joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Zeci de kilograme de droguri, arme letale şi sute de cartuşe, ridicate de polițiștii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate

    de Alin Olteanu | 16 aprilie 2022, 12:05 PM | Naţional | Recomandările editorilor

    0

    Comunicat. În perioada 11 – 15 aprilie 2022, polițiștii structurilor de combatere a criminalității organizate au efectuat 25 de acțiuni operative (dintre care 13 acțiuni operative de amploare) care au condus la destructurarea a 13 grupări infracționale specializ ate în trafic de persoane, criminalitate informatică, trafic și consum ilicit de droguri și spălare de bani.

    În cadrul acestor acțiuni, au fost efectuate 160 de percheziții domiciliare, fiind derulate activități investigative pentru probarea activității infracționale a 128 persoane.

    Au fost emise 81 ordonanțe de reținere, iar față de 22 de persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar.

    Până în prezent, instanțele au emis 39 de mandate de arestare preventivă, 13 măsuri de control judiciar și 1 mandat de arest la domiciliu.

    Au fost confiscate ori au fost instituite următoarele măsuri asigurătorii: peste 35 kg. cannabis, 123 de doze amfetamină, 200 de grame de cocaină, peste 1.200 de grame alte substanțe cu efect psihoactiv, 4 sisteme informatice, 110 telefoane mobile, 4 laptop-uri, un ceas, 3 arme letale, 342 de cartușe, 8 arme neletale, 5.700 lire turcești, 4.000 de dolari americani, aproximativ 30.000 de euro și aproape 150.000 de lei.

    În acțiuni, au fost implicaţi 386 de polițişti din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate, sprijiniți de polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene, Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și de jandarmi din cadrul I.J.J. și B.S.I.J., activitățile fiind realizate cu suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale.

    1. Într-un alt caz, la data de 12 aprilie, polițiștii din Caraș – Severin și procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Caraș – Severin au efectuat 21 de percheziții domiciliare, în județele Caraș – Severin, Timiș și Dolj, la persoane bănuite de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și de mare risc, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, plasarea de monedă contrafăcută și contrabandă calificată, constând în introducerea și scoaterea din țară de arme letale și muniție aferentă.

    Din cercetări a reieșit că liderii unui grup infracțional implicat în activități privind traficul de droguri de risc și de mare risc ar fi dezvoltat alte două grupări infracționale, una specializată în infracțiuni la regimul armelor și munițiilor, iar cea de-a doua bănuită de infracțiuni din sfera falsului de monedă.

    Pe parcursul cercetărilor, au fost ridicate peste 5 kilograme de cannabis și mai multe doze de cocaină, trei arme scurte, tip pistol, modificate pentru tragere cu muniție letală și peste 600 de cartușe cu glonț.

    6 persoane au fost arestate preventiv, iar față de 7 persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

    Colaborarea cu autoritățile suedeze a fost efectuată prin intermediul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Poliției Române.

    2. Polițiștii din Covasna și D.I.I.C.O.T. au efectuat 3 percheziții domiciliare, în județul Covasna, la persoane bănuite de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de persoane. Simultan, pe teritoriul Ungariei, a fost efectuată o percheziție domiciliară, pe teritoriul Germaniei au fost efectuate două percheziții domiciliare și pe teritoriul Austriei o percheziție domiciliară.

    În urma perchezițiilor efectuate în România, au fost ridicați aproximativ 100.000 de euro, 9.400 de lei și aproximativ un kilogram de bijuterii din aur. Până în prezent, au fost identificate 11 victime, dintre care 4 cetățeni maghiari, care ar fi fost traficate. Schimbul de informații între autoritățile din statele participante a fost asigurat de EUROPOL, iar cooperarea judiciară a fost facilitată prin intermediul EUROJUST. Au fost arestați 6 suspecți, 3 în România, 1 în Ungaria și 2 în Germania.

    3. La data de 12 aprilie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești și procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat 6 percheziţii domiciliare, în județul Argeș, la locuințele unor persoane, bănuite de trafic de droguri de risc și de mare risc. 4 persoane au fost arestate preventiv, una a fost arestată la domiciliu, iar față de 3 persoane a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar, pentru 60 de zile.

    4. Tot miercuri, 12 aprilie, polițiștii de combatere a criminalității organizate din Buzău și D.I.I.C.O.T. au efectuat 2 percheziții domiciliare, în județul Buzău, la două persoane bănuite de trafic de minori.

    Din cercetări a reieșit că, în perioada decembrie 2021, un bărbat ar fi recrutat, prin metoda „loverboy”, o minoră, în vederea exploatării sexuale a acesteia, prin determinarea la întreținerea de relații sexuale, în schimbul unor sume de bani. În urma perchezițiilor, au fost ridicați 2.000 de euro și alte bunuri. Un bărbat a fost arestat preventiv, pentru 30 de zile.

    5. La data de 12 aprilie a.c., polițiștii din Mehedinți și D.I.I.C.O.T. au efectuat 5 percheziții domiciliare și au pus în aplicare 9 mandate de aducere.

    Din probatoriul administrat până în prezent, a reieșit că doi bărbați s-ar fi ocupat cu distribuirea drogurilor de risc și mare risc, în județul Mehedinți.

    În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate aproximativ 370 de grame de cocaină, un kilogram de cannabis, precum și alte droguri. Valoarea drogurilor indisponibilizate este de aproximativ 50.000 de euro. 2 bărbați au fost arestați preventiv, pentru 30 de zile.

    6. La data de 13 aprilie a.c., polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Olt, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., au efectuat 6 percheziții domiciliare, în județul Olt, la persoane bănuite de trafic de droguri de risc.

    În urma perchezițiilor domiciliare, polițiștii au descoperit și ridicat 3,9 kilograme de fragmente vegetale, precum și aproximativ 2.000 de alice. 2 persoane au fost arestate preventiv, pentru 30 de zile.

    7. De asemenea, la data de 13 aprilie 2022, polițiștii din Brașov, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., au efectuat 13 percheziții domiciliare.

    În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate, în vederea indisponibilizării, aproximativ 1,2 kilograme de cannabis, 190 de grame de cocaină, peste 63.000 de lei și alte droguri.4 persoane au fost arestate preventiv, pentru 30 de zile.

    8. La data de 14 aprilie, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara, au efectuat 61 de percheziții domiciliare, la persoane bănuite de constituire a unui grup infracțional organizat, introducerea în țară de droguri de risc, trafic de droguri de risc și mare risc și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive.

    Principalele surse de proveniență a drogurilor distribuite ar fi fost colete expediate din Spania, pentru cannabis, comenzi plasate pe o rețea online, pentru amfetamină sau substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive, dar și culturi ilicite organizate indoor sau outdoor, din județul Timiș.

    În urma perchezițiilor au fost indisponibilizate 11,8 kilograme de cannabis, 123 de doze de amfetamină, 5 pistoale (3 tip airsoft și două cu gaze), precum și alte droguri, obiecte și sume de bani. 31 de persoane au fost reținute, pentru 24 de ore. Ulterior, 14 persoane au fost arestate preventiv, iar față de 13 a fost dispusă măsura controlului judiciar.

    9. Cu toate că nu au avut loc în perioada aceasta, întrucât s-a decis mediatizarea în cursul acestei săptămâni la nivelul EUROPOL, Poliția Română a contribuit la închiderea unuia dintre cele mai mari forumuri de hacking din lume.

    Polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au acordat sprijin de specialitate, prin identificarea și copierea serverului de comandă și control a celui mai mare forum de hacking, care era folosit pentru interacțiunea infractorilor din mediul online, dar și pentru postarea diferitor baze de date compromise, inclusiv a unor companii din România.

    Activitățile au fost desfășurate în baza cooperării judiciare internaționale, prin comisie rogatorie transmisă de autoritățile din SUA, autoritatea care a coordonat cazul fiind US Secret Service.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.