vineri, 6 decembrie, 2024

Special Arad Logo

    Centenarul Marii Uniri, în discuție la conferința „Trecut comun –viitor european”

    de Special Arad | 20 noiembrie 2017, 12:42 PM | Administraţie

    3

    Comunicat. Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, sala Regele Ferdinand a găzduit conferinţa cu titlul „Trecut comun –viitor european”. Evenimentul organizat de Primăria Muncipiului Arad în colaborare cu Asociaţia Charta XXI, a adus în discuţie un „subiect sensibil”: centenarul Marii Uniri.

    Totul a pornit de la temerile legate de faptul că anul 2018, în loc să fie un an al împlinirii, ar putea fi unul al ostilităţii. Primele semnale în acest sens au fost date chiar la începutul acestui an când cei 84 de membrii ai Academiei Române au lansat un mesaj  xenofob, antimaghiar. Din păcate nu au fost singurele manifestări de acest gen. Este şi motivul pentru care membrii Chartei XXI au ţinut să organizeze această conferinţă cu puţin timp înainte de a păşi în anul centenarului care va abunda de evenimente dedicate aniversării Marii Uniri.

    Trebuie să înţelegem că ceea ce reprezintă pentru o parte bucurie, pentru partea cealaltă va reprezenta tristeţe. Trebuie să acceptăm bucuria unui grup şi să înţelegem tristeţea celuilalt”,  a declarat preseşedintele Asociaţiei Charta XXI,  László Surján. Acesta a invocat rolul important al toleranţei în această situaţie delicată. „Dacă această toleranţă nu va câştiga teren vom face o problemă mai mare dintr-o problemă mai mică. De multe ori există misiuni imposibile. Sper că vom reuşi să găsim o soluţie la această problematică. De aici, de la Arad dorim să plece un mesaj clar către Bucureşti sau Budapesta: vom reuşi să găsi o soluţie şi vom reuşi să ne respectăm reciproc.”

    Despre respectul reciproc a vorbit şi  primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă. Edilul a subliniat faptul că „Aradul este un oraş special care a evoluat semnificativ în ceea ce priveşte relaţiile umane”. Falcă a afirmat că aniversarea centenarului va fi un bun prilej pentru „a ne gândi la ce vom face în următorii 100 de ani împreună. Vreau să fiu fericit cu prietenul şi vecinul meu, iar când prietenul şi vecinul meu sărbătoreşte vreau să-i fiu alături, şi cu drag aş vrea să fac eu o sărbătoare încât să poată participa şi prietenul şi vecinul meu. Vrem sa menţinem acest standard al relaţiilor noastre, să arătăm valorile în care credem şi atunci 2018 va fi un an frumos pentru toată lumea.”

    Aradul, oraşul în care a fost gândită Marea Unire, a devenit şi oraşul de unde a plecat un mesaj clar atât spre Bucureşti cât şi spre Budapesta „Urmează un an important,  privit diferit de români şi maghiari. Trebuie să ne amintim care sunt lucrurile care ne leagă şi cât de importantă este pacea dintre noi” a concluzionat Gabriel Andreescu, membru al Asociaţiei Charta XXI.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Aiurea, Charta XXI! O exhibare (mai mascată, mai pe față) a frustrărilor maghiarimii din România, din Ungaria și de pretutindeni. Sub masca înțelegerii și toleranței, ungurii nu vor să participe la sărbătoarea națională a României. Vorbitorii unguri au scos puternic în evidență faptul că maghiarii din Ardeal nu sunt de acord cu hotărârea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia de la 1 dec. 1918, zicând chiar că nu este valabilă pentru că ei n-au participat, ba chiar că nici toți românii n-au participat. Pentru ei, voința românilor reprezentați de 1200 de delegați și 100.000 de participanți nu contează, ci doar raptul teritorial făcut la Trianon de puterile învingătoare. Cinste vorbitorilor români (Smaranda Enache, Gabriel Andreescu și Gh. Falcă), aceștia susținând ferm cauza românilor, exprimată democratic prin referendumul de acum aproape 100 de ani. Unicul punct de întâlnire ideatică al participanților a fost ideea toleranței și a conviețuirii comune româno-maghiare, veche de o mie de ani și cu perspectiva altui mileniu în viitor.

      +1 voturi
      +1
      -1
    2. László Surján scrie cu mândrie pe Wiki că el este născut în „Regatul Ungariei” la Cluj, în 1941.

      Câte sute de ani au nevoie Naționaliștii Unguri să accepte o realitate?
      Acum este cum este și gata. Pace!

      Pentru noi, „cei normali la cap” este simplu.
      „Mă respecți te Respect” și te pun la masă să bem o vodcă din prune. Orice discuție despre pretenții teritoriale nu este altceva decât o provocare jegoasă. Este lipsită de respect și nu duce la nimic bun.
      Isoria trebuie lăsată istoricilor … iar noi trebuie să trăim ziua de azi! Împreună! … cu toate națiile Europei Libere și Democrate.

      0 voturi
      +1
      -1
      • Perfect de acord stimate Peterpan.Si eu sunt ungur nascut si educat in Romania si ma intriga toata mascarada izolationista recenta din EU!Am vrut cu totii o Europa unita,cu drepturi si sanse egale.Cine are interese sa dezbine si sa demoleze ceva care(cu multe obstacole)a inceput sa se construiasca?Omul de rand? Nu,omul de rand vrea liniste si bunastare.

        0 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    0 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.