sâmbãtã, 24 februarie, 2024

Special Arad Logo

  ExclusivConcursurile pentru funcțiile de directori de școli dau în „clocot”. Ultimatum surpriză pentru colectivul Colegiului Moise Nicoară Arad!

  de Raluca Medeleanu | 16 noiembrie 2021, 10:03 PM | Dezvăluiri | Educaţie | Topic special

  24

  Examenul pentru ocuparea funcțiilor de directori și directori adjuncți în unitățile de învățământ a produs tensiuni mari în unele școli din municipiu, iar la una dintre ele, chiar cea considerată etalonul pentru elită, s-a lăsat chiar cu scandal. Vorbim de Colegiul Național „Moise Nicoară”, unde chiar astăzi, cadrele didactice au primit fiecare un exemplar dintr-o scrisoare deschisă semnată de profesorul Daniel Tocoian, fost director la Școala „Aron Cotruș”, care și-a exprimat intenția de a o înlocui pe actuala directoare de la Moise, Diana Achim, intenție care se pare că a fost primită cu maximă ostilitate de o anumită parte din colectiv.

  Daniel Tocoian, profesor titular de matematică la Colegiul Economic și la Școala Gimnazială „Aron Cotruș”, inspector general adjunct la ISJ Arad, a obținut la proba scrisă a examenului de directori nota 8,20 (din informațiile noastre, o notă mai mare decât actuala directoare a Colegiului „Moise Nicoară”). Asta înseamnă că, dacă trece cu bine de interviu, poate deveni noul director al Colegiului. Totuși, acesta susține că și-a exprimat opțiunea de participare la interviu și la încă două școli: Liceul Baptist și Școala Gimnazială „Aron Cotruș” (pe care o numește școala lui de suflet).

  Cum o să constatați citind scrisoarea deschisă care a ajuns în „mâinile” noastre, reacția unor cadre didactice de la „Moise Nicoară” l-a jignit profund pe profesorul Tocoian, iar acesta solicită nici mai mult, nici mai puțin, să-i fie recunoscută eroarea comisă față de el și să i se prezinte scuze pentru discreditarea sa. Mai mult, acesta le dă și un ultimatum: în caz contrar, va considera atitudinea ca o provocare de a lupta pentru postul de director la „Moise Nicoară”.

  Trebuie menționat că din sursele noastre aflăm că mișcările pe care le face Ministerul Educației la ora actuală au tulburat mult apele pentru mai multe persoane aflate pe funcții de conducere. De exemplu, chiar și actualul inspector școlar general, Marius Göndör, ar fi pregătit să înlocuiască funcția pe care o ocupă acum cu una de director de școală, iar o directoare extrem de populară – Maria Pașcalău de la Liceul Național de Informatică – s-ar afla în situația în care nu își mai poate prelungi mandatul, întrucât nu ar fi obținut nota necesară de trecere la examen.

  Rămâne de urmărit ce se va întâmpla după finalizarea interviurilor care au început săptămâna aceasta.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Domnule Tocoian…vedeti-va de hobiurile dvs.lasati VALOAREA pentru cine o are…mergeti la scoala dvs de suflet,sustineti-va in continuare pilele incompetente,ca,na, nu toata lumea inghite galusca cu calitatile dvs de dascal! Protejati-va protejatii si lasati-o mai moale cu calitatea exceptionala de dascal!
   Este stiut ca toti cei care au ocupat functii de conducere in inspectoratul scolar sunt rupti de realitate la clasa! Nota 8,20 se datoreaza faptului ca ati fost inspector???????

   +8 voturi
   +1
   -1
   • Bravo Mitică! Ne confirmați nouă ăstora care nu suntem dintre voi că, există cocalari și printre Majestățile voastre.

    Nu e de mirare că școala românească este unde este. Are drept dascăli niste manelari.

    Nu credeți? Citiți comentariul Dvs și al celei de mai jos și comparați-le cu sosoaca&co.

    🤢

    +2 voturi
    +1
    -1
    • Definiti va rog cuvantul”manelari”.
     Scoala romaneasca este unde este pentru ca de la ministrii la unii dascali,au frecventat cu mari pauze facultatile…Fosta ministra va ramane in istorie in ceea de priveste prostia!Tot tampitul,agatat de un partid politic, poate decide ce are de facut profesorul de la clasa.

     0 voturi
     +1
     -1
     • Domnu’ meu școala românească este unde este pentru că în secolul 21 încă facem diferența între un copil „excepțional” de la M. Nicoară și un „lake” de la un liceu normal. N-am văzut și nici nu voi vedea greve ale profesorilor pentru eliminarea categoriilor între licee, școli etc și nici pentru desființarea inspectoratului școlar. Deci suntem aici în mare parte din cauza cadrelor didactice. Miniștrii, inspectoratul sunt puțini. Voi sunteți mulți dar slabi.

      In fine, Manelărie înseamnă ceea ce ați scris Dvs. Sau mai precis modul în care ați scris. Pentru noi cei din pulime, vine tradus cam așa: bla+bla șefa noastră actuală este cea mai tare și bla+bla oricine care ar fi in locul ei ar trebui pupat in cur la greu iar , pentru a ajunge atât de tare ca șefa actuală. Mie unu’ îmi vine să vomit când intru într-o școală și văd cum se gudură toți pe lângă director.🤢

      Manelărie= dușmani, valoare etc. și este câteodată sinonim cu cocalarism.

      +2 voturi
      +1
      -1
  2. Domnule profesor, am citit rândurile scrise de dvs.
   Fără să comentez conținutul, vă spun că, din start, m-a deranjat faptul că scrisoarea este scrisă ba folosind diacritice, ba nu.
   Mă aștept la mai multă rigoare din partea unui profesor de matematică, cu privire la punctuație, inclusiv în modul de redactare. Nu se pune spațiu între cuvânt și virgulă, însă acesta este obligatoriu după punct.
   CNMN este un colegiu de elită, nu singurul, care merită condus doar de oameni de excepție.

   +9 voturi
   +1
   -1
    • Da, sunt foarte serios. Orice dascăl, cu atât mai mult unul care se visează director, trebuie să stăpânească bine de tot limba română și regulile ei gramaticale. Referitor la conținut, păstrez opinia pentru mine, nu cunosc persoana și contextul, deci nu fac un comentariu de …. atotștiutor.
     Referitor la restul alegațiilor dvs, din nou, mă abțin. Alți comentatori au ales să vă răspundă, în locul meu.

     +1 voturi
     +1
     -1
  3. Felicitări cadrelor didactice pentru ca au curajul sa își exprime punctul de vedere! Este normal ca dumnealor sa își desemneze reprezentanții in comisia de interviu, la fel și Dl Tocoian are tot dreptul sa își dorească sa evolueze in cariera, dar sa nu uite dumnealui ca poate evoluția lui pentru alții nu are nicio importantă! Exact așa a procedat și el când pixul a fost in mâna lui! După fapta și rasplata!

   +3 voturi
   +1
   -1
   • Meditatii fac elevii de la toate scolile si liceele din Arad,elevi care simt ca vor mai mult si vor sa se realizeze…
    Si acum 35 de ani s-a facut pregatire suplimentara si acum se face…
    Nu contest ca sunt elevi(putini la numar,desigur)care reusesc si singuri…
    Spiritul Moise insa,nu e un mit!

    --3 voturi
    +1
    -1
    • @Alina: ” Spiritul Moise insa,nu e un mit!”

     Pentru că te-ai născut într-o țară înapoiată ca Romania. Competiția între licee, între elevii din aceeași clasă este felul în care școala românească scoate afoni pentru viață.
     Iar profesorii care ți-au insuflat căcaturi precum spiritul Moise Nicoara sunt vinovați fără să știe. Așa au fost și ei la randul lor educați.

     +7 voturi
     +1
     -1
  4. Moise Nicoara a fost si va fi mereu un liceu de elita fie ca vreti sau nu. De aici au plecat cei mai multi olimpici, aici peste 80% din profesori sunt implicati. aici fie ca am vrut fie ca nu, am invatat lucruri ce tin de CULTURA GENERALA. ma intalnesc cu persoane de varsta mea care habar nu au unde e pe harta Barcelona sau nu stiu sa poarte o discutie simpla in lb engleza. Sunt datoare vanduta acestui colegiu ca a reusit sa faca din elevi niste persoane smart. si stiu ca aici pot sa fiu aprobata de orice elev care a absolvit liceul acesta. Vorbiti de profa aia ce sta pe facebook la ore, eh, orice padure are uscaturile ei, nu? mergeti la alt liceu si acolo sa vedeti ca TOTI profi stau pe telefon in timpul orelor. Stiu..e greu pentru un liceu mediocru sa accepte ca Moise Nicoara de ani buni este de departe cel mai bun colegiu din judet, dar vorba aia .. vulpea care nu ajunge la struguri spune ca sunt acrii.. 🙂

   +5 voturi
   +1
   -1
  5. Felicitari profesorilor din Moise!!! Ati fost uniti si ati reusit! Invatamantul aradean este infectat de trepadusi răsfățați care au impresia ca scoala este moșia lu’ tată-so, dar voi ati reusit sa rezistati la verificarea domnului inspektor privind „rezistenta la schimbare” :)) sic! Ati picat „examenul” dar ati picat in picioare si cu capul sus! Bravo Moise!!!
   De menționat ca nici la Liceul Baptist nu a fost binevenit mr. Inspektor doar ca acolo i s-a atras atentia ceva mai discret (stie el de la cine) sa isi vada de drum, dar in sens invers.
   Pai domnuu’ Tocoian, daca ai noștri nu te vrea, ai tăi nu te vrea, noi ce sa îți mai spunem? păi, Drum bun!

   +3 voturi
   +1
   -1
  6. Profesor de matematica, director de scoala, inspector……asa redactezi o scrisoare, deschisa !!! O vede toata lumea ! Limba romana e SF pt tine Daniele ! Ar trebui sa fi un model pentru generatiile urmatoare ! Cum dracu’ ai ajuns director de scoala si inspector ? Voi, care v-ati dat copii la meditatii la el….acum, va da-ti seama unde s-au dus banii vostrii ?
   P.S.
   Locuiesc in blocul S. (Cu el pe scara, sau mai exact, el, pe scara cu mine !) Sa nu vad comentarii aiurea si daca vreti detalii, mai sant.

   --1 voturi
   +1
   -1
  7. Sunt inutile discutiile,jocurile au fost facute…cel care castiga e politicul care se baga in tot si toate.
   Cu cat esti mai obedient cu atat iti cresc sansele sa ai postul mult dorit!
   De foarte multi ani nu mai premeaza calitatea si pregatirea omului!!!!!!!!!!!

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.