duminicã, 19 mai, 2024

Special Arad Logo

  Bibarț, despre viitorul parc din zona Vlaicu: „Dacă tot am așteptat atâta, îmi asum să mai așteptăm ca să prindem finanțare europeană”

  de Raluca Medeleanu | 5 martie 2024, 3:28 PM | Administraţie | Știri Arad | Topic special

  9

  În perioada în care prin oraș răsar ca ciupercile după ploaie afișe prin care Călin Bibarț ne arată diferite proiecte implementate de Primăria Arad în decursul mandatului său, primarul a crezut de cuviință să-i asigure pe locuitorii din zona Vlaicu de continuarea proiectului prin care se vrea amenajarea unui nou parc.

  Proiectul a fost anunțat pentru prima oară în 2021, dar edilul a declarat în conferința de presă de astăzi, 5 februarie, că partea care a durat cel mai mult a fost rezolvarea măsurătorilor cadastrale și înregistrarea terenului de cca. 3,5 hectare în proprietatea Municipiului Arad, întrucât până să fie „ochit” ca locație pentru un viitor parc, terenul viran era lăsat de izbeliște în acte. Este vorba de un teren situat în apropierea căii ferate Arad – Nădlac, aflat la capătul str. Plopilor, în apropiere de Câmpul Liniștii și de fabrica de confecții Moda S.A.

  Astfel, cam 2 ani de zile au durat toate aceste proceduri, iar acum se află în faza elaborării unui Plan Urbanistic Zonal și a unui studiu de fezabilitate în vederea realizării investiției.

  harta viitor parc vlaicu

  schita parc vlaicu str plopilor campul linistii(Schiță din propunerea actuală a parcului)

  Aceste documente PUZ + SF sunt realizate de firma Topocons SRL, pentru care Primăria plătește 416.498, 81 lei (TVA inclus). Călin Bibarț a afirmat că planurile sunt încă în lucru, iar arădenii sunt bineveniți să trimită propuneri cu privire la modul în care să arate parcul.

  De asemenea, a afirmat că intenționează să obțină finanțare europeană pentru proiectare și execuție, astfel că s-ar putea și la momentul depunerii proiectului pentru obținerea finanțării să mai apară modificări astfel încât să „se muleze” pe cerințele europene, ca suma obținută să fie integral nerambursabilă.

  „Dacă tot am așteptat atât și până acum, îmi asum să mai așteptăm jumătate de an, un an, ca să prindem finanțare europeană”, a afirmat Călin Bibarț, care nu a putut să ne ofere o aproximare pentru suma la care ar urma să se ridice o astfel de investiție, fiind de părere că este prea devreme pentru estimări, ele putând fi menționate abia după finalizarea documentației care este acum în lucru.

  De menționat că în cadrul PUZ-ului se are în vedere și realizarea unui pasaj de pe str. Secerei spre Agricultorilor.

  Parcul ar urma să aibă un acces secundar de pe str. Secerei, iar cel principal de pe str. Plopilor. Ar urma să aibă piste de alergat și de biciclete, zonă de fitness în aer liber, zonă pentru skateboard, zonă de promenadă, fântâni arteziene și o zonă special amenajată pentru câini.

   

  Citește și:

  Cele două parcuri pentru „cartierul” Vlaicu mai au de așteptat · Special Arad

  Modernizarea Parcului Eminescu, aprobată, proiectul cu parcul de la UTA, actualizat. Pe viitor, un parc şi în Confecții · Special Arad

  Biserica Ekklesia se pregătește să construiască un complex pe Câmpul Liniștii, cu un lăcaș de cult pentru 2500 oameni · Special Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Dacă pentru un parc ai nevoie de 6-8 ani cât durează lucrurile mai mari?
   Eu zic să îți asumi mandatul lamentabil de până acum și să lași pe altul în locul tău.
   Nu ai făcut nimic să reformezi Primăria care funcționează după aceleași reguli PCR pile cunoștințe și relații.
   Dacă Falca nu îți lăsa niște proiecte scumpe care din inerție au mers înainte acum inaugurai gaura la colac.
   Și dacă conștientizai care îți sunt limitele mergeai lângă Bolojan și luai notițe.
   Primul lucru care la făcut Bolojan și la primărie și la Cj a golit birourile de toți trepădușii care se călcau pe picioare și abia apoi a avut cu cine să producă lucruri consistente pt comunitate.
   Bibart a mers pe burtă 5 ani în administrație sa nu deranjeze pe nimeni din partid.

   +21 voturi
   +1
   -1
  2. Cu speranța că proiectul va înainta și într-un timp rezonabil va avea acest cartier un parc, îmi dau cu părerea:

   1. Ar fi bine încă o parcare și pe str. Secerei exact cum e prevazut că va apărea în capătul str. Plopilor. Aceeași dimensiune. Că spațiu este.

   2. În loc de zona „parkour” să se facă calisthenics. Practic în loc să își rupă lumea oasele, își dezvoltă mușchii. O grămadă de pracuri de felul acesta există în orașele civilizate. Aparatele de fitness pt. vârstnici în partea cu sportul, nu acolo, ca să nu apară probleme. Apoi spațiul pt. zona de skateboarding… e mare. Sper să fie utilizat cu cap, nu beton pe jos și atât.

   3. Zona comercială să fie mult redusă. Nu e practic, maxim un chioșc. Iar cea de expoziție artă stradală… desființată imediat! Nu are sens, lumea nu e curioasă de artă stradală și se ocupă spațiul degeaba. Plus că genul respectiv e îmbibat de hidoșenii numite pe nedrept „artă”. Lumea nu vrea să le vadă nici măcar la TV darămite într-un parc! Mai bine se adaugă parcela de acolo la zona sportivă. Un teren sau două de fotbal, unul sau două de volley, unul de baschet, mese de ping pong.

   4. În zona de parcuri a se evita florile. Nu e practic. Arbori, gazon, tufe, bolovani decorativi. Niște țâșnitori ar fi de asemenea bune. Și câteva mese pt. șah.

   5. Între parc canini și pistă biciclete + bandă alergat ar fi ok un gard prin care vizibilitatea să fie cât de cât redusă. Numai de lătratul câinilor la vederea bicicletei sau alegătorului nu e nevoie.

   5. Grijă mare la ce stâlpi de iluminat veți avea de gând să amplasați acolo. Să nu rămână ca cei de la cimitirul Eternitatea unde toate bateriile au fost furate iar stâlpii vandalizați.

   Locul de amplasament pare cel mai potrivit, având în vedere situația cartierului Vlaicu. Nu sunt alte spații mai mari sau mai potrivite. Decât să urle oamenii de la blocuri că „e oră de liniște” mai bine să ai în preajmă o cale ferată puțin utilizată și câteva hale. Nu vă mai plângeți că zona e inestetică că alta nu aveți. Sau preferați bălăriile? Nu cred. Zona de agrement de pe Mărului e în apropierea unui cimitir, a unei vechi cărămidării părăsite, (sper să nu dărâme turnul că ar putea fi monument istoric!), a unei gropi ilegale de gunoi. Și totuși în loc de bălării e bine că se face ceva. Un parc mare de cartier trebuie să fie amplasat exact cum e zona de agrement de pe Mărului, parcul mai nou din zona 300, sau cum e planul pt. acesta din Vlaicu. Nu între blocuri.

   +9 voturi
   +1
   -1
  3. Ai dormit tot mandatul cu vizite la locul de munca(Primărie) de la 10 la 13 și te-ai trezit că tot vin alegerile , sa ne arăți poze.
   Spui că în primul mandat ți-ai făcut echipă. Cu echipa ta de trântori faci un trotuar în 10 aniAcum ne cerșești voturi că să ai și tu o pâine în următorii ani.Ne-ai prostit odată. A 2a oară nu mai reusesti.Apropo te pricepi la ceva sau dacă ratezi Primaria trebuie sa te milogesti ptr un post de parazit?

   +9 voturi
   +1
   -1
  4. Bibarț, asumă-ți ceea ce trebuia să faci până acum și nu ai făcut! Și să răspunzi pentru asta. Câți bani a avut Municipiul Arad în timpul mandatului tău, până acum? Ce s-a făcut cu ei? Că nu se vede!
   Așa că, dacă este ceva de asumat, asumă-ți răspunderea! Nu îți asuma să așteptăm NOI, cetățenii, asumă-ți ceva doar în numele tău! Spre exemplu, plecarea din funcția de primar.

   +8 voturi
   +1
   -1
  5. Stați linișțiți că vin „frații” și votează întreaga gașcă, în timp ce arădeanul va continua să se lamenteze pe la colțuri, FĂRĂ SĂ FACĂ NIMICA.
   .
   Morala…?
   .
   Exact ce mi-zis Furnica, atunci când am plecat spre Paris:
   „Știi ce te rog D. …? Dacă- l vezi pe unul La Fontaine – care a scris fabula Greierele și Furnica, te rog să-l bagi _n _i_d_ _ă_i din partea mea, că eu continui să muncesc ca proasta ȘI N-AM NIMICA, iar el toată ziua cântă ȘI ARE DE TOATE !”
   .
   Aveți impresia că acum se va întâmpla altfel…?

   +7 voturi
   +1
   -1
  6. Când se inaugurează desenul pe foaie?
   Atât e de jalnic încât nici nu recunoaște ca suntem în urma Oradiei la 99% din capitole.
   Proiectează un parc în secolul 21 fără terenuri de sport.
   Veșnic vine cu exemplul ca Oradea nu are stadion și ca Aradul are unu de 11 mii de locuri prin care șuieră vântul păi tocmai ca ei nu au improvizat le-a făcut CNI polivalentă cât jumătate din stadionul nostru și urmează stadion de 16 mii de locuri cu 94 milioane de euro.
   Vine și Faur cu vrăjeală cu HUB IT în orașul cu două fabrici de diplome, nu poate exista dezvoltare IT fără mediu universitar de calitate iar în Arad sunt două universități una cu o rectorita lipită de scaun după decizii de plagiat decizie de la minister etc iar cealaltă universitate renumită prin scandalurile de corupție cu cumpărări de examene cu ăștia vrea Faur să facă HUB IT.

   +5 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.