Comedii și tragedii, dar și concerte, o paradă de epocă și un „festival al librăriilor arădene”, la FITCA 27
Pregătirile pentru cel mai important eveniment teatral al toamnei au intrat în linie dreaptă. Mai sunt doar câteva zile până când, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, se va spune „start!” celei de a XXVII-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Clasic – FITCA 2024.
Evenimentul va începe în data de 22 noiembrie și va dura o săptămână, până în data de 28 noiembrie.
Despre conținutul artistic al ediției de anul acesta a vorbit astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, selecționerul festivalului, criticul de teatru Maria Zărnescu: „Este o selecție care ține cont că de faptul că într-un festival cu o astfel de tematică trebuie să avem un echilibru între dramatic și comic, între tragedie și comedie. De asemenea, un echilibru între zonele din care provin spectacolele invitate. Geografic, ne îndreptăm către București, către Constanța, către Sibiu, Oradea, Timișoara și, firește, festivalul va fi deschis cu un spectacol al Teatrului Clasic Ioan Slavici din Arad (n. red. – «Visul unei nopți de vară»). Spun «firește» odată ca o eleganță a teatrului față de urbe și apoi pentru că festivalul de anul trecut a avut o soartă nesigură, dar ne-am dorit ca unele dintre spectacolele prezente atunci în selecție să fie anul acesta invitat (…).
Sunt spectacole care se bazează pe texte clasice, dar chiar dacă ele vin din Antichitate, de la Aristofan sau de la Shakespeare, de la Pirandello sau Gogol, până la – hai să-i spunem așa – contemporanul Baranga, deși deja vorbim de secolul trecut, toate aceste texte clasice le veți regăsi în viziuni moderne, viziuni apropiate de gustul publicului de astăzi.
Sper că, lucrând la acest festival din 2015, am reușit să intuim publicul arădean, atât la festivalul din primăvară (n. red. – FITN), cât și la cel din toamnă, să intuim, mai ales, evoluția sa, în aceste vremuri greu de descifrat”.
Actori premiați sau nominalizați la UNITER
„Aș mai puncta faptul că, la fel ca în fiecare an, la acest festival, cel puțin, vorbim despre arta actorului, în frunte, chiar dacă nu sunt neglijate nici celelalte compartimente artistice, iar când vorbim de arta actorului, avem foarte mulți invitați nominalizați și premiați la cele mai importante gale din România, și mă refer aici la Gala Premiilor UNITER, așa că anul acesta o să-l regăsim și pe premiantul cel mai nou, este vorba de Tudor Cucu-Dumitrescu, un al nominalizat: Sorin Miron, îl vom găsi pe Tudor Chirilă, binecunoscut nu doar ca actor, dar îl veți vedea în postura de actor de data aceasta, de la Cluj: Ionuț Caras, de la Oradea: Richard Balint și Răzvan Vicoveanu, de la Constanța un nume important este Andrei Șerban, regizorul care a reușit un echilibru foarte bun între trupa tânără și actorii din generații mai vechi, de la Sibiu: Ofelia Popii și Marius Turdeanu și, nu în ultimul rând, sunt și spectacole de trupă, de la Teatrul Maghiar din Timișoara și Teatrul Național din Cluj – primul spectacol al festivalului, vineri de la ora 17, «Cântece Șamanice», de un regizor turc. Avem așadar români, turci, regizorul italian (n. red. – Roberto Bacci) al textului lui Pirandello și regizorul sârb (n. red. – Kokan Mladenović) al «Păsărilor» de la Timișoara”, a mai spus criticul de teatru Maria Zărnescu, selecționerul FITCA 27.
Evenimente conexe: paradă de epocă, „festival al librăriilor arădene”, workshop și nu numai
Evenimentul va aduce laolaltă, vreme de șapte zile, spectacole semnate de regizori importanți, creații actoricești memorabile, dar programul include și evenimente conexe, cum ar fi o paradă de epocă (în deschiderea festivalului), interviuri filmate cu artiștii invitați, un „festival al librăriilor arădene”, o expoziție de afișe, „Retro Classic Nights” cu Cătălin Lăpușcă și un workshop și o conferință cu cunoscutul coregraf, dansator și profesor Gigi Căciuleanu.
„Programul de spectacole și concerte este completat de activități conexe precum o paradă a costumelor, un festival al librăriilor arădene, o expoziție de afișe a studenților de la Facultatea de Design a Universității „Aurel Vlaicu” Arad și o serie de lecturi publice. De asemenea, în fiecare zi, în intervalul 16.30 – 17.30, vom transmite în direct, pe paginile noastre de social media, pe canalul de youtube al TCIS și pe La StradaTV, interviuri cu artiștii invitați, în cadrul unui program intitulat ABOUT FITCA 2024. Seară de seară, Cătălin Lăpușcă va fi gazda Retro Classic Nights – eveniment găzduit de Clubul FITCA27. Vedeta acestei serii de întâmplări conexe este fără doar și poate, workshopul pe care cunoscutul coregraf, dansator și profesor – Gigi Căciuleanu, îl va susține cu actori ai Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad, ai Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara și ai Teatrului „Regina Maria” Oradea. Maestrul Gigi Căciuleanu ne face onoarea de a susține și o conferință intitulată Măiestria DansActorului. Aceasta va avea loc în 27 noiembrie, de la ora 17.00, în sala Ferdinand a Primăriei Arad”, spune Bogdan Costea, managerul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad.
Programul evenimentelor conexe în cadrul celei de a XXVII-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Clasic:
• 22 noiembrie, ora 18.00, foaierul Teatrului Clasic „Ioan Slavici”: Parada costumelor de epocă
• 25 noiembrie, ora 18.00, foaierul Teatrului Clasic „Ioan Slavici”– lansarea volumelor Ar putea fi și Vederi din Mirador, semnate de scriitorul arădean Ioan Matiuț. Participă scriitorii Vasile Dan și Gheorghe Schwartz.
• 26 noiembrie, orele 11.00 – 14.00, foaierul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” – Ziua lecturii în FITCA 2024 (actorii arădeni vor citi în fața publicului texte din dramaturgia clasică).
• 22 – 28 noiembrie, de la finalul ultimului spectacol al serii până la ora 00.00, la Boeme Teatru – Retro Classic Nights cu Cătălin Lăpușcă
• 25 – 27 noiembrie – workshop susținut de maestrul Gigi Căciuleanu cu actori ai Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad, ai Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara și ai Teatrului „Regina Maria” Oradea
• 27 noiembrie ora 17.00, Sala Ferdinand a Primăriei Arad conferința Măiestria DansActorului, susținută de maestrul Gigi Căciuleanu
• 21 – 27 noiembrie, orele 16.30 – 17.30 – Studio ABOUT FITCA 2024, interviuri transmise în direct pe social media și LaStradaTV, cu artiștii invitați în Festivalul Internațional de Teatru Clasic.
În plus, pe toată perioada FITCA 2024, foaierul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” va găzdui standurile a trei librării arădene: Cărturești, Alexandria și Casa Literelor.
PROGRAM FITCA 2024 – Spectacole de teatru:
(22- 28 noiembrie 2024)
vineri, 22 noiembrie 2024, ora 17.00, Sala Studio
Teatrul Național Lucian Blaga Cluj-Napoca
Cântece șamanice / The Quest, inspirat de poemul persan Conferința păsărilor de Farid Ud-Din Attar (18+)
regia: Çağlar Yiğitoğullari
durata: 1h (fără pauză)
vineri, 22 noiembrie 2024, ora 18.30
Sala Mare
Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad
Visul unei nopți de vară, după textul lui William Shakespeare cu inserții contemporane ale trupei de actori (12+)* – citește recenzia Special Arad aici.
regia: Cristian Ban
durată: 1h50 (fără pauză)
vineri, 22 noiembrie 2024, ora 21.00, Sala Studio
Teatrul Național Lucian Blaga Cluj-Napoca
Oglinda neagră, după nuvelele Roaba și Suflul de Luigi Pirandello
One-man show cu Ionuț Caras
regia: Roberto Bacci
durata: 1h (fără pauză)
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, ora 18.00, Sala Mare
Teatrul Național Radu Stanca Sibiu
Scandal în culise de Michael Frayn
regia: Andrei și Andreea Grosu
durata:2h (fără pauză)
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, ora 20.30, Sala Studio
Péter Sárik Trio & Nikoletta Szőke (Ungaria)
Jazz Request Show
durata: 1h20
duminică, 24 noiembrie 2024, ora 18.00, Sala Mare
Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timișoara
Păsările, după Aristofan (14+)
regia: Kokan Mladenović
durata:1h45 (fără pauză)
duminică, 24 noiembrie 2024, ora 20.30, Sala Mare
CT Project – My Shakespeare Songs
Concert susținut de Cári Tibor/Vajda Boróka/Kiss Attila/Szabó J. Attila
durata: 1h
luni, 25 noiembrie 2024, ora 19.00, Sala Mare
Teatrul de Comedie București
Căsătoria de N.V. Gogol (10+)
regia: Andrei și Andreea Grosu
durata: 2h (fără pauză)
marți, 26 noiembrie 2024, ora 19.00, Sala Mare
Teatrul Dramaturgilor Români București
Interesul general de Aurel Baranga (14+)
regia: Andrei Huțuleac
durata: 2h40 (cu pauză)
miercuri, 27 noiembrie 2024, ora 19.00, Sala Mare
Teatrul de Stat Constanța
A douăsprezecea noapte de William Shakespeare (12+)
regia: Andrei Șerban
durata: 2h15 (fără pauză)
joi, 28 noiembrie 2024, ora 19.00, Sala Mare
Teatrul Regina Maria Oradea
Cyrano de Bergerac de Martin Crimp, adaptare liberă după piesa lui Edmond Rostand (14+)
regia: Horia Suru
durata: 2h40 (cu pauză)
Biletele pentru cea de a XXVII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Clasic (FITCA 2024) costă: 80 de lei (la parter și etajul I), 60 de lei (etajul II) și 40 de lei (etajul III). Pentru spectacolele găzduite de sala Studio, prețul este de 50 de lei (preț unic). Acestea se găsesc atât la casieria Teatrului Clasic, cât și online, pe www.eventim.ro .
*Pentru spectacolul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” – Visul unei nopți de vară, în regia lui Cristian Ban, prețul unui bilet este de 30 de lei (preț unic).
Comentariile portalului
== MI AM ADUS AMINTE == BA CIONCA BA == OARE CINE A INTARZIAT CONSTRUCTZIA SPIT MATERN DIN ARAD PANA A CASTIGAT GHITZA PUSHCULITZA CONTRACTUL ? == TZAI DRK == SA VINA BANUL == LOZINCA FANARIHOTZILOR ==
Chiar așa, cum ar fi un tur 2 între Simion și Georgescu?
Eu nu am văzut mizerie in spital și nici de personal care pretinde spaga nu am auzit. E ușor să arunci cu noroi.