joi, 13 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Geanina Pistru, respinsă la Înalta Curte de Casație și Justiție! Prima doamnă din PNL Arad, prima refuzată…

  de Lucian Dănilă | 13 septembrie 2019, 12:36 PM | Politikos | Știri Arad

  3

  Cariera politică a primei doamne din PNL Arad pare a fi în pericol. Majoritatea celor din partid spun că după plecarea lui Gheorghe Falcă la Bruxelles, Geanina Pistru a devenit mâna forte a partidului, aici, la Arad, ea fiind în lipsa lui Falcă șefa tuturor bărbaților din PNL Arad, mai ales a celui care a fost desemnat ca viitor candidat la Primăria Arad, Sergiu Bîlcea.

  În urmă cu patru ani, în timp ce își exercita funcția de viceprimar al Aradului, Geanina a fost prinsă în offside TEHNIC de cei de la Agenția Națională de Integritate. Apelând la VAR, imaginile au arătat că Geanina era în poziție clară de offside atât cu capul cât și cu pieptul… În raportul de arbitraj s-au scris următoarele: „În perioada exercitării mandatului de consilier local, S.C. AUTO TEHNIC S.R.L. (societate comercială în cadrul căreia aceasta deţine calitatea de asociat unic) a încheiat contracte de prestări servicii și furnizare de produse, în valoare totală de 59.859,32 Lei (la care se adaugă TVA de 14.990 Euro) cu S.C. Compania de Transport Public S.A. Arad și S.C. Centrala Electrică de Termoficare Hidrocarburi S.A. (societăți comerciale care funcționează sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Arad), încălcând, astfel, dispozițiile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003”.

  De atunci, Geanina tot contestă. Și contestă… Și iar contestă…

  Având tot felul de vise de preamărire, Geanina speră la o viitoare candidatură pentru funcția de deputat în Parlamentul României. Sau măcar la varianta de a redeveni viceprimarul Aradului, ca sa-i fie și mai aproape lui Sergiu în eventualiatea în care acesta ar ajunge primar. Dar, țeapă, sau „clanță” cum frumos se exprima șeful ei, fostul primar Ghiță Falcă, într-un mai vechi comentariu pe Facebook.

  Deci, ce-i rămâne Geaninei? Să continue ca antrenor personal al lui Sergiu Bîlcea fără a mai spera (sau cine știe cum se mai modifică legile) că de la anul va pupa și ea vreo funcție de parlamentar sau, măcar, viceprimar. Pentru celelalte funcții se vor bate bărbații din partid dominați de ea sau mai tinerele domnișoare din partid…

  Prima doamnă, prima refuzată…

  Detalii soluţie: Respinge, ca tardivă, contestaţia în anulare formulată de contestatoarea Pistru Popa Simona Geanina împotriva Deciziei nr.4389 din 10 decembrie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, în dosarul nr. 1895/59/2015. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 7 iunie 2019.

  geanina

  Ce spune legea?

  Judecătorii Curții Constituționale (CC) au stabilit că sintagma „aceeasi funcție” din articolul 25 din Legea ANI, folosită când o persoană este găsită în incompatibilitate sau în conflict de interese, se refera la toate funcțiile alese, nu doar la cea pe care a ocupat-o.

  Astfel, interdicția de a ocupa o funcție eligibilă pe o perioadă de trei ani se adresează tuturor persoanelor care au obligația depunerii declarațiilor de avere și de interese.

  Potrivit textului de lege menționat, „persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor alin. (1) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași functie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicția de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a ramânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”.

  În cazul Geaninei Simona Pistru Popa hotărârea judecătorească definitivă privind raportul de evaluare ANI a fost dată în 2018. Avocații ei au depus mai multe contestații cu privire la necunostituționalitate, în 2019, în iunie, fiindu-i respinsă ultima. Nouă nu ne rămâne decât să așteptăm să vedem ce scrie negru pe alb în sentință…

   

   

   

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Imi amintesc ca am aplicat pentru un job… Am fost dusa de sluga lor din servicii Daniela Moldoveanu (locuieste undeva prin Micalaca, langa cimitir, are un Ford achizitionat de la firma ei)….dusa la sediu sa ma vizioneze si mai apoi am avut asigurate WC-urile din UK, scutecele austriece, dar mai ales -minunata Germanie-! Un periplu ce a durat multi-multi ani de zile…

   Poate viata o ajuta sa inteleaga in ce mod -m-a ajutat-!

   Sincer ii doresc din suflet …. binele pe care a avut amabilitatea sa il am asigurat!

   +3 voturi
   +1
   -1
  2. In foto e o echipa -de vis-! Va doresc somn placut si odihnitor in ziua votului! Dansati! Cititi! Plimabati-va! Plecati intr-o excursie! Nu va deranjati sa o votati! Nu merita! Pe verificate!

   Nu generalizez, au si personae minunate! Dar nu ea! adica ei! Din pacate votul insemna LISTA! si asa nu se va alege niciodata cu adevarat doar cine merita!

   +7 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.