Calcularea greșită a costului energiei termice, plata subvenției în avans din bugetul local fără dovezi suficiente și angajări necorespuzătoare – depistate de Curtea de Conturi la CET Hidrocarburi





Continuăm seria articolelor despre auditul de conformitate efectuat de Curtea de Conturi la diferite instituții și societăți din Arad. Cel mai nou raport vizează CET Hidrocarburi, fiind publicat de instituția de control la finele lunii martie a acestui an, vizând activitatea financiară a centralei pe parcursul anului 2022. Au fost semnalate probleme legate de angajări, subvenții și costul energiei termice, printre altele.
În urma verificărilor, inspectorii au observat neconformități la nivelul managementului intern, în ceea ce privește recrutarea personalului: „nu a fost reglementată printr-o procedură internă de lucru atât pentru personalul de execuție cât și pentru personalul de conducere în conformitate cu prevederile legale”, se arată în raport. Tot la capitolul „management intern”, s-a observat că nu a fost realizat un plan de continuitate, care să asigure buna funcționare a centralei din punct de vedere financiar.
Tot legat de personal, inspectorii au arătat că nu au fost recuperate sumele provenite din amenzile date unor angajați „fără efectuarea cercetărilor disciplinare prealabile”. Mai exact, pe perioada auditului, Curtea de Conturi a aplicat amenzi în total de 5828 lei, pe care CET Hidrocarburi trebuia să achite și apoi să recupereze sumele de bani din buzunarul angajaților vinovați de abaterile respective.
Plăți problematice din subvenții, de peste 6 milioane lei
În cazul subvențiilor plătite în avans pentru acoperirea diferenței dintre preț și tarif la energia termică livrată populației, s-a constatat că în 2022, CET Hidrocarburi nu a făcut un control preventiv suficient și nu a solicitat acte doveditoare înainte de acordarea plăților din subvenția acordată în avans (6.321.220 lei), provenită din bugetul local al municipiului: „Plata subvenției în avans acordată de Municipiul Arad către AOT Energy SRL* – producător de energie termică (*n.red.: inițial creditor, iar din 2023 noul proprietar al CET-ului mare din afara orașului) s-a efectuat fără controlarea riscului de către societatea CET Hidrocarburi SA Arad, privind nerespectarea întocmai a condițiilor impuse de lege pentru acordarea și utilizarea acestor sume”, se arată în raportul Curții de Conturi.
Calcule greșite la costul energiei termice
Alte probleme la contabilitate au dus la o calculare greșită a costului energiei termice. Inspectorii au observat în timpul auditului că separarea contabilității s-a realizat doar la partea de venituri, nu și la partea de cheltuieli, ceea ce a dus la „includerea în calcului costului energiei termice și a unor costuri aferente altor activități care nu sunt legate de activitatea care face obiectul prestării serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în municipiul Arad”.
Au mai fost descoperite anumite bunuri aflate în proprietatea CET Hidrocarburi care nu erau înregistrate corespunzător în contabilitate, aici fiind indicată centrala de la Moneasa ca fiind într-o astfel de situație, pentru care s-a plătit necuvenit impozit la Primăria Moneasa, sumă de bani care va trebui recuperată înapoi în bugetul CET Hidrocarburi.
De asemenea, s-a observat că atunci când au fost întocmite referatele de necesitate pentru diferite achiziții stabilite în planul de achiziții, nu a fost notată și valoarea estimată la care se ridicau achizițiile solicitate.
CET Hidrocarburi nu a respectat nici perioada minimă stipulată în contractul cadru elaborat de autoritatea națională de reglementare (ANRE), întrucât a întocmit contractul pe doar 2 luni (1 august – 1 octombrie 2022), în loc de 5 ani cum era prevăzut de lege, iar apoi a prelungit termenul periodic, prin mai multe acte adiționale. Consecința acestui lucru, indicată de inspectori, este că CET Hidrocarburi este „expusă riscului de a se afla în imposibilitatea asigurării necesarului de energie termică conform contractului de concesiune a SACET”.
Neregulile trebuie rezolvate până în septembrie
Toate neregulile au fost aduse în atenția conducerii instituției atât în cadrul ședinței de deschidere, care a avut loc în 8 ianuarie 2024, în cadrul ședinței de conciliere din 22 martie, cât și în scrisoarea oficială emisă de Curtea de Conturi în atenția directorului. Toate problemele depistate au primit ca termen de rezolvare data de 2 septembrie 2024.
În ceea ce privește retehnologizarea CET Hidrocarburi, amintim că la ora actuală este în lucru proiectul tehnic pentru proiectul câștigat de Primăria Arad prin Planul Național de Redresare și Reziliență, prin care se va monta o unitate performantă de cogenerare, de cca. 80 milioane euro, termenul limită de implementare fiind anul 2026. Separat de fondurile europene câștigate, Primăria va trebui să achite pe cheltuiala proprie înlocuirea vechilor cazane a căror avize de funcționare au expirat în 2023. Detalii mai multe aici: Valeriu Iftimie, Sandu Ion și Călin Bibarț au semnat contractul de aproape 80 milioane euro pentru retehnologizarea CET Hidrocarburi.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)