marþi, 8 octombrie, 2024

Special Arad Logo

    Bicicleta mea, Sputnik (Nu vă gândiți la nimic pervers!)

    de Lajos Notaros | 14 septembrie 2024, 12:58 PM | Blogul Special Arad | Recomandările editorilor

    18

    De cum am revenit la Arad, după terminarea celor trei ani de repartiție obligatorie, mi-am pus în cap să-mi iau o bicicletă. Pe vremea aceea Aradul era o mică Olandă. Numai prim-secretarii circulau cu mașini, tot restul cu bicicleta.

    Aveam două în casă, un Pegas roșu-galben cu roți mici, folosit de mama, și una fără marcă și determinații artistice, confecționată de tata pentru scopurile speciale la care putea fi folosită o bicicletă în ultimii ani ai coșmarului ceaușist.

    Era o sculă specială cu spițe groase și portbagaj din fier forjat, pregătită parcă pentru front și expediții în Tibet.

    Eu, ca să ajung la școală pe mal, aveam nevoie de ceva mai finuț. Și sportiv. Eram tânăr, aveam blugi Levi’s original cumpărați de bunica din Ungaria și o pereche de Puma albe de la niște bișnițari, tocmai bune de împins la pedale pe Malul Mureșului.

    După îndelungate frământări am ajuns la concluzia evidentă că am două posibilități: semicursiera românească Tohan sau cea rusească. Sputnik se numea parcă. Nu vă gândiți la nimic rău, pe vremea aia șef în Rusia era Gorbaciov și nu Putin.

    La second-hand, atunci se spunea de ocazie, nici nu mă gândeam, aveam mândria mea de tânăr ciclist revenit din munți. E un fel de a zice. Am petrecut primii trei ani de după facultate la Brad, la Liceul Avram Iancu de acolo. N-aveai ce face la Brad cu o bicicletă. Erau distanțe scurte, n-avea rost, iar cum ieșeai din oraș dădeai de munți. Pe vremea aceea nu exista încă mountain-bike. Nici măcar ca idee.

    Problema era că astfel de biciclete nu se găseau așa cu una, cu două, în comerț. Soseau din când în când și se terminau în câteva minute, nici măcar nu ajungeau în magazin. În vitrină, exclus. Pile n-aveam, șansele mele de a cumpăra o semicursieră în comunism erau aproape de zero.

    Dar aveam un prieten. Bun. Bun de tot. Născut pe bicicletă. Făcea Arad-Ineu și invers noaptea pe ploaie, printre camioanele Roman, de ziceai că e Eddy Merckx la antrenament înainte de Turul Franței. A scăpat cu viața, o minune ca oricare alta în acele vremuri în care fără minunile zilnice n-aveai nicio șansă să supraviețuiești dacă nu erai cu pile, cunoștințe și relații.

    Vine ăsta la mine într-o dimineață și-mi zice: sunt semicursiere la Șicula. Unde?, mă uit eu la el plin de înțelegere.

    Sosea în cele mai inoportune momente, putea să apară și la unu noaptea dacă avea să-mi spună ceva. Acolo unde Nae?, continui eu pe aceeași idee. Da, mă, acolo, hai să mergem.

    Acum?, încep eu să mă neliniștesc. Da’ când?, se uită el mirat la mine după care se posomorăște: Da’ nu dau decât pe ouă. Ce să dea pe ouă?, fac pe niznaiu’. Păi, semicursiera. O mie șase sute e prețul în care intră o sută de ouă. Noa, hai, zic eu, mergem.

    Intru în casă, că eram în curte pe trepte, amicul avea acest obicei să stea mai mult pe trepte, iau două mii cu mine și-l întreb la ieșire: Când e tren? Nu știu, zice el plin de îndoieli, da’ trebuie să mergem până la Ineu, iar de acolo cu stopul până la Șicula. Înapoi venim cu bicileta până la Ineu. Bine, zic eu, hai. Da, ouăle?, mă întreabă el oarecum colateral. Lasă-le în fras, mă dau eu mare, mai vedem noi acolo.

    Am avut norocul prostului. M-a luat pe drum cu o durere de cap cum numai eu știu să am. Și asta a fost norocul. Era cald, în tren muște și miros de băutură ieftină, eram un tip sensibil pe vremea aia.

    Primul lucru după ce am intrat în magazinul acela mixt din Șicula a fost s-o întreb pe vânzătoare dacă n-are ceva împotriva durerii de cap.

    Era o femeie zdavănă, voluminoasă dar bine proporționată, nici țărancă, nici doamnă.

    Vă doare capu?, mă întreabă gata de acțiune și cu evidente note de îngrijorare în glas. Doamne, zic eu, ăsta nu-i durere, e sfârșitul lumii. Știu cum e, mă asigură ea și dispare pe loc. Reapare în scurt timp cu un pahar cu apă în mâna dreaptă, stânga fiind intinsă spre mine hotărâtă, dar grațioasă: algocalmin, am adus două ca să fie sigur. Le înghit pe amândouă, dau peste cap paharul cu apă și-i zic: Mi-ați salvat viața!

    Lăsați, îmi spune ea modestă, dar tonul o trădează: exact asta gândea și ea.

    Bicicletele erau în spate. În magazie, un fel de șură părăsită în care soarele pătrundea șuvițe printre crăpături și găurele. Nu erau decât două culori: albastre și roșii.

    Mi-am luat una roșie, i-am umflat roțile, am fixat ghidonul și șezutul. I-am plătit femeii satisfăcut și destins: Mi-a trecut de tot, nu știu ce mă făceam fără Dumneavoastră! Lăsați, zice ea, și poate mai treceți pe la noi că niciodată nu știi ce poți găsi în șura aia din spate. Adevărat, am zis eu, ușurat și satisfăcut. Trebuie neapărat să mai trec pe aici. M-am uitat spre prietenul meu să văd dacă are ceva împotrivă. N-avea.

    Se uita foarte atent la niște bidoane colorate de pe raft.

    Am ieșit afară, el s-o pus câș așa într-o parte pe rudă și am luat-o frumos spre Ineu.

    De ouă, nici vorbă!

    Citește și: Sinuciderea lui Alexandru Ene. Ce spun fiul acestuia, bocsiganii din Gară și patronul Ovidiu Palcu despre milionarul „în acte”

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Doamne…ce amintiri….
      Cand am implinit 14 ani,m-a luat unchiul meu de mana,intr-o dimineata si m-a dus la Auto-Moto de la gara…Nu stiam unde ma duce si pentru ce??
      Ei bine,ca sa imi cumpere o bicicleta noua,cea veche(un Pegas Camping portocaliu)nu mai facea fata..
      Miros de cauciuc nou in tot magazinul,culori diverse dar mi-au sarit in ochi cateva de nuanta metalizata…Semicursiere rusesti Sputnik…
      Bucurie enorma..Mi-am ales una albastra.
      A costat 1850Lei,in conditiile in care unchiul meu avea 1870 salar de CTC-ist la Ranghet…
      Era mandria mea,toata ziua o stergeam si o lustruiam…

      +14 voturi
      +1
      -1
    2. Nu era nevoie de pile pentru a le achizitiona, eu am avut doua semicursiere rusesti, una albastru metalizat a doua verde metalizat din pacate ambele mi-au fost furate, acesta fiind motivul pentru care am renunta sa mai cumpar alta ! Istorioara este interesanta, din pacate urmeaza standardul zilei, daca este sa citesti presa te impiedici de articole care vorbesc de viata grea din comunism, deschizi televizorul dai de tot felul de „comisii” care analizeaza recalcularea pensiilor, mergi la medic nu scapi includerea in reteta medicala a celebrului deja panaceu „Concor”, iesi in strada peste tot atmosfera este amprentata de Falca si Bibart si distugerile faptuite de acestia .

      +3 voturi
      +1
      -1
      • Tocmai de aceea am întrebat de perioadă. În Arad, da, s-a trăit mult mai bine ca in restul țării până târziu. Eu când în 1980 le-am spus părinților că, fiind student însurat, primim, la Cluj, cartele la produsele de bază, nu le-a venit să creadă. Până la urmă s-a ajuns și aici la cartele după 1982-83. Și asta a fost situația cu majoritatea produselor de după 1985. Să nu amestecăm planurile: vina administrației de acum nu este că nu urmărește modelul ceaușist. Dimpotrivă, aș zice…

        +4 voturi
        +1
        -1
    3. Elaine Benes și bicicleta Schwinn

      La aceea vreme, semicursiera Sputnik era visul oricărui adolescent sau tânăr!
      Am avut și eu una, model mai vechi(exact ca cea din poză, o recunosc după modelul apărătorii foii de lanț, era cu gauri rotunde, la modelul,,nou” erau trapezoidale).
      Îmi plăcea la nebunie să-i fac întreținerea, o demontam pe bucățele și o remontat la loc, inclusiv, ,centrat” roțile…

      +3 voturi
      +1
      -1
    4. Se intampla in 1981…Ca sa nu mai spun cate imbunatatiri i-am mai adus….
      Si ca sa fie perfect,domnul Wolf(ziarist),pe care probabil ca l-ati cunoscut,pe la sfr anilor 80,a emigrat in RFG si mi-a lasat Sputnikul dansului,de culoare verde metalizat….
      Eram cel mai tare din parcare…:-)))
      PS:…mi-ati fost profesor de Filozofie la Ind.13(Peda)..

      +5 voturi
      +1
      -1
      • Vau, înseamnă că ne cunoaștem. Mă bucur, sper să aveți amintiri plăcute despre mine. Da, prin 81 situația în Arad era încă acceptabilă, lucrurile s-au stricat și pe aici după 1985. Și, da, la Peda mă duceam cu Sputnikul. Cel puțin până în 87 când am ajuns proprietar de mașină. Oltcit luat din banii de nuntă și primit după 6 ani de așteptare…

        +6 voturi
        +1
        -1
    5. A fost, s-a dus….mâine e o altă zi. C’est la vie!
      Nu prea am impresii pozitive din perioada respectivă.
      viața petrecută înainte de revoluție. Mergeam mai mult pe jos sau cu bicicleta. Eventual cu motocicleta IJ cu ataș :))
      La mașini din vest ne uitam mai ceva ca la nave „Sputnik”.
      Cu autobuzele, în stație pe urmă urcai dacă erai destul de puternic să te înghesui sau să circuli pe scări eventual cu ușile deschise.

      Era un fel de hobby prin anii 1980 modificarea-construirea unui tandem din 2 biciclete. Bicicleta Pegas cu Ukraina typ tandem :))
      Muierile se așezau în față, în timp ce bărbații pedalau, frânau și conduceau din locul din spate. Pilotul cu stokerul.
      – „Nu vă gândiți la nimic pervers”… totuși puțin deflexiune sau by-pass
      prin anii 1980 – doar propaganda partidului
      prin anii 2024 – doar propaganda partidelor al PARTIDULUI
      Pilotul – Gianina Tereșkova cu stokerul de ciclocomputer – Sergiu Gagarin

      +3 voturi
      +1
      -1
    6. … nimic rau: „Спутник” – satelit (program spatial sovietic de exceptie).Portbagajul bicicletei era gandit pentru Laika.Rudi Dassler nu putea decat sa fie incantat.Nu era chiar asa de rau, gaseai biciclete peste tot.Alea rusesti erau de multe ori la schimb cu produse: pene de gasca, oua, etc.Gaseai si televizoare color, sunca de Praga din aia la conserva mare (paralelipiped), conserve de carne in suc propriu, peste proaspat si congelat, cremvusti, salamuri bune, rulade de pui, esenta de coca-cola (puneai in pahar cu apa minerala de Lipova si era spectacol), pepsi, bere buna, tenisi de dragasani, geci de piele de toate felurile, aparate video (Mitsubishi),etc.Mai taia lumea un porc, un vitel, o rata, un pui, o gasca, un miel, etc.Aveam ce manca.Erau congelatoarele pline (ca doamna aia cu sura din spate).Erau de toate.Tata avea Ucraina, mama avea Pegas si eu aveam o cursiera Turist.Mare scofala.PS: eram oameni normali, nu eram nici militieni, nici securisti, nici membri de partid cu functii.Acum e crunt in Romania si face lumea foame.O seara linistita.

      +5 voturi
      +1
      -1
    7. Tot pe vremuri, dar inainte de 89 am reusit sa cumpar o bicicleta ruseasca, semicursiera, Turist. Nu era Sputnik, dar era buna. Am tinut-o vreo 5 ani, si probabil as fi continuat sa ma plimb cu Turistu daca nu ar fi furat-o din garaj. Daca aveti vreo poveste si cu cele mai tari magnetofoane de pe vremuri: Kashtan si Majak, citim cu placere.

      +4 voturi
      +1
      -1
      • O, da, mi-ați dat o idee. Să iau la rând aparatele pe care le-am ascultat de-a lungul timpului, dar înaintea digitalizării. Am început cu unul cu căști al nașului meu. Apoi primul nostru aparat radio, un Doina cu baterii și acumulator. Pe urmă pick-upul verișorului, în sfârșit un casetofon portabil al prietenei mele din adolescență adus din Ungaria, iar culminarea: primul meu magnetofon: un Tesla care putea fi agățat și pe perete.

        +3 voturi
        +1
        -1
    8. Apropo de Sputnik în speță de ruși România are niște politicieni incredibili de slabi pe politică externa noi puteam profita de pe urmă graniței cu Ucraina implicit cu războiul, sa ciupim câteva zeci de miliarde de euro și dolari de la UE și SUA.
      Taiwan a primit vreo 9 miliarde de dolari la ultima alocare din partea congresului SUA și nu a căzut nici o drona din China, cum la noi cad fără număr din Rusia.
      Zic ca ai noștrii sunt slabi pt ca sunt aroganți ei la întâlnirile bilaterale se laudă cât de bogată e România nu încearcă să obțină beneficii moca și atunci și normal ca ei zic, pai dacă stați asa bine ia cumpărati de la noi niște F35.
      De când suntem în NATO americanii ne-au dat 2 avioane cargo casate și câteva Hummer-uri la fel casate, când puteam sa profitam sa ne doteze toată armata din banii lor.
      PIB România-300 miliarde euro
      PIB Israel-550 miliarde dolari
      PIB Taiwan-800 miliarde dolari
      https://www.forbes.ro/congresul-sua-a-aprobat-un-ajutor-de-95-miliarde-de-dolari-pentru-ucraina-israel-si-taiwan-387451

      +7 voturi
      +1
      -1
    9. Eu ardelean de bastina am primit in1963 o bicicleta maghiara Csepel SR 26 cu mult peste Sputnik in sensul ca se pedala cu mult mai usor. Si impresia artistica era peste Sputnik. In 1963 Sputnik era galben nemetalizat, eu am primit un SR 26 albastru metalizat. Oricum pentru noi ambele erau precum BMW in zilele noastre.

      +3 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.