vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Aradul trece la haine de sărbătoare pentru a celebra Centenarul Marii Uniri

    de Special Arad | 13 noiembrie 2018, 9:06 PM | Foto | Recomandările editorilor

    0

    Aradul începe să treacă la straiele de sărbătoare pentru a comemora cei 100 de ani de la evenimentul major al anului 1918: desăvârșirea statului național român, realizată prin unirea provinciilor românești cu România. Aradul a avut un rol mai mult decât important în înfăptuirea Marii Uniri Naționale, fiind azi numit Capitală Politică a Marii Uniri.

    La început a fost unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918), mai apoi unirea Bucovinei cu România (28 noiembrie 1918), iar în final unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Țara Mamă, România (1 Decembrie 1918). Cele trei uniri formează împreună Marea Unire de la 1918, iar în 1 Demebrie 2018, la 100 de ani de la acele evenimente, sărbătorim CENTENARUL MARII UNIRI.

    Anul 1918, în condiţiile sfârşitului Primului Război Mondial, a devenit decisiv în lupta românilor din Transilvania pentru drepturi naţionale. În data de 18 octombrie, Alexandru Vaida Voievod a prezentat în parlamentul de la Budapesta, Declaraţia de Independenţă adoptată la Oradea de către Comitetul Executiv al P.N.R., prin care s-a decis ca naţiunea română din Ungaria şi Ardeal … să hotărască singură plasarea ei între naţiunile libere. În consecinţă, la sfârşitul lunii octombrie 1918 a fost creat la Budapesta, Consiliul Naţional Român Central (C.N.R.C.), care pe data de 2 noiembrie 1918 şi-a stabilit sediul la Arad, în casa lui Ştefan Cicio Pop. Gazda a fost şi preşedintele acestui organism, care a pregătit terenul pentru Unirea cu Regatul României. Istoricul american, Keith Hitchins afirma că acest „Consiliul… şi-a asumat atribuţiile unui guvern provizoriu român”. Cu alte cuvinte, casa personală în care locuia Ştefan Cicio Pop, a devenit sediul „guvernului” român al Transilvaniei, forul politic chemat să pună în practică opera amplă de pregătire şi realizare a actului Unirii. Din cei 12 membrii, trei au fost arădeni: Ştefan Cicio Pop, Vasile Goldiş şi Ioan Flueraş. Tot în Arad, în casa lui Ştefan Cicio Pop au fost organizate Gărzile Naţionale Române, care şi-au stabilit conducerea centrală tot în Arad.

    În Arad au avut loc între 13-15 noiembrie, tratativele cu delegaţii guvernului maghiar, care doreau ca Transilvania să rămână inclusă în statul maghiar. Acest lucru a fost respins de către C.N.R.C, după trei zile de discuții marcate de concesii din partea maghiară și fermitate din partea română, s-a decis separarea de Ungaria și Unirea cu Regatul României. Din Arad a fost lansat manifestul Către popoarele lumii, prin care s-a convocat la Alba-Iulia, pe data de 1 Decembrie 1918, Marea Adunare, care a proclamat Unirea românilor. C.N.R.C. din Arad a pregătit această adunare plebiscitară de la Alba Iulia.

    În 1 Decembrie 1918, în faţa altarului Bisericii din Alba Iulia, înainte de începerea Adunării Naţionale, serviciul divin a fost săvârşit de Episcopul Aradului, Ioan Ignatie Papp, care a fost şi Preşedinte al Marii Adunări Naţionale şi deţinea provizoriu şi funcţia de Mitropolit al Transilvaniei, după moartea Mitropolitului Vasile Mangra.

    Organizarea Adunării Naţionale de la Alba Iulia a fost încredinţată arădeanului Ioan Suciu. Adunarea a fost deschisă de către Ştefan Cicio Pop, iar Vasile Goldiş, socotit ideologul unirii, a fost cel care a întocmit Rezoluţia Adunării de la Alba Iulia.

    surse: www.cmcarad.ro, centenarulromaniei.ro

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.