marþi, 8 octombrie, 2024

Special Arad Logo

    Astronomul arădean Torma Csaba a fotografiat „Trandafirul Universului”, aflat la 364 milioane ani lumină!

    de Tomck@t | 23 ianuarie 2024, 11:31 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    0

    (foto: © Torma Csaba / Facebook)

    Astronomul amator arădean Torma Csaba, membru al Astroclubului Galaxis, care îi încântă de ani de zile pe cei pasionați de galaxie și univers cu fotografii realizate de el, a postat pe pagina sa de Facebook, zilele trecute, o nouă imagine, despre care spune că este cel mai îndepărtat obiect cosmic pe care-l poate vedea cu echipamentul său: la o distanță uluitoare de 364 milioane ani lumină.

    „Eram curios cât de departe aș putea vedea cu echipamentul meu în spațiul cosmic și cred că această minunată galaxie dublă este granița finală”, spune Torma Csaba, parafrazând din celebra franciză sci-fi Star Trek titlul „The Final Frontier”.

    Galaxia dublă numită UGC 1810 (parte din Arp 273), pe care a fotografiat-o Torma Csaba, se află în constelația Andromeda și are o formă ce aduce aminte de un trandafir.

    Torma Csaba - Astroclub Galaxis
    Torma Csaba, la o prezentare Astroclub Galaxis. Foto: Torma Csaba / Facebook

    „Este atât de departe încât, atunci când lumina ei a pornit spre noi, peștii doar atunci încercau să cucerească pământul, cele mai mari animale erau insectele și artropodele.

    UGC 1810 este o galaxie spiralată de magnitudine 13, apărând în constelația Andromeda. Ea se află la o distanță de 364 de milioane de ani-lumină de sistemul nostru solar. UGC 1810 este de fapt galaxia mai mare dintre cele două galaxii spiralate în interacțiune, grup cunoscut sub denumirea de ARP273. Aceasta are o structură spiralată anormală care este distorsionată de forța gravitatională a galaxiei companion UGC 1813, situată în partea de sud.

    UGC 1810 pare să aibă aproximativ 1,7 x 0,6 minute de arc în dimensiune, corespunzând unui diametru fizic de 183.668 de ani-lumină și se îndepărtează cu o viteză de 7560 de kilometri pe secundă, aproximativ 2,5% din viteza luminii”, scrie astronomul amator arădean Torma Csaba pe Facebook.

    Citește și: 

    „Dintr-un hobby, astronomia a început să devină un stil de viață”. Interviu cu Armand Popa, arădeanul care a readus Astroclubul Galaxis în atenția publică

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.