vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Blesteme fără bătrânețe și fantasy fără de moarte…

    ilustrația Cărții Blestemelor realizată de Bogdan Andronic

    Prima dată am auzit de Hyperliteratura când eram la facultate. Pe atunci, nu ajungeam atât de ușor la internet, așa că îmi luam laptopul sub o aripă și plăteam câte o cafea la un local cu wireless, de lângă locul în care stăteam în gazdă, la Timișoara, pentru a putea citi câte puțin din paginile digitale ale diferitelor site-uri care mă încântau pe atunci. Așa am dat de Hyperliteratura, o revistă culturală online care avea tot felul de articole interesante, mai ales recenzii de cărți foarte bine scrise.

    Apoi, după câțiva ani, mi-a fost dat să-l întâlnesc în persoană și pe fondatorul acestui website cultural: Andrei Ruse și-a lansat romanul „Zaraza” la librăria Scienta (2014), o librărie care acum nu mai există la Arad, dar care a fost un soi de hub cultural care încă lipsește mult unora dintre arădeni. Se făceau acolo lansări de carte, vernisaje, chiar și concerte și reprezentații de teatru. Era situată pe Vasile Alecsandri, dar acum în locul ei se află ceva mult mai util orașului: un magazin de perdele…

    • Citește și: Andrei Ruse, noul pariu al literaturii românești, despre boemia Bucureștiului interbelic și „Zarazele” fără nume – Special Arad

    Revenind la Andrei Ruse, urmărindu-i de atunci încolo activitatea, am ajuns să-i port un respect profund, realizând că e un fenomen pe cale de dispariție la noi în țară, acel gen de persoană care se zbate pentru idealuri, pentru facilitarea accesului la cultură, la cea autentică și nu pentru a obține vreo maximă îmbogățire din asta. În acest sens, în 2017, a făcut un pas în plus – unul extrem de curajos, dat fiind situația în care se află cultura în țară – s-a ambiționat să-și deschidă propria editură la București, căci a observat că scriitorii români nu erau răsplătiți cinstit pentru munca depusă. Alte edituri mari le ofereau doar un procent infim din vânzări, iar el a vrut să schimbe asta. Și uite că i-a ieșit! Chiar dacă asta a implicat multe sacrificii… Este cel de-al cincilea an când editura Hyperliteratura scoate cărți de sub tipar, totul printr-o procedură foarte eficientă: prin crowdfunding (precomandă), iar autorii primesc până la 20% din încasări. Astfel, au apărut cărți de Octavian Soviany, Radu Aldulescu, Lucia Hossu – Login și mulți alții… majoritatea fiind cărți de ficțiune, dar și o antologie extrem de apreciată a istoriei rockului românesc, pe două părți, ambele lansate și la Arad. Aici mi-a fost dat să mă întâlnesc din nou cu Andrei, întrucât Special Arad s-a angajat să se ocupe cu partea organizatorică a celor două lansări (în 2017, respectiv 2018). Cum se știe că orașul nostru are o bogată istorie a acestui stil muzical, ambele evenimente ne-au lăsat amintiri frumoase cu „full house”.

    • Citește și: Arma împotriva sistemului, activată de Nelu Stratone și formația Carusel. „Rock sub seceră și ciocan” la Arad – Special Arad

    Dar lăsând activitatea editurii deoparte, Andrei Ruse este, înainte de toate, scriitor. Și unul foarte bun, excelând mai ales la partea de detalii. A depus o muncă titanică atunci când și-a adunat informațiile pentru a putea reda cât mai fidel povestea de viață a lui Cristian Vasile („Zaraza”), iar acum s-a întâmplat același lucru și pentru scrierea celei mai noi cărți ale sale, a cincea la număr: „Cartea Blestemelor”, prima parte a unei trilogii pe care o pregătește. Aici, Ruse face o adevărată odă folclorului – o parte din cultura românească peste care mulți ar crede că s-a așternut cu totul praful. Ca un arheolog meticulos, a scos la iveală o sumedenie de legende, datini, obiceiuri, creaturi din mitologia românească și le-a îmbrăcat în haine noi, le-a adaptat pentru generația actuală, basmul devenind „fantasy”, așa cum aflăm și din descrierea oficială a cărții: „un fantasy românesc epic, inspirat din basmul Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” – practic cel mai „dark” basm autohton, singurul care e văduvit de acel tipic happy end.

    Ceea ce încearcă să facă Andrei îmi declanșează involuntar în minte versurile unor alți români care încearcă să salveze moștenirea noastră culturală, arhaică: „folcloru-i oxigen pentru un popor astmatic” – ne cântă și încântă cei de la Subcarpați.

    275819100 4660192930775998 466885747608883933 n

    „Cartea Blestemelor începe într-o noapte friguroasă, când șapte ostași se întorc la palat, aducând cu ei un străin misterios, de pe un tărâm necunoscut, care știe de ce fiul împăratului oamenilor nu se trezește la viață. Salvarea prințului însă vine cu un preț usturător: o profeție care spune că atunci când el va împlini al douăzecilea său leat, va trebui să plece din regat pentru totdeauna, spre locul de unde sângele său își are rădăcinile. Destinul său îi va fi ascuns de cei din jur, dar odată ce va crește, inima începe să i se neliniștească, bănuind că alt adevăr îi este scris în stele.
    Vei pătrunde într-un timp înainte de timp, un univers păgân și plin de magie, al basmelor, miturilor și al folclorului pur românesc, așa cum nu l-ai aflat vreodată, unde zâne, vâlve, iele și știme, ursitoare și vrăjitori sau ființe fantastice ale pădurilor și nopților deschid «cartea blestemelor» lui Aleodor, cel sortit să schimbe lumea știută de până atunci”.

    Dacă v-am stârnit interesul, puteți comanda cartea direct online, de pe site-ul librăriei Cărturești: Cartea Blestemelor – Andrei Ruse (carturesti.ro).

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.