Curiozități candid-morbide dintr-un Arad mort și, totuși, plin de viață nedeslușită





„Bă, cum se traduce rubbernecking în limba română?”, l-am întrebat pe Iulian Leonard, căci Google Translate, ca de obicei, e defazat rău și sugerează cuvântul „dărâmături”… cu toate că n-ar fi foarte departe de miezul problemei, dacă ne referim la expoziția media de vineri seara, din sala kinema ikon a Muzeului de Artă, intitulată „Rubbernecking 101”.
Expoziția – practic, proiecția foto și video multi-secvențială – este de fapt o continuare și un upgrade la „Restart”-ul lui Iulian Leonard din 2019, o colecție de imagini vii dintr-un Arad mort, integrată, de data aceasta, în sezonul 4 de serial kinema ikon ca episodul cu numărul 7.
Un avid și consecvent observator pe furiș al spațiului public, Iulian Leonard vânează, descoperă și arhivează obtuzitățile și unicitățile vizual-poetice din ciclul „blink and you’ll miss it”, rezultatul acestui soi de studiu pasiv al urbanului remodelat în mod brutal și al nimicului care vine după fiind o sintetizare nesistematică a bizareriilor circumstanțiale, a banalităților spectaculoase și a subtilităților aproape imperceptibile din orașul nostru, privite cu un ochi critic și deopotrivă ludic.
Astfel, cadrele și secvențele din colecția „Rubbernecking 101” povestesc tacit și cu tact despre un ping-pong mental care refuză monotonia, forțând alienarea la ricoșări automatice, dar și la reveniri perpetue, ca într-un joc de simulare atipică a tempoului universului. E un cvasi-documentar provincial și providențial, un arsenal cinematografic întreprins în „lupta” nimănui, încercând a combate doar frica omului care-și ferește privirea.
Poți privi expoziția „Rubbernecking 101” ca boul la poarta nouă, întorcându-ți capul lovit de stupefacție pe gâtul „cauciucat”, o poți cataloga un serviciu de RETIM muzeal al unor imagini statice și cinetice care surprind elemente citadine uneori semnificative, alteori nesemnificative, dar – cu ochiul potrivit – nu poți să nu sesizezi, în consecință, detaliile care dau cu adevărat sare și piper cotidianului. Până la urmă, exact aceste experiențe unicate din natura urâtă a Aradului reciclează și Iulian Leonard.
Comentariile portalului
Pentru asta folosiți aeroportul pentru motoare turate și Festivaluri de proșt gust gen aoa toate abonate la bani publici .aeroportul trebuie folosit pentru zboruri nu pentru sindrofii politice
Ipocrizia generalizată ridicată la rang de mitologie oficială...când colo....afăra-i vopsit gardu` înăuntru leopardu`
Stimați reprezentanți ai legii, o singură întrebare aș avea: În curtea DSP-ului oare când catadicsiți a vă uita, la neregulile cât carul, în urma multor, (...)