Surpriză! „Arad – Capitală Culturală Europeană 2021” s-a băgat în priză, încercând să depășească iminenta criză… de timp
O cabină telefonică roșie á la Doctor Who, cu un ceas fixat pe ea, pe scena teatrului Clasic „Ioan Slavici”. Florin Didilescu, președintele asociației, ne vorbește despre teoria „De ce să nu?”. O introducere OK. Apoi… supriză de proporții! Un filmuleț exploziv, impecabil conceput, ne propulsează cu viteza luminii în trecutul glorios al Aradului, oferindu-ne șansa să dăm mâna – imaginar – cu un grup de arădeni cu mințile deschise care au creat calea pentru modernizarea orașului în ritm european.
Conferința în care Asociația „Arad – Capitală Culturală Europeană 2021” a prezentat conceptul candidaturii, ieri seara, a fost, în adevăratul sens al cuvântului, un spectacol. Per ansamblu, a fost o surpriză plăcută, trebuie menționat, în măsura în care ne-am așteptat la ce e mai rău, dar în același timp, am avut speranța că limitele există doar dacă ni le impunem. Problema intervine doar când unii dintre noi (generalizând acest „noi”) nu reușesc să depășească trecutul, sau și mai rău – prezentul. Prezentul fiind – îndrăznește, pentru o secundă, să arunci o privire în jur – un haos cultural datorită nepăsării colective și, evident, politicii exclusiviste, iar când Andrei Ando inserează în discursul său profetic – de-a dreptul emoționant (spunem asta atât la modul cel mai serios, cât și neserios) – premoniții subtile privind viitorul primar al Aradului, fără să scape șansa de a-l saluta „cu această ocazie, pe domnul Nicolae Ioțcu” (nu de parcă Falcă ar fi de vis)… știți ce? Ne vine să aruncăm motorul dispărut al Teatrului în mașinăria voastră de timp și să vă urăm distracție plăcută și drum bun spre o Gaură Neagră a unui Univers paralel unde se trăiește, se clădește și se visează cu mintea deschisă toată ziua doar prin lingușeală non-stop și treabă făcută doar de dragul aparenței. Suntem răutăcioși, niște ignoranți?
Ca să vă arătăm că nu, vă mai acordăm o șansă. Să reluăm de la capăt, altfel.
Astfel:
YOUR OPEN MIND – cu o rezonanță fonică ce conduce spre „European Mind” este sloganul și totodată conceptul Asociației „Arad – Capitală Culturală Europeană 2021”, pe care proiectul nostru de candidatură se va baza. „Your open mind” în arta vizuală, în business, în literatură, în educație, în voluntariat și în toate domeniile ce pun în mișcare motorul societății într-un oraș cu o dimensiune culturală semnificativă, scopul fiind lărgirea acestei dimensiuni pe scară și mai largă, europeană, așa cum a mai fost Aradul în trecut.
Dar pentru acest lucru… trebuie să ne deschidem mințile și să privim în viitor… fără să uităm, desigur, ansamblul cultural fascinant creat de strămoșii nostri arădeni.
Printr-un filmuleț alert și emoționant (pentru orice arădean mândru de orașul său)… am făcut salturi în timp
și ne-am oprit pentru câteva secunde în 1951, când s-a înființat prima fabrică de ceasuri din România; sau în 1913 – când Aradul a inaugurat a 8-a cale ferată electrică din lume și arhitectul Ludovic Szantay a construit Palatul Cultural; l-am salutat din zbor și pe Aurel Vlaicu, un pionier al aviației române și mondiale, care tocmai aterizase la Arad – în 1912; am fost conduși prin 1909, când prima fabrică de automobile – și mai târziu, de avioane – de pe actualul teritoriu al României și-a deschis porțile; am dat primul gol din România în poarta anului 1899 – chiar la Arad;… am vizitat – în anul 1833 – și primul Conservator de muzică din România (și cel de-al șaselea din Europa), precum și cea mai veche grupare sportivă de pe teritoriul actual al României: Asociația Cetățenească de Tir, care s-a înființat în anul 1831. Evident, ne-am oprit și ne-am minunat uitându-ne la – din păcate, astăzi – deplorabila clădire construită în 1816 la inițiativa lui Iacob Hirschl, în care a funcționat primul teatru permanent din România și printre primele din Europa de Est, după care am aterizat în 1812, când s-a înființat Preparandia, prima școală pedagogică românească…
A urmat anul zero. Metaforic. „Un om îndrăzneț a așezat piatra de temelie a Aradului”, un om care a avut speranța și încrederea că dintr-o idee, dintr-o încercare – dar și multă muncă – se poate clădi ceva ce poate inspira imaginația unei civilizații și poate lărgi granițele în orice direcție.
„Pentru un salt în timp, Aradul are nevoie de o șansă”
Atunci când accepți să intri într-o capsulă a timpului, călătorești ori în trecut… ori în viitor. Alegerea e a ta. Responsabilitatea, de asemenea, fiindcă – foarte probabil – nu va mai fi cale de întoarcere. Te ancorezi în amintiri sau în vise, prezentul e doar o condiție fizică. Dar punctul de plecare, întotdeauna, este prezentul. Cu fluctuația continuă de spațiu-timp cu tot. Cu un pas greșit, însă, visele sunt spulberate și amintirile se uită.
Suntem în stare să ne deschidem mințile și avem curajul să transformăm imaginația în realitate?... asta e întrebarea. Marea provocare a prezentului. „Arad – Capitală Culturală Europeană 2021” este mai mult decât un vis, e o șansă pentru o a doua revoluție. Pentru o nouă eră a Aradului.
De aceea ne-a plăcut, în mare parte, conferința, show-ul… ce-o fi fost, prezentării conceptului „Arad – Capitală Culturală Europeană 2021”. Închizând forțat un ochi asupra acelor mici minusuri, printre care o nuanță de mov cu care erau scrise titlurile din slide-uri (încă o dată, băi, fraților: Cât de cretin poți să fii să promovezi Aradul cu violet ?!). Serios… fără cârcoteală. Ce ar fi să insistați mai degrabă pe roșu? Trebuie, musai, să te identifici cu o culoare ce simbolizează mult mai bine Timișoara?
Dacă e o idee bună și viabilă acest „Your Open Mind”, rămâne de văzut. Dosarul candidaturii încă nu e bătut în cuie, provocarea pentru o schimbare idealiastă – dar, posibilă – abia acum începe.
Fixați-vă ceasul și imaginați-vă un Arad dinamic, deschis spre inovație și preocupat de dezvoltare… așa cum ne învață propria noastră istorie locală – cam asta ar fi mesajul Asociației „Arad – Capitală Culturală Europeană 2021”.
Până una, alta,
Asociația așteaptă orice arădean în fiecare zi de joi la ora 16, la sediul de pe Bd. Revoluției, în clădirea Centrului Cultural Municipal și a Poliției Locale, în fostul sediu al Direcției Fiscale (lângă agenția Raiffeisen de lângă Teatru, la etajul I).
În 24 aprilie, reprezentanţii Asociaţiei „Arad Capitală Culturală Europeană” vor fi prezenți la Bruxelles pentru susținerea proiectului, în cadrul biroului Banat-Crișana, care se va deschide pe lângă Parlamentul Europei.
Era să uităm:
• Melisa Țolea – o voce din ce în ce mai impresionantă, zău! – a cântat piesa „When you believe” de Mariah Carey și Whitney Houston. Funny fact: Refrenul e ceva cu „Miracle”… pe care îl poți interpreta, dacă ai glume în program, ca un mesaj realist neintenționat: e nevoie de un miracol, ca Aradul să ajungă capitală europeană a culturii. Refrenul e, de fapt, „There can be miracles, when you believe” (pot exista miracole, atunci când crezi).
• La ieșire, fiecare participant a primit un catalog ce simula o oglindă (asemenea celei de pe invitație), de data asta în mijlocul acesteia scria, în schimb – cu ROȘU! (Wow!) – „TU ești Aradul!”, iar lângă ușă s-a plasat o oglindă-oglinjoară reală, cu același mesaj.
• Tot la ieșire, s-au mai oferit arădenilor, într-un pliculeț, șuhaide. Știați că… șuhaida a fost inventată și rafinată în decursul anilor la Arad? În 1963, rețeta șuhaidei a fost introdusă de către maestrul cofetar Ilie Drifin ca desert specific arădean în „Rețetarul pentru produse de cofetărie și patiserie”, apărut la Editura Tehnică.
Comentariile portalului
Daca nu sunt artificii, cum explici fenomenul? Am copii la școală , ambii la școală la care sunt arondați si anume Gen 4. Au colegi in clasa de peste tot, de (...)
Nu știu. Lumineaza-ne. Care sunt artificiile și eventualele ilegalități pe care le insinuează celălalt deștept ?
@iman, habar n-ai ce vb. Stai in banca. Zice bine cel de mai sus. Cate clase trebuie sa aiba o scoala? Cum se calculeaza? Anator ce esti.