duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Update Ce vom avea voie și ce nu după 15 mai? Declarația președintelui despre declarația pe propria răspundere, purtarea măștii, distanțare fizică, biserici și activitățile sportive

  de Special Arad | 12 mai 2020, 8:14 PM | Coronavirus | Naţional

  2

  UPDATE: Din 15 mai s-ar putea redeschide terasele

  Din 15 mai nu va mai fi nevoie de declarație pe propria răspundere în interiorul localității de domiciliu, decât dacă călătorim în alte localități. În cazul al doilea, excepțiile sunt zonele metropolitane, a precizat astăzi președintele Klaus Iohannis, care a detaliat măsurile care vor intra în vigoare după ieșirea din starea de urgență.

  „(…) când ieșim din localitate este în continuare nevoie de o declarație, mai puțin în zonele metropolitane, unde, de exemplu, din comunele din jurul Bucureștiului foarte multă lume vine la serviciu în București și se întoarce. Pentru aceste deplasări, în interiorul zonei metropolitane, nu va nevoie de declarație. Dar dacă mergeți, de exemplu, din București într-un oraș din provincie, pentru a rezolva o problemă care se încadrează între excepții, aveți nevoie de o declarație scrisă”, a spus șeful statului, citat de HotNews.

  Începând cu 15 mai, purtatul măștii va fi obligatoriu în spațiile interioare, precum magazine sau transportul în comun.

  Este obligatorie, atenție, nu este o recomandare, este obligatorie păstrarea unei distanțe între persoane, de 1,5 metri, asta însemnând distanța a două brațe; dacă amândoi întindem brațul, distanța căutată este asta”, a subliniat Klaus Iohannis, care a atras atenția că „epidemia Covid-19 este încă între noi” și nu este „momentul să ne relaxăm prea mult”.

  În ceea ce privește activitățile sportive, profesioniștii pot relua cantonamentele, însă competițiile nu vor începe în prima perioadă de ridicare a restricțiilor.

  Pentru sportivii amatori, sunt permise activitățile individuale, inclusiv în baze sportive, dar doar în aer liber. În schimb, accesul în vestiare va fi interzis.

  Pentru biserici, se pot relua slujbele, în exterior, dar și aici cu respectarea unor reguli: credincioșii vor purta mască și vor păstra distanța de 1,5 metri.

  Igiena mâinilor devine obligatorie și este extrem de importantă. Trebuie să ne spălăm pe mâini cât se poate de des și întotdeauna când venim acasă de la magazin sau de la o activitate în afară.

  Ce se redeschide?

  „Se vorbește foarte mult despre așa-numita relaxare. Am spus la început: nu este cazul să ne relaxăm, dar anumite activități trebuie reluate. În acest sens se redeschide parțial comerțul, se pot redeschide, din 15 mai, magazinele care au acces din exterior, care au acces direct din stradă, se redeschid saloanele de îngrijire personală, se redeschid muzeele”, a spus Klaus Iohannis.

  „O chestiune pe care nu putem să o dispunem, dar putem să o recomandăm: recomandăm autorităților locale ca din 15 mai să redeschidă parcurile pentru accesul publicului”, a mai spus președintele.

  La ce se renunță?

  „Se renunță la obligația de a sta acasă și se renunță la obligația unei declarații atunci când ne deplasăm în interiorul localității. Deci, atenție, putem să ne deplasăm în interiorul localității în care locuim fără să avem nevoie de declarație, fără să avem nevoie de acordul cuiva. Totuși, în interesul nostru și al celor pe care dorim să îi protejăm, nu trebuie să exagerăm, trebuie să renunțăm la deplasările la care se poate renunța fără prea mari sacrificii.

  Ce rămâne, totuși, obligatoriu în continuare, în prima etapă: este interzisă deplasarea în afara localității, sigur, cu excepții. Aceste excepții vor fi enumerate în decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență, sunt excepții naturale, de exemplu, cine merge la serviciu, merge; se poate merge în afara localității pentru muncile agricole; se poate ieși din localitate pentru sporturi individuale, de exemplu mersul cu bicicleta”, a declarat șeful statului.

  UPDATE: Proiectul de lege propus de Guvern privind starea de alertă a trecut de Senat. Urmează votul deputaților

  Proiectul de lege privind starea de alertă a trecut de Senat cu 111 voturi, 8 împotrivă și 15 abțineri.

  Urmează votul deputaților. Proiectul va fi supus la vot miercuri.

  Proiectul guvernului a fost însă modificat masiv de senatorii juriști.

  Una dintre modificările esențiale aduse proiectului de lege este că impunerea stării de alertă va trebui să fie încuviințată de Parlament, informează Europa FM. Amendamentul a fost propus de senatorul PSD Șerban Nicolae.

  Potrivit amendamentului, când starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul țării, măsura se supune încuviințării Parlamentului. Parlamentul se pronunță în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, în termen de trei zile de la data solicitării de încuviințare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviințare, starea de alertă încetează de îndată. Dispozițiile prezentului alineat se aplică în mod corespunzător și în cazul prelungirii stării de alertă.

  De asemenea, tot în Comisia juridică a Senatului a fost eliminat întregul capitol 3 al proiectului de lege, secțiune care modifica OUG 21/2004 – actul normativ care, în prezent, reglementează starea de alertă.

  Un alt amendament prevede că pe perioada stării de urgență s-ar putea deschide terasele care respectă măsurile de protecție sanitară.

  Amendamentul propus tot de senatorul Șerban Nicolae și adoptat de senatori este următorul:

  Art.3 – (1) Pe durata stării de alertă se poate suspenda consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât şi la terasele din exteriorul acestora. (2) Pe durata stării de alertă poate fi permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice care nu se consumă în spațiile menționate la alin. (1), cu excepția teraselor unde se respectă măsurile de protecție sanitară. (sursa: Digi24)

  Mai precis, dacă proiectul de lege va trece și de Camera Deputaților, din 15 mai se va putea servi mâncare și băutură doar la terase.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. PENIBILĂ rău de tot toată această cuvântare … cum de fapt au fost și restul din această perioadă. Aroganța este cât muntele „Omul”! Nici nu merită comentată, că este un „ghiveci nou” peste cel neconsumat. Unul de cantină muncitorească de pe vremea comunismului.

   --2 voturi
   +1
   -1
  2. Nu înțeleg dece apar poze cu această malformație genetică în majoritatea ziarelor, cine este de fapt această -arătare- și dece-și bagă nasul în toate kăkaturile, că prea le știe pe toate cu moaca lui de tembel ???

   --1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.