marþi, 23 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Update Cine este noul proprietar al Jurnalului arădean? Heinrich Pecina doar cumpără și vinde, interesul său este profitul, nu presa!

    de Lajos Notaros | 31 iulie 2017, 8:09 PM | Regional

    5

    Titlu principal (31.07.2017) – S-a vândut Adevărul, pardon, Jurnalul arădean! Noul proprietar este austriacul Heinrich Pecina

    Aflăm din cel mai popular portal de știri independent al Ungariei, Index.hu. că Russmedia a vândut până la urmă portofoliul său de publicații print și online din Ungaria și România.

    Noul proprietar nu este însă nici Mediaworks-ul primarului din satul natal al lui Viktor Orbán, nici noul guru al cinematografiei maghiare, Andy Vajna, producător la Hollywood al celebrului film care se învârte între picioarele Sharonei Stone, Basic Instict.

    Este austriacul Heinrich Pecina, cel de la care Lőrinc Mészáros a cumpărat Mediaworks și omul care a fost instrumental în închiderea ziarului nr. 1 al Ungariei, Népszabadság.

    Explicația este foarte simplă, prin înființarea acestei firme, strategii din spatele Fideszului reuseșesc să ocolească legea maghiară antitrust, cea care putea bloca un proiect care prin două trusturi trecea la controlul întregii prese maghiare din provincie.

    Cu alte cuvinte, tot un om apropiat, dar despre asta legea n-are cum să știe, de curentul actual al politicii maghiare, ilustrat prin personalitatea autoritară a lui Viktor Orbán.

    Pecina, după ce a vândut Mediaworks, a înființat în mai un nou trust numit Media Development Management, astfel încât de acum Jurnalul arădean si cel bihorean, nemaivorbind de aradon, nu mai țin de Russmedia, ci de acest Media Development Management al austriacului care înoată prin lumea presei maghiare precum un rechin gata de noi atacuri.

    Dacă pentru Jurnalul arădean, fost Adevărul, fostă Flacăra Roșie, schimbarea de proprietar nu înseamnă, cel putin la prima vedere, mare lucru deocamdată, prin cele trei ziare maghiare cumpărate, în Ungaria nu mai există publicații de provincie care să nu fie controlate de trusturi apropiate sau chiar create pentru Viktor Orbán.


     

    UPDATE – Cine este noul proprietar al Jurnalului arădean? 

    Dincolo de faptul că bunicul său a fost administratorul moșiilor principelul-moștenitor, Franz Ferdinand, ucis la Saraievo, Heinrich Pecina este prezent pe piața investițiilor din România de o vreme, rolul său în preluarea Volksbank de către Banca Transilvania fiind bine documentat.

    După ce Creditanstalt, unde lucra la începuturi, este preluat de Banca Austria, în 1997 își înființează propria firmă de investitii și consultanță financiară, Viena Capital Partners (VCP), prin care este prezent de atunci mai ales pe piețele financiare ale Europei de Est, dar și în China.

    Interesul său pentru presă este oarecum conjunctural, fiind legat de intenția Fidesz de a prelua controlul asupra presei maghiare în totalitatea ei. În 2014 înființează în Ungaria Mediaworks mai mult pentru a ocoli, în interesul Fideszului lui Viktor Orbán, legea antitrust, preluând un portofoliu de publicații devenite de vânzare în urma unificării portofoliului maghiar al trusturilor Ringier și Axel Springer.

    După numai doi ani, după ce închide ziarul de stânga cel mai popular al Ungariei,  vinde și Mediaworks celui care este omul de bani nr. 1 al lui Orbán, celebrul primar Lőrinc Mészáros.

    Același joc se întâmplă și acum, noua firmă, Media Development Managament, înregistrată în Cipru, în spatele căreia se află Pecina, intră pe piața presei maghiare doar pentru a ocoli încă odată legea antitrust, având în vedere că publicațiile de provincie din Ungaria sunt deținute deja de două trusturi de presă, ambele legate de interesele partidului lui Orbán.

    Se poate presupune, așadar, că publicațiile din România care au ajuns astfel în prorietatea lui Pecina și indirect a cercurilor fidesziszte reprezintă doar un balast și risc asumat, soarta lor depinzând de mișcările de pe piața presei din viitorul apropiat.

    De altfel, banii – se vorbeșțe de zece miliarde forinți, adică cu puțin peste treizeci milioane de euro –  cu care s-a cumpărat portofoliul Russmedia, vin de la Banca Comercială a Ungariei și o altă bancă ce poate fi legată de numitul Mészáros, omul care a cumpărat Mediaworks de la Pecina.

    Născut în 1950, Pecina este căsătorit și are doi copii, locuind în Austria, într-un castel la Maria Ellend.

    Castel Pecina

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

      • Nu prea contează ce este,să fie sănătos, ceea ce este important ca reprezintă niste grupuri si interese care n-au nicio treabă cu jurnalismul profesionist.
        Din acest punct de vedere, colegii de la aradon n-au de ce să se teamă și n-au nici pentru ce să spere…

        0 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    8 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.