luni, 22 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Conferințele Dilema veche revin cu o temă mai veche, dar și mai actuală: „Europa versus”

  de Tomck@t | 13 aprilie 2022, 12:39 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  „Europa versus” a fost tema cu care au debutat Conferințele Dilema veche la Arad, în 2019, preluând din mers continuitatea Festivalului de științe umaniste, organizat de Grupul pentru Management și Mediere Culturală (GMMC). „Față de ediția de acum trei ani, accentul cade mai degrabă pe «versus» decît pe «Europa», așteptările privind conținutul conferințelor vizînd istoria foarte recentă și chiar evenimentele curente”, anunță organizatorul Cătălin Lazurca, referindu-se, evident, la războiul Rusia-Ucraina, numit de Putin „operațiune militară specială”.

  Evenimentul va avea loc în sala Regele Ferdinand a Primăriei între 14 și 16 aprilie 2022, iar invitații sunt Paul Dragoș Aligică, Adriana Babeți, Petre Guran, Cosmin Popa, Oana Popescu-Zamfir, Ioan Stanomir și Sever Voinescu.

  Ediția din 2022 a Conferințelor Dilema veche păstrează formatul obișnuit, cu doi invitați pe seară, timp de trei zile.

  PROGRAM

  14-16 aprilie, sala Regele Ferdinand, Primăria Municipiului Arad

  Joi, 14 aprilie

  18:00 – Ioan STANOMIR, Libertatea şi inamicii ei: o privire europeană

  19:30 – Paul Dragoș ALIGICĂ, Criza ideologică și realinierea politică

  Vineri, 15 aprilie

  18:00 – Cosmin POPA, Putinismul – ideologie și practică politică

  19:30 – Petre GURAN, Sinuciderea celei de a treia Rome

  Sâmbătă, 16 aprilie

  18:00 – Oana POPESCU-ZAMFIR, Europa politică vs. Europa geopolitică

  19:30 – Adriana BABEȚI, Kundera după Kundera. Tragedia Europei Centrale?

  Moderatorul evenimentelor: Sever VOINESCU, redactorul-șef al revistei Dilema veche

  „Reluînd o temă abordată în 2019 – Europa versus, invităm publicul și conferențiarii să dialogheze despre crizele și adversitățile cărora continentul și civilizația noastră trebuie să le răspundă azi. (…) Astfel, profesorii de științe politice Paul Dragoș Aligică și Ioan Stanomir vor vorbi despre ideologiile, culturile și țările aflate în competiție pe continent și care amenință construcția europeană și promisiunile sale fondatoare. Istoricii Cosmin Popa și Petre Guran vor avea prezentări despre cea mai gravă criză europeană a ultimelor decenii: războiul din Ucraina. Iar scriitoarea Adriana Babeți și analista de politică externă Oana Popescu-Zamfir vor vorbi despre crizele Europei Centrale”, anunță GMMC.

  Conferințele Dilema veche sînt un proiect inițiat de GMMC în parteneriat cu revista Dilema veche și finanțat de Centrul Municipal de Cultură Arad. Sponsor: Grup West – dealer Opel, Peugeot și Citroën.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.