevii aflați în prag de Evaluare Națională 2019, părinții și profesorii;
  7.Februarie 2019 – încercarea de schimbare a statutului disciplinei Educație fizică, la clasele pregătitoare, a I-a și a II-a, predate acum de profesorii cu specializare EFS, în lecții predate de învățători, fără specializare;
  8.Așa-zisa viziune „Educația ne unește”
  Organizatorii anunță că nu doresc sprijin din partea niciunui partid politic și îi roagă pe toți cei care vor să fie prezenți la acest protest să o facă în mod pașnic și civilizat!
  Nu facem politică, ci educație!”

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.