Codruţ Marta – veriga lipsă a unui lanţ infracţional ce sperie FBI

  de Lucian Valeriu | 6 April 2014, 12:00 PM | Investigaţii

  0

  Din 21 mai, 2012, de când Codruț Marta a dispărut… subit de lângă sediul RealitateaTV (și-a lăsat telefoanele în maşină şi i-a cerut şoferului să se plimbe prin oraş; printre ultimele persoane pe care le-a văzut a fost şi bunul său prieten şi naş Elan Scwartzenberg, pe atunci proprietar al Realitatea TV), dosarele penale pe numele său s-au extins ca urmare a unor informații cruciale ce acreditează, totuși  ideea că fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar ar fi fost ucis.

  În octombrie, anul trecut, DNA-ul a  descins în 35 de locații,

  toate, aparținând unor apropiați ai lui Elan Schwartzenberg – dat în urmărire generală internaţională din februarie, a.c. –, aceştia, la rândul lor,  învinuiți pentru infracțiuni economice. Dar adevărata rațiune pentru care DNA a lansat valul de percheziții are legătură în primul rând cu informațiile pe care aceștia le-ar avea despre presupusa moarte a lui Codruț Marta, infracțiunile economice presupus săvârșite de aceștia fiind numai modalitatea de a-i „agăța” pe complicii săi… dintre care se remarcă, cel puțin prin spectaculozitatea și exotismul subiectului, soții Radu și Diana Nemeș.
  „Soţii Radu şi Diana Nemeş sunt cercetaţi într-un dosar de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, alături de fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, fostul şef de cabinet al lui Blejnar, Codruţ Marta, fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor Viorel Comăniţă, fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa Dan Secăreanu şi mai mulţi administratori de firme” – potrivit DNA.

  Ei au fost arestați în Statele Unite, fiind găsiți într-un buncăr,

  după ce peste un an şi jumătate au fost dați în urmărire generală prin Interpol pentru fraudă şi evaziune fiscală.
  „Sub proprietatea pe care cuplul Nemeş urma să construiască o casă masivă, agenții au găsit un buncăr subteran complet utilat şi mobilat, cu o uşă de oţel care putea fi închisă din interior. Buncărul ar fi putut găzdui confortabil familia luni de zile dacă nu chiar ani, având în vedere depozitele de hrană găsite în această structură”, se arată în referatul procurorilor americani.

  Fraudă de 73 de milioane de dolari cu produse petroliere – cercetată de FBI

  Diana și Radu Nemeș au fost arestati marți, 18 martie, 2014, de FBI și vor fi extrădati în România, a anunțat Mediafax, citând publicația Nisqually Valley News. Omul de afaceri Radu Nemeș, în vârstă de 39 de ani, și soția sa, Diana Nemeș, în vârstă de 38 de ani, au fost acuzați în România de evaziune fiscală, iar în SUA sunt acuzați de o fraudă de 73 de milioane de dolari. Nemeș se afla în vârful afacerii cu produse petroliere, alături de Codruţ Marta.
  Diana Nemeş le-a cerut autorităţilor americane să fie eliberată pe motiv că este însărcinată. A fost refuzată:  „Diana Nemeş susţine că sarcina ei ar fi pusă în pericol de o lungă încarcerare. Centrul Federal de Detenţie SeaTac, unde în prezent se află în arest, are toate utilităţile să satisfacă nevoile medicale în timpul sarcinii.
  Statele Unite au confiscat cu succes doar o mică parte a averii pe care ea şi soţul ei au acumulat-o prin sistemul de evaziune fiscală. Banii au fost spălaţi în România, în Dubai şi ulterior de aici, aşa cum este detaliat în plângerea Statelor Unite” –
  conform aceleiași surse.

  Ce mai făceau soții Nemeș în State

  „Diana Nemeș a transferat fonduri din Dubai unor brokeri specializaţi în tranzacţii cu metale preţioase pentru a cumpăra cantităţi semnificative de aur. Diana Nemeş a deschis numeroase conturi bancare, în numele societăţilor pe care le-a creat, pentru a deţine titlul de proprietate asupra activelor şi a ascunde controlul soţului asupra lor”, mai scrie în referatul procurorilor americani.
  Soţii Radu şi Diana Nemeş urmează să fie extrădaţi în ţara noastră. Un nou termen pentru cei doi a fost programat pentru 22 mai, când va avea loc o audiere cu privire la extrădarea lor.

  Remember

  Dat în urmărire prin Interpol, Marta ar fi fost ba răpit, ba ucis, ba dispărut fără urmă
  Marta este de negăsit, deşi a fost dat în urmărire generală atât în ţară, cât şi în afara graniţelor. În lipsa lui, nici dosarul în care este cercetat împreună cu Blejnar nu a avansat prea mult. Marta a fost condamnat, iar Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea acestuia în lipsă. Şeful său, Sorin Blejnar, se plimbă în voie cu toate că are un statutul juridic incert. Concret, procurorii DNA au cerut interdicţie pentru ca fostul şef al ANAF să părăsească ţara, însă judecătorii instanţei supreme au respins această solicitare, în urma contestației depuse de către Blejnar.
  Totuşi, DNA a instituit sechestru asigurator asupra mai multor bunuri mobile şi imobile aparţinând lui Blejnar, fostului său şef de cabinet Codruţ Marta şi fostului director al Autorităţii Naţionale a Vămilor Viorel Comăniţă. Nu s-a dat încă o soluție definitivă în acest caz cu toate că este deosebit de grav. Fostul şef al ANAF, împreună cu mâna sa dreaptă, Codruţ Marta, este acuzat că în perioada mai 2011-iulie 2012 a acordat sprijin unui grup infracţional organizat care a sustras de la plata accizelor cantităţi însemnate de motorină comercializate pe piaţa internă. Prejudiciul produs astfel se ridică la 15 milioane de euro și constă din neplata de accize, TVA și impozit pe profit la comercializarea de motorină Euro 5.
  De amintit că şi soţia lui Marta a fost trimisă în judecată de procurorii DIICOT, fiind acuzată de prostituţie şi proxenetism. Ea a condus o reţea de prostituate de lux pentru clienţii cu dare de mână.
  Prieteni de o viaţă, pe Sorin Blejnar şi Codruţ Marta îi leagă o relaţie care  transcende penalul. Sunt născuţi în Săvârşin, au fost colegi de şcoală şi apoi au studiat la Timişoara la aceeaşi Universitate. Când Blejnar a ajuns preşedintele ANAF, Marta şi-a urmat prietenul şi a fost numit șeful său de cabinet. Pe filiera Marta-Blejnar, firele… cel puţin din punct de vedere al alianţelor liber consimțite… duc inclusiv la Palatul Cotroceni, acolo unde şeful Comunităţii Naţionale de Informaţii, Dan Moldoveanu, este naşul cuplului Blejnar-Buzabrici. De asemenea, consilierul general Horaţiu Ţica, personaj bine cunoscut în lumea afacerilor „la gri” (supranumit prințul PUZ-urilor în Bucureşti şi fost coleg de liceu şi prieten, în celula de bază Blejnar-Marta), este căsătorit cu şefa de cabinet din Primăria  Capitalei lui Băsescu, pe vremea când acesta era primar general.
  Codruţ Marta este (era?…) un om bogat. Are în conturi 2.136.000 lei, 620.000 euro, dar şi un apartament de 172 mp în Bucureşti, obţinut prin donaţie  (conform ultimei declaraţii de avere). Între 1997-1998 a făcut afaceri imobiliare cu terenuri în Arad şi Giurgiu, de unde a câştigat aproape jumătate de milion de euro. Dispărutul mai are ceasuri de 30.000 de euro, tablouri de 20.000 de euro şi arme de vânătoare de 10.000 de euro. Totodată, a deţinut şi jumătate din societatea Glasul Aradului SRL Arad, care posedă şi licenţa pentru postul de radio. Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a primit în luna martie o solicitare de la societatea Glasul Aradului SRL de cedare a licenţei audiovizuale a postului de radio Glasul Aradului către societatea Joy Media Enterprise. Codruţ Marta a fost reprezentat la adunarea generală acţionarilor de către Adrian Marta, printr-o procură din 2012.

  Vom reveni asupra acestui caz…  cu aplicaţii mai mult pe ultimul paragraf al acestui articol-pilot.

   

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.