sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Cutremur în Episcopia Aradului: la o zi după ce și-a luat doctoratul, preotul ortodox Teodor Vid, fost consilier bisericesc, și-a dat demisia din preoție, călugărie și din Ortodoxism

  de O. Peniță | 6 septembrie 2019, 11:08 AM | Culise | Topic special

  15

  Episcopia Aradului făcea publică informația, în 3 septembrie 2019, că patru preoți și-au luat doctoratele, toți fiind amintitți pe site-ul instituției. Printre lucrările și preoții prezentați era amintit și fostul consilier al Episcopiei Aradului, Teodor Vid. Iată ce se spune și acump pe portalul Episcopiei Aradului: „A doua lucrare de doctorat prezentată, intitulată: Calitățile umane – condiție fundamentală privind alegerea și admiterea candidaților la preoție, după dreptul canonic ortodox și cel romano-catolic. Dispoziții canonice și perspective pastorale, a fost elaborată de Protos. Drd. (Teodor) Lucian Vid, sub îndrumarea ştiinţifică a Pr. prof. univ. dr. Constantin Rus. În referatul coordonatorului se arată că: “Preoția instituită de Mântuitorul Hristos are propriile sale cerințe, la care trebuie să se supună cei care aspiră la ea. Aceste cerințe sunt de natură diferită și autorul a ales să fie interesat de condițiile personale specifice privind calitățile umane. Ce calități umane sunt așteptate de la candidați în scopul admiterii lor la preoție? În ce sens ar trebui să fie înțelese aceste condiții? Cum s-a ajuns să se vorbească despre aceste calități în legislația Bisericii noastre? Care sunt condițiile și modalitățile care trebuie aplicate astfel încât candidații, la momentul admiterii lor în preoție, să fie însestrați cu calitățile umane cerute de natura preoțească? Proiectul de cercetare privind contribuția la cultura vocațiilor preoțești în Biserică va consta în examinarea îndeaproape a acestor întrebări și oferirea de răspunsuri pertinente.”

  Ei bine, din informațiile pe care le deținem, „fericit” din cale afară, preotul Vid (34 de ani), s-a dus acasă, iar a doua zi a trimis un raport pe adresa Episcopiei, raport în care explică mai multe nereguli din instituție, la final semnându-și demisia din preoție, călugărie și din Ortodoxism. Se pare că la mijloc ar fi și anumite certuri cu episcopul vicar Emilian Crișanul, fiind știut faptul că acesta din urmă a preluat, la sosirea în Arad, locuința Episcopiei în care stătea Vid, și în care acesta din urmă investise foarte mulți bani personali.

  Nu știm dacă gestul preotului-călugăr Vid se dorește a fi un semnal de alarmă sau dacă acesta și-a găsit o altă cale, într-o altă Biserică, însă suntem convinși că o să aflăm în curând.

  Însă, mai presus de toate, gestul este unul extrem și ar trebui să pună pe gânduri pe mulți dintre cei care reprezintă Biserica Ortodoxă.

  Revenim.

   

  Sursa foto: Facebook

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Sper ca Parintele Teodor Vid in „Ortodoxism” credea si ca doar pe acela, eventual, l-a parasit. In mod corect se numeste „ORTODOXIE”, iar Ortodoxia este si ramane credinta adverata, dincolo de dezamagiri personale, ca urmare a interactiunii cu membrii Bisericii, fie ei si clerici, de multe ori prea aspru judecati, inainte de a se aplica judecata de sine. Biserica este Trupul lui Hristos si, ca atare, este infailibila, chiar daca membrii ei nu sunt infailibili. Niciun crestin adevarat nu este perfect, deci nici Pr. Vid, chiar daca unii „crestini” manifesta mult prea des un comportament contrar perceptelor morale ale credintei. Pocainta exista, insa, si pentru aceia. Nu cred ca Pr. Vid, la varsta dumnealui, sa fi ajuns la masura duhovniceasca a Sfintilor cinsiti de Biserica. Niciunii dintre aceia n-au parasit Biserica. Mai degraba ar putea fi vorba despre mandrie. Sper, totusi, ca parintele Vid n-a parasit Ortodoxia si ca se va gandi bine inainte s-o faca. Iar daca se va alatura altei grupari crestine, atunci sa faca bine sa ne arate aripile de inger atat ale dumnealui, cat si ale membrilor acelora …

   +32 voturi
   +1
   -1
  2. Un al doilea cameraman creștin

   STIMATE CREȘTINE,

   Nu contest ca Vid nu are vina lui și nu și-a cautat-o cu lumânarea. O mare parte din „repudierea” lui se datorează și acțiunilor lui.

   Dar pe de cealaltă parte, acest PS Emilian cu gloata lui se pregătesc sa dea o lovitura de gratie IPS Timotei. Oare sa avem de a face (din nou???!) cu același scenariu ca la Timișoara, când Paisie l-a executat cu sânge rece pe IPS Nicolae al Banatului? Mie mi se pare ca da… TOT vorba umbla ca PS Emilian dimpreună cu gloata lui vrea sa pună mana pe posturile grele și totodată cheie ale Arhiepiscopiei Aradului…. Sa vezi și sa nu crezi… EMILIAN Nica trebuie sa se SUPUNĂ regulilor bisericești și IPS Timotei ca Ierarh superior și nu invers. Emiliane ai de grija și ia labele de pe Arhiepscopie. Cu siguranță că de abia aștepți sa pui mana pe cârma Arheipsopiei după ce senilul Arhiepiscop Timotei va pleca în lumea drepților… Dar nu fi sigur ca vei ieși tu Arhiepiscop AL Aradului. PS LUCIAN al Caransebeșului sau PS SILUAN al Ungariei au șansele cele mai mari! SUNT de-ai noștri, arădeni ambii și nu lichele moldovenești. PATRIARHULE Ia-ți labele de pe Arhiepscopie și nu îți pune moldovenii tai de import la conducere. ARADUL ARE O TRADIȚIE BISERICEASCA UNICA ȘI PROPRIE ȘI NU ARE NEVOIE DE CACATURILE TALE DE LA BUCUREȘTI SAU IAȘI! AMIN

   +7 voturi
   +1
   -1
  3. Se pare ca „‘ARIPA TIMOTEI'” este drastic deranjata si „‘clatinata””de ordinea care incepe sa se puna (si) in Arhiepiscopia Aradului! Cat credeti ca se mai poate merge cu neregulile grave existente in cadrul Arhiepiscopiei Aradului si protopopiatului Arad? Cat credeti ca se mai poate tolera minciuna ridicata la rang de arta, incompetenta si cumetrismul in Arhiepiscopia Aradului?
   Biserica Ortodoxa Romana are un statut recunoscut de statul roman, statut care trebuie cunoscut si respectat de catrte toti slujitorii si angajatii unei eparhii, in cazul de fata Arhiepiscopia Aradului.Hotararile SFANTULUI SINOD sunt obligatorii pentru toata suflarea de la vladica la opinca;
   Cand terminam cu angajarea de intregi familii in cadrul unui protopopiat, unde mai pui ca sotia nu are nici un fel de calificare pentru postul pe care il ocupa, singura recomandare fiind aceea de sotie de protopop!!!sau pentru ei Hotarile Sfantului Sinod au caracter facultativ???
   … si lista poate continua….. cu CAR si altele…. despre care nimeni (nu) mai vorbeste!!!

   +29 voturi
   +1
   -1
  4. Nu trebuie să îl acuzăm pe Vid, sau pe PS Emilian.
   Când Vid a fost demis din funcție , PS Emilian nu era în Arhiepiscopia Aradului. Așa că… treburile zac de mai mult, dar Vid a făcut o mișcare faină.
   În conducerea Arhiepiscopiei sunt mulți incompetenți care îi mănâncă zilele la IPS Timotei, toți cu funcții.
   De ce vă bateți joc de niște oameni care ar putea schimba lucrurile în bine în Arhiepiscopia Aradului?
   Oricum cât a fost Vid în conducere, nimeni nu ați trecut prin fața lui, toți v-ați ferit de el. Vouă vă place ca voi( consilierii) să faceți reguli, IPS Timotei ” să joace ” după cum cântați voi , așa ziși apropiați ai lui.
   „ÎnaltPreacuviosul Prots. Cons. Dr. J…” ȘI putem tot să mai adăugăm.
   Ce Înalt Preacuvios? Există un asemenea rang???
   Înțeleg că ai facebook, nu suntem absurzi… dar mai ușor cu el, J…. dragă ! Așa cum zici tu către unii când îi abordezi.

   PF Daniel vină la Arad și fă curățenie!

   +53 voturi
   +1
   -1
  5. STIMATILOR,

   Și mai ales Siluane… AFLAȚI CA ARIPA Timotei e normalitatea. IERARUL nostru este bland dar înțelept. Este un om al rugăciunii. Și cam tind sa ii dau dreptate acelui „creștin” cu al doilea comentariu. Eu nu înțeleg de ce cei care vin și sunt puși aici la Arad de București fac aici legea… ȘI sincer sa fiu de când a venit PS Emilian eu nu vad nici o normalitate sau schimbare în bine… SILUANE

   --6 voturi
   +1
   -1
  6. No Justinel , ce-ai făcut mă nene mă? Ai călcat pe bec?
   Poate ar fi mai bine să îti bagi demisia și tu, să nu cumva iasă la suprafață nu puține conversații.
   Nu ești tu :” Sarea pământului…” deși te crezi. Tinzi la treapta de Arhierie??? Mai bine șezi pe scaunul tău , în mânăstire.
   Și tu ești implicat în scandalul ăsta, deși te faci că plouă. Să mai amintim de Borteș?
   Deci nu mai fă și tu probleme… bagă demisia…

   +9 voturi
   +1
   -1
  7. Fiecare parte are dreptatea ei, dar și vina ei. De multă vreme la Arad e o cloacă de popi idolești, iar idolul lor e banul. Acum a venit Emilian (pus de patriarhul Daniel) care și el slujește aceluiași idol. Mirenii sunt doar niște oi, tunse de ambele tabere. Vai și-amar de biserica ortodoxă!

   +3 voturi
   +1
   -1
  8. Vai, vai..Foarte mare cutremurul asta. Ar trebui mai cateva. In frunte cu arhimandritul Mada Teofan, care este doar o unealta a altora dintre mai marii episcopiei. PS Emilian Lovisteanul ar trebui sa fie mai cu luare aminte la actiunile pe care le face si sa nu incerce sa ii submineze puterea inaltului Timotei. Pentru ca nu se stie ce urmeaza.

   --10 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.