sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  „Loviturile i-au cauzat moartea”. Familia tânărului decedat după o bătaie primită în sediul Poliției Locale Arad acuză polițiștii

  de Ioana Costaș | 2 octombrie 2023, 4:31 PM | Dezvăluiri | Știri Arad | Topic special

  1

  Familia unui bărbat în vârstă de 32 de ani, din orașul Lipova, acuză polițiștii Direcției Generale Poliția Locală Arad că l-ar fi încătușat și snopit în bătaie, evenimentul soldându-se cu decesul tânărului. Acesta a făcut stop cardiac chiar în sediul Poliției Locale de pe Calea Victoriei. De aici a fost transportat la Spitalul Clinic Județean Arad, unde a murit la scurt timp.

  Tânărul de 32 de ani a ajuns în mâinile polițiștilor locali în urma unui incident care a avut loc la jumătatea lunii iulie, în zona Gării CFR, după ce bărbatul ar fi stropit cu bere zidul unei clădiri. De aici a fost ridicat de polițiștii locali și dus la sediul Poliției Locale de pe Calea Victoriei, unde tânărul a suferit un stop cardiac.

  Familia a fost anunțată despre deces în aceeași noapte și a avut dubii încă de la început privind circumstanțele morții. Aveau să trăiască un șoc după ce au decis să caute dovezi chiar pe trupul neînsuflețit celui drag lor. Au făcut fotografii după ce pe cadavru au observat mai multe vânătăi, pe mâinile tânărului fiind vizibile și urmele încătușării, susține familia.

  „A venit Poliția la noi și ne-a spus – la ora 1:30 – că este mort fratele meu de 15 minute, că-i la spital. Noi când am ajuns dimineața la spital, noi nu am crezut că este mort. Nu ne-au lăsat înăuntru la el. Când l-am adus la capelă am văzut vânătăile, că înainte să-l îngropăm maică-mea s-a dus și l-a dezbrăcat.

  Toată lumea spune chestia asta, că l-a bătut Poliția Locală.

  De ce l-au omorât? Pentru o sticlă de bere și că a fost agresiv și că urla pe stradă. L-au mai bătut, tot ei, Poliția Locală de la Arad.

  L-au luat din fața Gării, l-au încătușat – din povești, din ce ne-au spus oamenii – și l-au adus până în față la 77, de acolo l-au băgat în dubă, se vedea sângele și pe dubă și pe jos, unde a fost târât și a dat cu picioarele și striga fatele meu:

  «Ajutor! Ajutor! Lăsați-mă în pace că nu am făcut nimic» și era și fratele meu mai mare acolo și i-au spus că dacă nu pleacă de acolo «o să te punem și pe tine unde este el». L-au dus la secție, la ei, l-au bătut până a făcut stop cardiac”, a povestit sora victimei.

  Întrebată dacă fiul ei obișnuia să consume alcool sau droguri, mama acestuia a spus că băiatul fuma „țigară cu iarbă”.

  Loviri cauzatoare de moarte pentru polițiștii locali care au aplicat loviturile

  O anchetă a fost deschisă în acest caz pentru infracțiunile de ucidere din culpă și purtare abuzivă, doi agenți fiind vizați de aceste acuzații. Acum însă, avocatul familiei victimei cere schimbarea încadrării juridice a faptei, în loviri cauzatoare de moarte, și extinderea urmăririi penale față de un al treilea agent.

  „Noi am depus o plângere penală la Parchet în care am solicitat angajarea răspunderii penale pentru infracțiunea de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. Inițial s-a început urmărirea penală și au fost audiați în calitate de suspecți doi agenți pentru săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă și ucidere din culpă, însă noi am solicitat schimbarea încadrării juridice și reținerea în sarcina celor două persoane a săvârșirii infracțiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte.

  Am solicitat trimiterea cauzei la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, parchet competent raportat la încadrarea juridică solicitată de noi și am mai solicitat extinderea urmăririi penale și față de cel de-al treilea agent, întrucât există suficiente probe că acesta a contribuit cu acte materiale la săvârșirea infracțiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte”, a declarat Cosmin Teodorescu, avocatul familiei tânărului decedat.

  Rezultatul autopsiei este așteptat abia peste câteva săptămâni. În funcție de rezultatul acesteia se vor decide următorii pași în ceea ce privește ancheta.

  Ce spune Poliția Locală Arad despre bătaie

  Pe de altă parte, agenții acuzați că l-au snopit în bătaie pe bărbat își desfășoară activitatea în continuare. De asemenea, Direcția Generală Poliția Locală Arad nu a demarat propria anchetă vizavi de cele întâmplate chiar în sediul instituției.

  „Având în vedere că este în curs de cercetare un dosar penal, Direcția Generală Poliția Locală va emite un punct de vedere referitor la evenimentul din iulie 2023, după finalizarea acestuia. În paralel nu a fost inițiată nicio altă anchetă la nivel de Direcție. Ceea ce putem spune este că polițiștii își desfășoară în continuare activitatea la Poliția Locală, raporturile de muncă nefiind închise”, a explicat Ralu Cotrău, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad.

  Citește și: Bărbat bătut în centrul Aradului, în mașina Poliției Locale. Ce spune Primăria

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  9 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.