joi, 18 iulie, 2024

Special Arad Logo

  A tras peste 300.000 de cartușe! Arădeanul Sorin Babii a fost prezent la șase ediții ale Jocurilor Olimpice, cucerind două medalii

  de Dan Lazăr | 12 aprilie 2023, 10:45 AM | Povești despre oameni | Recomandările editorilor | Sport

  0

  Printre noi se află, chiar dacă sunt mai puțin vizibili, poate și din pricina apelor tulburi ale prezentului, personalități ale sportului de care trebuie să fim mândri. Arădeanul Sorin Babii este o legendă a tirului sportiv din România, specialist în probele de pistol, care a reprezentat ţara noastră la 6 ediţii ale Jocurilor Olimpice. Palmaresul său include două medalii la Jocurile Olimpice (una de aur și una de bronz), două la Campionatele Mondiale (ambele de bronz) şi douăsprezece la Campionatele Europene (trei de aur, şase de argint şi trei de bronz), notează Agerpres, citând siteurile COSR și FRTS.

  Născut în 14 noiembrie 1963, la Arad, potrivit site-ului Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, cosr.ro, Sorin Babii a început tirul sportiv la vârsta de 13 ani, în cadrul Clubului Sportiv UTA Arad. Patru ani mai târziu, a fost selecţionat, în premieră, în loturile reprezentative de juniori ale României, cu care a participat la patru ediţii ale Campionatelor Europene.

  La nivel de junior, a obţinut şase medalii, dintre care una de aur în 1981, cu echipa de pistol aer comprimat, conform volumului „Enciclopedia educaţiei fizice şi sportului din România” (Ed. Aramis, 2002). La pistol liber, a realizat două medalii de argint cu echipa, în 1981 şi 1982. Cele trei medalii de bronz au fost câştigate în 1981, la pistol aer comprimat şi în 1983 la pistol liber, individual şi cu echipa.

  Începând cu anul 1985, a concurat în competiţiile seniorilor, fiind prezent la opt Campionate Europene şi la două Campionate Mondiale, confrom cosr.ro.

  A devenit campion european în 1985, în Osijek, cu echipa, la proba de pistol liber. În 1989, a dobândit aurul european la Copenhaga, la proba de pistol cu aer comprimat. Cel de-al treilea titlul de campion european a fost obţinut la Zürich, la proba de pistol liber, în anul 1995.

  Cele şase medalii europene de argint au fost obţinute: în 1985, la pistol liber; în 1987, la pistol individual şi cu echipa; în 1992, la pistol cu aer comprimat; în 1995, la pistol liber cu echipa, şi în 1997, la pistol cu aer comprimat.

  La Campionatele Mondiale, a câştigat două medalii de bronz, în 1989, la Sarajevo, şi în 1991, la Stavanger, în Norvegia, ambele la pistol cu aer comprimat.

  Sorin Babii, alături de Lia Manoliu și Elisabeta Lipă

  Între 1984 şi 2004, Sorin Babii a participat la şase ediţii consecutive ale Jocurilor Olimpice, egalând recordul stabilit iniţial de atleta Lia Manoliu şi, ulterior, de canotoarea Elisabeta Lipă. La prima lui participare la Jocurile Olimpice, în Los Angeles, s-a clasat pe locul al 11-lea.

  În 1988, la Jocurile Olimpice de vară de la Seul, Sorin Babii a devenit campion olimpic în proba de 50 m pistol liber, după ce i-a învins pe toţi cei 43 de concurenţi din 31 de ţări, chiar în prima zi a Jocurilor Olimpice, notează site-ul Federaţiei Române de Tir Sportiv, frts.ro. Acesta a fost primul titlu olimpic din istoria tirului sportiv românesc la această probă. Sorin Babii este al cincilea trăgător român care a cucerit titlul olimpic, după Iosif Sârbu (1952), Ştefan Petrescu (1956), Ion Dumitrescu (1960) şi Corneliu Ion (1980), arată Emanuel Fântâneanu în „România la Jocurile Olimpice” (Red. Publicaţiilor pentru Străinătate, 2000).

  Într-un interviu acordat Agerpres în 2018, Sorin Babii a rememorat gloriosul moment din 18 septembrie 1988, ziua în care a devenit campion olimpic. „(…) satisfacţia când ţi se cântă imnul este supremă. Pentru că ai obţinut cel mai râvnit titlu, de aceea Jocurile Olimpice reprezintă competiţia supremă. Sunt fericit şi mulţumit că am pus şi eu o cărămidă la imaginea României”, a declarat campionul olimpic.

  La următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice de vară, din 1992, la Barcelona, sportivul român a obţinut medalia olimpică de bronz la pistol cu aer comprimat, după ce ocupase primul loc în clasamentul intermediar până la ultima tragere, notează cosr.ro.

  Sorin Babii a obţinut medalia de aur la Cupa Mondială din 1989, la pistol cu aer comprimat, precum şi la Cupa Mondială de la Seul, 1999, la proba de pistol liber. La Cupa Mondială de la Sydney, din 2002, a ocupat cea de-a treia poziţie pe podium, potrivit cosr.ro.

  La Supercupa Mondială din 1994, de la München, a cucerit medalia de aur la pistol cu aer comprimat, arată „Enciclopedia educaţiei fizice şi sportului din România”.

  În 2005, s-a situat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului în cadrul Balcaniadei de Tir de la Iaşi, proba de 10 m.

  La nivel de club, a activat la UTA Arad, la Steaua Bucureşti şi, din 2003, la Omega Tehnoton din Iaşi, stabilind noi recorduri naţionale în probele de pistol liber şi aer comprimat.

  (Sorin Babii privește hotărât spre țintă)

  (Sorin Babii privește hotărât spre țintă)

  Sorin Babii: „În tir nu se poate vorbi de noroc”

  În cariera lui de sportiv, a tras peste 300.000 de cartuşe. „În tir nu se poate vorbi de noroc, ci de pregătire. În plus, contează enorm echilibrul psihic, mai mult chiar decât pregătirea tehnico-tactică„, afirmă Sorin Babii, citat de frts.ro.

  Iniţial, s-a retras din activitatea competiţională în 2002, revenind asupra deciziei în anul următor. Retragerea sa definitivă a avut loc în 2008, odată cu obţinerea unui nou titlu de campion naţional la pistol liber. În acelaşi an, a decis să se dedice antrenoratului. Unul dintre elevii săi, Alin George Moldoveanu, a cucerit titlul de campion olimpic la 10 m puşcă cu aer comprimat la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012.

  Sorin Babii deţine gradul de locotenent-colonel în rezervă în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, notează cosr.ro.

  Pentru performanţele sale sportive, în 1985 i-a fost acordat titlul de Maestru Emerit al Sportului.

  În anul 2000, i-a fost conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Ofiţer, pentru ca în 2012 să fie ridicat la gradul de Comandor. Între anii 2010 şi 2019, Sorin Babii a fost preşedintele Federaţiei Române de Tir Sportiv. În prezent, este membru în Biroul Federal al FRTS, poligonul de tir sportiv din orașul nostru purtându-i numele.

  18 septembrie 1988. La JO de la Seul, Sorin Babii a cucerit titlul olimpic la 50 m pistol liber, primul din istoria tirului sportiv românesc în această probă.

  Citește și: Arădeanca „Pușa” Mihalache a mai „țintit” un mandat de președinte al Federației Române de Tir Sportiv

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.