sâmbãtã, 15 iunie, 2024

Special Arad Logo

  „Cascadă” de concursuri la Liceul Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn”. Lista participanților și a câștigătorilor (Foto)

  de - | 12 martie 2018, 8:52 AM | Știri Arad

  0

  Comunicat: „Elevii Liceului Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn” – de la mic la mare – au fost stimulați și impulsionați să participe la două proiecte de amploare, care să demonstreze într-un final că limba germană nu e chiar atât de înfricoșătoare precum pare și că oferă multiple posibilități de a te „juca” cu ea, de a-ți exprima personalitatea și creativitatea. Trebuie doar să dai frâu liber gândurilor și trăirilor și la urmă vei fi tu însuți impresionat de ce ai fost în stare. Un asemenea experiment este în măsură să-ți inspire încredere în tine, să-ți arate ție și altora ce este în străfundul tău, cât de original și creativ poți fi.

  Concursul de creativitate „Deutsch lernen macht Spaß” („Să învățăm limba germană cu plăcere”) s-a adresat atât elevilor de gimnaziu, cât și celor de liceu. Organizatori au fost profesorii catedrei de limba germană, cu sprijinul direcțiunii și al coordonatorului de programe și proiecte educative.

  Elevii claselor de gimnaziu și-au prezentat tema aleasă, fie printr-un afiș, fie prin scenete și materiale powerpoint, cretivitatea fiind, alături de exprimarea în limba germană, criteriul cu cel mai mare punctaj. Majoritatea elevilor au ales să lucreze în echipă, dezvoltându-le și această competență.

  Juriul care a evaluat prezentările pentru elevii de gimnaziu a avut următoarea componență: prof. Lavinia CHIȘ, prof. Ildiko BUN, prof. Marieta NIMĂT, prof. Cristina BUSU, prof. coordonator proiecte educative Georgiana MARIA, precum și d-l director, prof. Mario STOICA.

  Iată-i pe cei care „au urcat pe podium”:

  Clasa a V-a

  Premiul I: Olariu Alex – Banc Albert

  Premiul II: Măteuţ Alexandru – Pop Vlad

  Premiul III: Boriga Alexander

  Clasa a VI-a:

  Premiul I: Chiș Sonia – Savin Anastasia

  Premiul II: Krämer Swen

  Premiul III: Chiriloi Selina – Miuța Iarina și Voştinariu Grosszmann Andreea – Neagoe Andreea

  Clasa a VII-a:

  Premiul I: Lupșa Iana – Cîta Patrick

  Premiul II: Pădureanu Alexandra – Băcanu Anastasia

  Premiul III: Mișcovici Mira

  Clasa a VIII-a:

  Premiul I: Aştefănoae Andreea – Nicolaescu Iulia – Elisa Petcuţ

  Premiul II: Vanessa Molnar

  Premiul III: Ioviţa Ana – Lile Rareș

  Liceenii, elevii claselor a X-a B și un grup din clasa a XI-a B s-au întrecut care mai de care în idei originale, sub îndrumarea d-nei prof. Adina Șerb. Cei din clasa a X-a au pornit de la o nuvelă polițistă – „Das Fräulein von Scudery“ de E.T.A. Hoffmann – parodiind-o sub formă de pantomimă, teatru radiofonic, film de scurt metraj sau revistă. Ei au demonstrat cum se pot juca cu un text, de unde se pornește și la ce se poate ajunge. Grupul din clasa a XI-a și-a pus o problemă de viitor: timpul zboară și elevii de azi vor ajunge părinții de mâine. Astfel, ei au început să cântărească avantajele „Școlii Germane” și au făcut pe această temă un filmuleț.

  Juriul pentru elevii de liceu compus din prof. Lavinia CHIȘ, prof. Georgiana MARIA și voluntara din Germania Ronja POHL a decis următorii câștigători:

  Premiul I :  Diana Codrean, Giulia Rieger, Radu Fizedean, Leon Schmidt

  Premiul II:  Betty Bun, Mădălina Giurgi, Sarah Telegdi, Dan Bîndea

  Premiul III: Briana Bocșa, Patricia Haș, Ilinca Sas, Thomas Wild

  Premierea tuturor elevilor, câștigători și participanți, cu diplome și premii de natură financiară. Acest lucru a fost posibil prin sponsorizări ale din partea SC Takata, Hella Romania, Systronics și Asociația Părinților Școlii Germane.

  Concursul de literatură „Lesefüchse“ este un concurs care s-a născut acum 10 ani la inițiativa unor profesori din Germania care activau la Moscova și care au extins granițele țărilor participante, pâna ce a fost cuprinsă și România, în urmă cu 4 ani. De atunci, avem mereu reprezentanți la faza internațională la Berlin. Anul trecut, România a fost reprezentată de elevul școlii noastre, Andru Cristian din clasa a XI-a B, care a lăsat o impresie deosebită juriului. În semn de recunoștință pentru meritele sale, Cristi este invitat anul acesta să facă parte din juriu la faza pe țară, care va avea loc în data de 13 aprilie la Baia Mare.

  Pentru concurs, participanții trebuie să citească 4 cărți (titlurile sunt impuse), să prezinte una dintre ele la concurs (anunțată în prealabil),  iar apoi să le comenteze pornind de la întrebările puse de moderator. Juriul decide câștigătorul pe criterii unitare în toate fazele competiției.

  Anul acesta, la faza pe școală au intrat în joc 8 concurenți, care s-au pregătit din octombrie sub îndrumarea voluntarei noastre din Germania, Ronja Pohl și a d-nei prof. Adina Șerb. Cei care și-au măsurat puterile au fost: Haricleea Stoi și Jessica Zimmermann din clasa a IX-a, Patricia Haș, Ilinca Sas, Iulia Șendroiu și Sarah Telegdi Sarah din clasa a X-a, Diana Codrean și Radu Fizedean din clasa a XI-a.

  Toți au fost la înălțime, toți au fost bine pregătiți și au știut să lupte, lăsând o impresie deosebită asupra juriului. Dar din fiecare „bătălie“ trebuie să se aleagă un învingător; membrii juriului au căzut de acord că cel mai bine și mai convingător a argumentat una dintre „mezinele“ grupului, și anume Haricleea Stoi. Ea ne va reprezenta la faza națională.

  Din juriu au făcut parte d-nele prof. Ildiko Bun, prof. Marieta Nimăt de la LT „A.M.Guttenbrunn” și d-l prof. Stefan Mahler, care vine din Germania și activează la Liceul „Nikolaus Lenau“ din Timișoara. Moderatoare au fost Ronja Pohl și d-na prof. Adina Șerb”.

  Prof. Lavina CHIȘ și prof. Adina ȘERB

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.